"Közéleti karantént" javasol a kormányfő

Bajnai összefogna a jobboldallal a szélsőségesek ellen

A baloldal és jobboldal összefogását szorgalmazta a Magyarországon megjelenő szélsőjobboldali veszély ellen Bajnai Gordon. A miniszterelnök a Parlamentben rendezett Magyar-zsidó együttélés - együtt a közös jövőért című konferencián úgy fogalmazott: tiszta lapra van szükség a szélsőségesek ellen.

2009.12.09 19:43MTI

A kormányfő a meghívott egyházi vezetők és politikusok előtt azt mondta, nem azt kell nézni, hogy a múltban ki mit hibázott, hanem azt, hogy most és a jövőben kiben bízhatunk. Bajnai azt hangoztatta: minden lehetséges és alkotmányos eszközzel azért kell küzdeni, hogy a szélsőségesek ne jelenthessenek veszélyt senkire. A miniszterelnök szerint ez azonban nem kizárólag a kormány, hanem valamennyi politikus és polgár felelőssége, aki őszintén hisz a demokratikus értékekben, a köztársaság eszményeiben.

A kormányfő szerint "közéleti karanténba" kell zárni a szélsőségeseket, de ebbe a karanténba nem szabad önkényesen beterelni azokat, akik eltérő politikai elveket vallanak. Bajnai Gordon azt kérte, gondolják meg a politikusok, mi növeli jobban a demokratikus közösség erejét: az, ha kiátkoznak másokat, mondván, közelebb állnak a szélsőségekhez, vagy ha egy "minél szélesebb szövetségbe" fogadják be őket, még akkor is, ha a politikai nézeteik a sajátjuktól erősen eltérőek. Azt hangoztatta, erős a köztársaságba vetett hit és a demokratikus meggyőződés, és - mint fogalmazott - ő hisz abban, hogy többen vannak és erősebbek a politikában bal- és jobboldalon, mint a demokrácia ellenségei. A kormányfő ugyanakkor azt kérte, ne legyen a jövőben több hezitálás, több "kétfedeles politika" vagy félreérthetően megfogalmazott mondat, kétértelmű tett.

Bajnai szerint nem lehet szavazatszerző technikának tekinteni a szélsőségesekkel szembeni kiállást vagy éppen a hallgatást. Mint fogalmazott, súlyos hiba, ha valaki akár a helyi hatalomban, akár kormányon nemcsak elfogadja, de egyenesen igényli is a szélsőjobboldal támogatását.

"Eljött a pillanat, amikor végképp külön kell választani demokratákat és a demokrácia ellenségeit. Olyan tettekre van szükség mindkét oldalon, amelyek egyértelműen mutatják, ki hol áll" - hangoztatta a miniszterelnök. Bajnai szerint a szélsőjobboldal újbóli előretörése ma már nem fenyegetés, hanem nyilvánvaló tény, és a szélsőségesek trükkje az, hogy a demokráciát felhasználva veszélyeztetik a szabadságot és támadnak másokat.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.