BKV sztrájk helyzetjelentés

Ferihegyi és BKV sztrájk, a vasutasok még felvették a munkát

Egyelőre jól járhatóak Budapest útjai, bár a kora reggeli átlagnál erősebb a forgalom. Az MTI helyszíni tudósítója kedden reggel azt tapasztalta, hogy csak kevesen várakoznak a busz- és villamosmegállókban. Mintegy kétszáz autóbuszra lehet számítani a reggeli buszközlekedésben, ezek közül a legtöbb alvállalkozók által működtetett jármű.

2010.01.12 07:37MTI

BKV: kétszáz autóbuszra lehet számítani a reggeli órákban

Mintegy kétszáz autóbuszra lehet számítani a reggeli buszközlekedésben, ezek közül a legtöbb alvállalkozók által működtetett jármű - közölte hétfő reggel a BKV az MTI-vel.

A Volánbusz csaknem 240 járata érinti a BKV buszhálózatát, ezekből 160 teljesen lefedi a budapesti vonalakat. A Volánbusz járatai minden BKV-s buszmegállóban megállnak, és Budapest bérlettel igénybe vehetők - olvasható a BKV közleményében.

A reggeli órákban a BKV 140 alvállalkozói, 39 Volán- és 20 saját buszt ad forgalomba.

A sztrájk miatt több busz módosított útvonalon jár; a 25-ös a Mexikói úti metróvégállomás és a Székely Elek út között, a 66A Kispest, Határ út és Pesterzsébet városközpont, a 98-as Rákoskeresztúr, városközpont és Rákoshegy között közlekedik. Nem teljes vonalon közlekedik az alvállalkozók által működtetett 173-as vonal is; a Nyírpalota úttól a buszok csak az Etele térig közlekednek.

Eredeti útvonalon jár a többi között a 11-es, 20E, 31-es, 152-es, 153-as, 161-es járatok.

A metró-, HÉV- és trolibuszjáratok a BKV közlése szerint minden vonalon menetrend szerint elindultak, a 28-as, a 6-os, a 3-as, a 2-es és az 1-es villamosok vonalán a szerelvények nagyobb követési idővel közlekednek.
A BKV tájékoztatása szerint éjszaka a kelenföldi, a dél-pesti és az óbudai buszgarázsban, valamint a Ferencváros és Hungária kocsiszínben is bombariadó volt, de ezek a forgalmat nem befolyásolták. Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa a dél-pesti buszgarázsban korábban azt látta, hogy a bombariadó miatt kiürítették az épületet, és az érkező dolgozók csomagjait a rendőrök átvizsgálták.

Egyelőre jól járható a város

Egyelőre jól járhatóak Budapest útjai, bár a kora reggeli átlagnál erősebb a forgalom. Az MTI helyszíni tudósítója kedden reggel azt tapasztalta, hogy csak kevesen várakoznak a busz- és villamosmegállókban.

A Moszkva tér szinte teljesen üres volt, csak a 4-es és a 6-os villamos megállójában várakoztak néhányan, de villamost nem lehetett látni.

A Krisztina körúton egy teljesen üres 5-ös busz állt az Erzsébet híd budai hídfőjénél, de utast még a környéken sem lehetett látni.

A Ferenciek terén és az Astorián többen várakoztak a buszmegállókban, de csak 5-ös busz érkezett meg, amikor az MTI tudósítója ott járt.

A Blaha Lujza téren - ahol szintén csak kevesen várakoztak - egy 173-as és egy 150-es busz állt a megállóban. Ezeket a járatokat a BKV alvállalkozói üzemeltetik.

Az Őrs Vezér terén egy HÉV a végállomáson állt, és a trolik is rendben jártak, viszont a Fehér úti buszvégállomáson csak egyetlen 161-es jelzésű autóbuszt lehetett látni.

A Kőbánya-Kispesti buszvégállomáson már többen várakoztak a járatokra, de a megállóban csak egy 85-ös busz volt.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Ferihegyi sztrájk - Késhetnek a járatok

Késésekre kell számítaniuk a Malév utasainak kedden, a légitársaság földi kiszolgáló cégénél, a Malév GH-nál hétfő este óta tartó sztrájk miatt, járattörlésre egyelőre nem volt szükség - mondta Hegedűs Ádám, a Malév szóvivője az MTI-nek kedden reggel.

