Munkáltatói időhúzás? Kedden megbénul a főváros...

Rendkívüli szünet lehet az iskolákban a BKV-sztrájk miatt

Az iskolaigazgatók mérlegelhetik - a hiányzók számától függően -, hogy megtarthatók-e a tanítási órák a BKV-sztrájk alatt; a tanulókról a rendkívüli szünet alatt is gondoskodnia kell - közölte az Oktatási és Kulturális Minisztérium.

2010.01.11 17:08MTI

A közlemény szerint, ha nincs szükség tanítási szünet elrendelésére, a sztrájk miatt az iskolából távol maradó tanulók hiányzását igazolt hiányzásként kell elfogadni. Ugyanez vonatkozik az alkalmazottakra: ha a BKV-sztrájk miatt késnek vagy nem tudnak bemenni dolgozni, akkor azt igazolt távolmaradásnak kell elfogadni.

A tanárok elmaradt óráit viszont nem lehet teljesítettként figyelembe venni. Azonban az intézmény vezetője, a fenntartó egyetértésével, dönthet úgy, hogy a sztrájk miatt kiesett tanítási órákkal az érintett pedagógusok már megállapított tanítási időkeretét csökkenti, így őket nem éri hátrány - áll a közleményben.

Kocsis: a cég mindent megtett, hogy elkerülje a sztrájkot

A BKV megtett mindent, hogy elkerülje a keddre hirdetett határozatlan idejű sztrájkot és megajánlotta a szakszervezeteknek azt, amit kértek - mondta Kocsis István, a BKV vezérigazgatója hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. A BKV elment addig a pontig, amíg a cég finanszírozhatósága biztosítható. Ha ezen a ponton túllépnek, akkor munkahelyek kerülnek veszélybe - közölte a vezérigazgató, hozzátéve: a szakszervezeteknek egy feszes gazdálkodás eredményeként megadták volna a követelt 3 százalékos egészség- és nyugdíjpénztári hozzájárulást, de ezt elutasították.

Kocsis István szerint az ajánlatuk nettó félmillió forinttal többet adott volna a munkavállalóknak, a munka törvénykönyvében foglaltakhoz képest. Hangsúlyozta: 2003-ban konszolidálták a céget, azóta 70 milliárdos hiány keletkezett, a szakszervezetek követelését nem tudják finanszírozni, mert akkor tovább nő a hiány. Amit ajánlanak, az kevesebb, mint ami a régi kollektív szerződésben volt, de több, mint amit a munka törvénykönyve biztosít. Ikvai-Szabó Imre (SZDSZ), Budapest főpolgármester-helyettese a sajtótájékoztatón azt mondta: minden lehetőséget megadtak a BKV-nak arra, hogy elkerüljék a sztrájkot.

Az ajánlatok jogszerűek és szakszerűek voltak. Kifejtette: az önkormányzat operatív tárgyalást követően több intézkedést hozott a sztrájk idejére. E szerint nem rendelnek el keddre iskolai tanítási szüntet, de az igazgatók dönthetnek arról, hogy elrendelik-e az oktatási szünetet. A szemétszállítást hajnal 5 órakor kezdik, a buszsávokat pedig a sztrájk ideje alatt sem lehet majd használni. A főjegyző intézkedést adott ki arról is, hogy a BKV buszvégállomásain azok az autósok, akik utasokat akarnak felvenni, megállhatnak - tette hozzá.

Mihálszky Gábor, a BKV közlekedési vezérigazgató-helyettese elmondta: a Volán járatai Budapesten belül megállnak a BKV buszmegállóiban is. Nem alkalmazzák az elsőajtós felszállási rendszert, illetve a bérleteket elfogadják a járatokon. Kifejtette, várhatóan a metróhálózaton zavartalan lesz a közlekedés, a HÉV-közlekedésben pedig Budapest határain belül nem lesz fennakadás, a nagykörúti villamosok és több troli is járhat a sztrájk alatt.

A buszközlekedésben lehet a legnagyobb fennakadás, mert csak az alvállalkozók által működtetett 26 járat közlekedhet kedden. Üzemelni fognak az éjszakai és a szolgálati járatok is - tette hozzá. A menedzsment és a szakszervezetek a még elégséges szolgáltatásról és a kollektív szerződésről este 10 órakor folytatják a tárgyalásokat.

A BKV és a szakszervezetek december 22-én jelentették be: nem tudtak megállapodni az év végén lejáró kollektív szerződés szövegéről, ezért 2010. január 1-jétől a BKV a munka törvénykönyve szerint működik. Emiatt a szakszervezeti vezetők szerint olyan változás áll be a BKV-nál, amit már az utasok is érezni fognak. Január 4-óta pedig sok vonalon bizonytalanná vált az autóbuszok menetrend szerinti közlekedése.

Bár a Városi Tömegközlekedési Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége december 29-én megállapodott a BKV-val egy ideiglenes kollektív szerződésről, azt a szakszervezetek 65 százaléka nem írta alá, emiatt ez nem lépett életbe. Azok a szakszervezetek, amelyek nem írták alá a kollektív szerződés tervezetét, január 12-ére határozatlan idejű sztrájkot hirdettek, amelyhez eddig 14 szakszervezet csatlakozott.

Nincs megállapodás a kollektív szerződésről

A BKV-sztrájk megtartására készülnek az érdekképviseletek, mert a hétfő délutáni megbeszélésen sem született megállapodás a cég vezetősége és a szakszervezetek között a kollektív szerződésről - közölte újságírókkal Nemes Gábor, a sztrájkbizottság szóvivője. A menedzsment visszatért az eredeti ajánlatához a tárgyalások során, amit az érdekképviseletek nem tudtak elfogadni. Ezzel egy olyan unós jogszabályt is figyelmen kívül hagynak, ami a pihenőidőket szabályozza - mondta Nemes Gábor.

Semmi másról nincs szó, mint a munkáltató időhúzásáról, megpróbálják ellehetetleníteni a szakszervezeteket - állította. A sztrájk már csak akkor kerülhető el, ha este 10 óráig a munkáltató olyan ajánlatot tesz, ami elfogadható - mondta. Kérdésre közölte: a szakszervezeti javaslat szerint 700 milliós megtakarítása lenne a BKV-nak, ezért is érthetetlen, hogy miért nem fogadják el a kompromisszumos javaslatot.

Horváth kiosztja a BKV-dolgozókat: Legyen elég a 13 százalékos emelés!

Elégedjenek meg a BKV-alkalmazottak a nekik megajánlott 13 százalékos béremeléssel, mert 2010 nem az az év a gazdasági helyzet miatt, amikor ennél nagyobb fizetésemelést végre lehetne hajtani - mondta Horváth Csaba kormánybiztos Budapesten hétfőn sajtótájékoztatón. (Bővebb cikk a témában!)

Óriási káosz várható a közlekedésben

Holnap káoszra kell számítani a főváros közlekedésében, ugyanis a BKV vezetősége még mindig nem tudott megállapodni a szakszervezetekkel. Legalábbis a reggeli tárgyalást követően. Délután lesz még egy forduló, de halottnak a csók lesz az is. (Bővebb cikk a témában!)

Fejétől bűzlik a hal a BKV-nál

Tavaly nyár óta méltán hihetjük azt, hogy a BKV felső vezetésében csak az nem jár jól aki nem akar. Röpködtek a számadatok: százmilliós végkielégítések, plusz egyéb végkielégítések- tízmilliókban mérve- vándoroltak alig pár hónap után a tanácsadók, menedzserek és egyéb jól hangzó foglalkozásúak zsebébe.(Bővebb cikk a témában!)

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.