Pest megyében nincs nagyobb fennakadás

Hó alatt az ország - Utakat zártak le a forgalom elől

Száznegyven munkagép tisztítja folyamatosan az észak-magyarországi régió három megyéjének, Borsod-Abaúj-Zemplénnek, Hevesnek és Nógrádnak az útjait a hótól, mégis több utat le kellett zárni a forgalom elől, két település megközelíthetetlen. Budapesten éjjel nem havazott, a Dél-Alföldön, Baranyában és Szabolcsban járhatóak az utak, Hajú-Biharban nehéz a közlekedés.

2010.01.31 11:40MTI

A feltámadó szél folyamatosan 40-50 centiméteres hófalakat emel elsősorban Abaújban, ezért kellett lezárni a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó, a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, illetve a 37-es számú főútról Újharangodra vezető utat - közölte Dvorcsák Imre, a közútkezelő régiós ügyeletese az MTI-vel.

Hótól elzárt település nincs. Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Nógrád megyében szombat reggeltől, illetve délelőttől megszakításokkal, kisebb-nagyobb intenzitással havazik.

A leesett hó vastagsága 5-30 centiméter között változik. A főutak burkolata általában latyakos, letaposott havas, a mellékutaké havas. Megtisztításukon folyamatosan dolgoznak a közútkezelő társaság munkagépei.

Újabb utakat zártak le Borsodban hófúvás miatt

Hófúvás miatt újabb két utat zártak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, így már hat úton nem lehet közlekedni vasárnap reggeltől - tájékoztatta a közútkezelő megyei ügyelete az MTI-t.

Az Abaújkér-Aranyospuszta és a Megyaszó-Legyesbénye közötti utakon emel hótorlaszokat a szél, ezért kellett lezárni azokat a forgalom elől.

Az ügyelet korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy vasárnap reggel öt órakor zárták le a forgalom elöl a Vilmány-Fony, a Pere-Abaújszántó és a Felsődobsza-Abaújszántó közötti utat, valamint az Újharangod-37-es számú út közötti szakaszt.

Budapesten már a mellékutcákban is takarítanak

Mivel az éjszaka nem havazott Budapesten, a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) gépeivel elkezdte a mellékutcákban is a hóeltakarítást - közölte vasárnap az MTI-vel Horváth László, az FKF helyettes szóvivője.

Hajnalban ellenőrzésre visszatértek a fő- és közösségi útvonalakra, és ahol szükséges volt, megszüntették a síkosságot. A közösségi közlekedés rendben elindult.

A cég 94 szóró és ekéző munkagéppel, valamint 939 hómunkással folyamatosan végezte Budapest úthálózatán, közjárdáin, közlépcsőin a hó eltakarítását és a síkosságtól való mentesítést. Ha napközben nem lesz havazás, tovább folytatják a mellékutakon a munkát - tette hozzá a szóvivő.

Este 10 óra körül lepelnyi hó hullott főváros dél-keleti részén, a XVII. És XVIII. kerület bizonyos részein, de ez nem okozott gondot.

Az FKF kéri a magánház-tulajdonosokat, a társasházak üzemeltetőit, hogy - ahol még nem tették - az ingatlanjaikhoz tartozó járdákat tisztítsák meg a hótól és a jégtől a gyalogos balesetek elkerülése érdekében, de a havat ne a már letakarított úttestre tolják!

A cég tájékoztatja lakosságot, hogy a téli időjárás miatt hómunkásokat vesz fel vasárnap 06.00-tól 14.00 óráig tartó munkavégzésre.

A Dél-Alföldön nincs elzárt út

A Dél-Alföldön nincs elzárt út, hófúvásról sem tudnak, az éjszaka lehullott hó miatt azonban az utak felülete latyakos, hókásás, sónedves - tájékoztatta a Magyar Közút Nonprofit Kft. regionális ügyeletvezetője vasárnap reggel az MTI-t.

A legtöbb friss hó, mintegy 10 centiméter Solt környékén hullott, a csapadék átlagos mennyisége pedig 5-6 centiméter volt a régióban. A cég munkagépei folyamatosan dolgoznak az utak tisztításán.

Baranyában minden út járható

Baranyában minden út járható az éjszakai havazás ellenére - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális ügyelete az MTI-vel vasárnap reggel.