A Malév ezért arra kéri az utasokat, hogy legalább egy órával korábban érkezzenek ki a reptérre, mint normál esetben. Hozzátette: a Malév és a Malév GH vezetése mindent megtesz annak érdekében, hogy a forgalomban minél kisebb fennakadást okozzon a sztrájk.

A szóvivő a ténylegesen sztrájkolók számáról később ígért információt.
A Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) a Malév GH-nál folytatott egyeztetések sikertelensége után hirdetett határozatlan idejű sztrájkot hétfőn este.

Menetrend szerint közlekednek MÁV-Start vonatai

A MÁV-Start vonatai menetrend szerint közlekednek kedden reggel, rendben elindultak a vasúttársaság különvonatai is, és jelenleg vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést - közölte a MÁV Zrt. kedd reggel az MTI-vel.

A MÁV-Start Zrt. - amennyiben vasúti sztrájk nem veszélyezteti a menetrendszerű közlekedést - a keddre meghirdetett BKV-sztrájkra tekintettel üzemkezdettől több vonatot közlekedtet egyes elővárosi vonalakon, illetve több vasútállomáson is megállít egyes szerelvényeket - olvasható a közleményben.

Több menetrend szerinti gyorsvonat is megáll menetrenden kívül a budapesti pályaudvarokon, ezenkívül kiegészítő járatok közlekednek a Nyugati pályaudvar és Óbuda állomások, valamint a Keleti pályaudvar és Kelenföld állomások között.

A vasúttársaság azt javasolja az utasoknak, hogy indulás előtt tájékozódjanak a lehetőségekről a MÁV-Start Zrt. telefonos ügyfélszolgálatánál, a helyi tarifával hívható 06 (40) 49 49 49-es telefonszámon.

Újabb busz- és villamos vonalakon indult meg a közlekedés

Újabb busz-, illetve villamos vonalakon indult meg a közlekedés kedd reggel a BKV-sztrájk alatt; fél hétkor 15 buszjárat és hat villamos vonalon közlekednek a járművek, de minden viszonylaton nagyobb követési időkre kell számítani.

A BKV közlése szerint az 1-es villamos rövidített útvonalon, a Jász utca és a Bécsi út között közlekedik, a 6-os villamosok pedig 10 perc helyett 15-20 percenként közlekednek. A 41-es villamos is elindult, a Móricz Zsigmond körtér és Kamaraerdő között, ritkábban közlekedik.

Elindult a buszközlekedés a 25-ös, 30-as, 103-as, 124-es, 128-as, 150-es, 225-ös és 244-es vonalon is, így már 15 járat közlekedik, igaz, nagyobb követési idővel. Elindult a 83-as trolibuszpótló autóbusz is.

Az MTI helyszínen tartózkodó munkatársa arról számolt be, hogy több buszgarázsban, így a dél-pestiben is bombariadó volt kedd hajnalban, emiatt az épületet az átvizsgálásig kiürítették, az érkező dolgozók csomagját pedig a rendőrök átkutatták.

MTI Fotó: Szigetváry Zsolt


Hét buszvonalon van közlekedés, a metró menetrend szerint jár

A BKV tájékoztatása szerint fél hatig hét vonalon (58, 63, 85, 166, 170, 128,150) indult el a buszközlekedés, de csak néhány járművet tudtak hajnalban forgalomba állítani, ezért nagyobb követési időkre kell készülni.
Egy átlagos hétköznapon a BKV több, mint 150 vonalon indít el hajnalban buszjáratokat, ennek most - a BKV adatait figyelembe véve - kevesebb mint öt százaléka közlekedik.

A villamosoknál is fennakadások vannak. A 2-es, 3-as, 6-os és 28-as villamosok vonalán ugyan elindult a közlekedés, de a járművek ritkábban közlekednek.

Az MTI helyszínen lévő tudósítója az Örs vezér téri metrómegállóban az ilyenkor szokásos utasforgalmat tapasztalt, ott dolgozók elmondása szerint a szerelvények menetrend szerint járnak, nincs fennakadás.
Közlekedik a gödöllői HÉV is. A Fehér úti buszvégállomáson, illetve a trolibuszok megállóhelyén azonban alig pár ember és néhány jármű várakozott.

A MTI tudósítója a Keleti Pályaudvarnál található buszmegállókban járműveket nem látott, és csak néhány utassal találkozott.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.