"Magának talicskázta volna ki"

Fidesz: Gyurcsány Hagyón keresztül intézte, mi történjen a BKV-nál

A fideszes Balsai István véleménye szerint korábban Gyurcsány Ferenc határozta meg, mi történjen a BKV-nál, és ezt a volt kormányfő Hagyó Miklós akkori szocialista főpolgármester-helyettesen keresztül intézte.

2010.02.01 16:26MTI

A Fidesz elnöki stábjának jogi igazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azzal kapcsolatban, hogy visszalépésre kérte Hagyó Miklóst a fővárosi MSZP-elnökség, azt mondta: a szocialista párt ezzel a "rapid döntéssel" igyekszik azt a látszatot kelteni, mintha Hagyó Miklós "valamilyen magányos harcosként csak saját magának talicskázta volna ki" a pénzt a BKV kasszájából.

Hangsúlyozta, Hagyó Miklós nem Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármesternek volt a beosztottja, hanem az MSZP korábbi miniszterelnökének, Gyurcsány Ferencnek. Megítélésük szerint - folytatta - Gyurcsány Ferenc, annak az MSZP-kormánynak a vezetője, amelyik évente több tízmilliárd forinttal támogatta a BKV-t, és ő az, aki meghatározta, mi történjen a közlekedési vállalatnál.

"Ezt Gyurcsány - nézetem szerint - Hagyón keresztül intézte" - fogalmazta meg véleményét a fideszes jogi igazgató. Balsai István ezzel kapcsolatban ismét leszögezte: szerintük le kell venni Gyurcsány Ferencet az MSZP országos listájáról.

Mint mondta, úgy látják, mindez egy újabb bizonyíték arra, hogy a Gyurcsány-kormánynak és személy szerint Gyurcsány Ferencnek komoly felelőssége van az ország tönkretételében és a fővárosi közpénzek eltüntetésében. Az ellenzéki politikus feltette a kérdést, hogy Hagyó Miklósnak miért nem kell felhagynia az országgyűlési képviselőséggel is. A parlamenti mandátummal járó mentelmi jogra utalva úgy vélekedett, ha Hagyó Miklós az Országgyűlés tagja marad, az azt jelenti, hogy ő és a mögötte álló párt hátráltatni kívánja az ügy büntetőjogi elbírálását.

Az MSZP fővárosi elnöksége hétfőn kérte fel visszalépésre az egyéni képviselőjelöltségtől Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyettest. A testület azt is kérte, hogy a politikus mondjon le budapesti listás helyéről és fővárosi közgyűlési mandátumáról. Burány Sándor, az MSZP fővárosi elnöke sajtótájékoztatóján közölte: a döntést egyhangúlag hozták meg a testület rendkívüli ülésén, azt a következő órákban Hagyó Miklóssal is közlik, és még a héten szeretnék lezárni ezt az ügyet.

Hagyó Miklós jelenleg a XII. kerületben (Budapest 18. választókerületében) képviselőjelölt, és harmadik helyen van az MSZP fővárosi választási listáján, ami biztos befutó helynek számít. Burány Sándor kérdésre válaszolva azzal indokolta, hogy a fővárosi - és nem az országgyűlési - képviselő mandátumról való lemondásra kérték a politikust, hogy a BKV ügyei a fővárosi közgyűléssel függnek össze. Közölte ugyanakkor azt is: Hagyó Miklós a kettejük beszélgetésén azt mondta neki, nem kíván a mentelmi jog mögé bújni.

Az ügy előzménye, hogy az atv.hu szombaton - rendőrségi forrásokra hivatkozva - azt írta: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh Zsolt volt megbízott vezérigazgató is terhelő vallomást tett Hagyó Miklósra. Antal Attilát milliós végkielégítésekkel és a fiktív tanácsadói szerződésekkel is kapcsolatba hozták, ám az ügyészség a BKV tulajdonosi jogait gyakorló fővárosi vezetők - a mentelmi joggal rendelkező Hagyó Miklós - felelősségét is vizsgálja - írta a portál.

Az atv.hu úgy tudja, hogy hétfőtől már az ügyészség folytatja a történtek felgöngyölítését, amit az indokol, hogy az ügynek politikai szála van. A fővárosi MSZP a megyei pártszervezetek közül az elsők közt fejezte be tavaly a jelöltállítási folyamatot és fogadta el a választási listát. A fővárosi koalíció felbomlása, a BKV körüli botrányok és Hagyó Miklós miatt később voltak próbálkozások arra, hogy a lista változzon, de a kezdeményezések mögött végül nem volt számottevő erő.

Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje vasárnap újságíróknak az üggyel kapcsolatban azt mondta: akit igaztalanul vádolnak, megvédjük, akiről pedig kiderül, hogy hibát vétett, nem védjük meg, és ez általánosságban igaz. Hagyó Miklós több hete kerüli a nyilvánosságot. Legutóbb az MSZP budapesti képviselőit bemutató rendezvényen vett részt. Ott az MTI-nek azt mondta, a BKV-s ügyek nem rontanak a választási esélyein és nincs takargatnivalója.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.