Belovagoltak

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Horthy Miklósra emlékező rendezvénye

Rendbontás nélkül ért véget a Jobbik Magyarországért Mozgalom Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára szervezett vonulása vasárnap a főváros XI. kerületében; a rendőrség ugyanakkor nem engedte, hogy a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződve kövessék a Jobbik menetét. A rendőrség nyolc embert állított elő a rendezvényről.

2009.11.22 18:51MTI/fotó: MTI

A Jobbik Magyarországért Mozgalom vasárnap délutánra jelentett be fehér lovas vonulást a XI. kerületbe, a két világháború közötti kormányzó, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára. A menet a Kosztolányi Dezső téren gyülekezett.

A rendőrség felhívta a főszervező figyelmét, hogy a Magyar Gárdát a bíróság jogerősen feloszlatta, így a rendőrség intézkedni fog, ha azt tapasztalják, hogy "a feloszlatott szervezet egyenruhájában, alakzatban, vezényszavakra együtt mozognak". A Jobbik főszervezője arról tájékoztatta a rendőröket, hogy nem fognak a menetben gárdaegyenruhában, alakzatban vonulni, csak civilek csatlakoznak a menethez, illetve a formaruhát viselők pedig csak magánemberként vesznek részt a rendezvényen. Délután három óra körül indult el a Kosztolányi Dezső térről a Szent Gellért tér felé a menet, amelynek élén egy fehér lovat vezettek, mögötte pedig hagyományőrző huszárok lovagoltak. A rendezvényen megjelent a nyíregyházi Nemzeti Őrsereg egy szakasza is, egyenruhában.

A menet indulásakor a feloszlatott Magyar Gárda tagjai alakzatba rendeződtek, s a vezényszavak elhangzását követően a Jobbik menete után indultak. A rendőrök azonban ekkor sorfalba rendeződve megállították a gárda menetét, felszólították az embereket a helyszín elhagyására, majd igazoltatni kezdték őket és nyolc embert előállítottak. Mialatt várakoztak, a rendőri sorfallal körbezárt gárdisták a székely és a magyar himnuszt, valamint a Horthy-korszak indulóit énekelték. Az MTI tudósítója úgy látta, hogy a gárdisták a Kosztolányi tér felé próbálták meg elhagyni a lezárt területet, de csak igazoltatásuk után mehettek tovább. A rendőrség tájékoztatása szerint a Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényén a Szent Gellért téren nem történt rendkívüli esemény.

Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke szombaton azt közölte: azt várja a parlamenti pártoktól, hogy határolódjanak el a vasárnapi rendezvénytől. Mint fogalmazott, most már Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének is tudnia kell: nem tudja úgy elfordítani a fejét a Jobbiktól, hogy közben összekacsint vele. "Van még mindenkinek ideje, hogy bebizonyítsa, nemcsak nem ő ül a fehér lovon, de nem is ő adja alájuk a lovat" - fogalmazott.

Lendvai Ildikó szerint ennek a hétnek, a provokáció hetének lehet a betetőzése a vasárnapi "újfasiszta parádé", a lovas menet. A Fidesz helyettes szóvivője, Cser-Palkovics András erre úgy reagált: "A fehér lovat a +díszzsidózó+ Pásztor Tibor belvárosi MSZP-s politikus adta, de adott egyet a zsidózó és cigányozó XIII. kerületi MSZP-s képviselő: Döry Miklós, és Gyurcsány Ferenc is, aki minden nap egy olyan villából indul pénzt osztogatni az MSZP-s holdudvarnak, amelyet kétszeresen, előbb a nyilasok aztán a kommunisták koboztak el zsidó tulajdonosától".

Hozzátette: egy fehér lovat adott Teleki László is, akinek a dolgozata szerint "meg kell találni az egyensúlyt, hogy a rasszista MSZP-szavazók körében se legyen szavazatvesztés". Az SZDSZ vasárnap tiltakozott a felvonulás ellen, mint közleményükben írták, "Horthy Miklós és a darutollas nemzeti hadsereg" 90 évvel ezelőtti budapesti bevonulása a XX. századi történelem "szomorú pillanata".

Horthy Miklós és a különítményesek terrorja egy olyan korszak kezdete volt, ami Horthy diadalittas bevonulásától egészen a fehér terroron keresztül a korlátozott parlamenti demokrácia kialakulásáig vezetett
- írták, és arra kértek mindenkit, hogy lovasfelvonulás helyett emlékezzen "a fehérterrorra, majd a kisiklott korszak utolsó bűneire, a zsidótörvényekre, a világháborúra" - olvasható a szabad demokraták közleményében.

A Magyar Egyesült Baloldal Mozgalom vasárnap közölte, hogy szégyenteljes provokációnak tekinti a Jobbik lovas felvonulását, és felhívta a társadalmat, a demokratikus parlamenti pártokat, hogy tiltakozzanak "a Horthyt dicsőítő neofasiszta megmozdulás ellen".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.