Tájékoztatásuk szerint Baranyában 2-5 centi hó hullott éjszaka, vasárnap reggel is több mint 35 gép dolgozott a megye útjain. Minden út járható, az erős szél miatt azonban helyenként hóátfúvásra kell számítani, így például a pécsváradi tetőnél.

Nehéz, de lehet közlekedni Szabolcsban

A vasárnap reggelre lehullott 10-20 centiméter hó ugyan nehezíti a közlekedést Szabolcs-Szatmár-Beregben, de jelenleg nincsen járhatatlan főút vagy mellékút a megyében - közölte a Magyar Közút Zrt. regionális vezető ügyeletese az MTI-vel.

Murányi Nándor tájékoztatása szerint összesen 47 munkagép dolgozik, de a munkát nehezíti, hogy intenzíven esik a hó a térségben. A főutak hókásásak, latyakosak, a mellékutak letaposott hótól síkosak.

Hajdú-Biharban nehéz a helyzet, de nincs elzárt település

Nehezen járhatóak az utak Hajdú-Bihar megyében, de nincs elzárt település és a hó miatt lezárt útszakasz - közölte az MTI-vel a Magyar Közút Kht. területi ügyeletvezetője vasárnap reggel.

Az éjszaka során lehullott nagy mennyiségű hó az egész megyében fennakadásokat okoz.

A főutak hókásásak, latyakosak, míg az alsóbbrendű utak havasak, de mindenhol járhatóak. A cég 25 munkagéppel folyamatosan tisztítja az utakat.

Két település megközelíthetetlen Borsod-Abaúj-Zemplénben

Két település, Pányok és Kéked megközelíthetetlen, Zsujtára és Abaújvárra is nagyon nehéz eljutni a hó miatt Borsod-Abaúj-Zemplénben; Zsujta, Abaújvár és Pányok lakói maguk is takarítják a belterületi utakat - közölte a megyei katasztrófavédelem és Tóth István, Pányok polgármestere vasárnap az MTI-vel.

Tóth István (független) elmondta, helyenként egyméteres hófal magasodik a Pányokhoz vezető úton. A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság arról számolt be, hogy a települések vezetői úgynevezett "alkalmazási készenlétbe helyezést rendeltek el".

Ez a polgári védelmi kifejezés azt jelenti, hogy helyi mozgósítás van a községekben, kérik az emberek közreműködését az utak megtisztításában, a gépeket és ennek a költségét a vis maior keretből visszaigénylik, vagyis az önkormányzatok maguk is próbálják biztosítani a szükséges feltételeket.

A Magyar Közút Zrt. területi igazgatósága az MTI-t arról tájékoztatta, hogy a három település felé vezető utat fokozottan takarítják, nagy erőkkel dolgoznak a területen. A megyében több helyen jelenleg is intenzíven havazik, a főutak havasak, letaposott havasak, a mellékutak havasak.

A frissen esett hóréteg átlagosan 15 centiméternyi, az út mellett felgyülemlett, összetorlódott hóréteg vastagsága több helyen negyven centis is lehet.

A Borsod megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyelete közölte: főként árokba csúszott járművekhez kérnek segítséget, de akad olyan eset is - például Mezőkövesd térségében - ahol gépkocsik akadtak el a hó miatt.

Pest megyében nincs komolyabb fennakadás az utakon

Pest megye nyugati és déli részén szárazak, keleten latyakosak, néhol hókásásak a főutak, míg a mellékútvonalak egy részét még nem sikerült a hótól megtisztítani - közölte az MTI-vel vasárnap az Útinform főügyeletese.

Döme István elmondta: hogy a fővárosi régió déli részén jelenleg hódara esik, Szentendre-Vác-Dunakeszi környékén nemrég kezdődött a havazás, míg Monornál folyamatosan esik a hó.

A megye északi és keleti területein a tisztítás ellenére a főutak csúszósak, latyakosak, míg Tárnok és Érd környékén egyelőre száraz a burkolat. Errefelé a mellékutakat is letakarították már - tette hozzá a főügyeletes.

Pest megyében az átlagos hóvastagság 20 centiméter, ám a Pilisben Dobogókőn, illetve Tárnok környékén eddig 30-35 centiméternyi hó hullott. Baleset, elakadt jármű nem nehezíti a közlekedést - közölte Döme István.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.