...a fehér lovon

Lendvai: tűrhetetlen a Jobbik Horthyra emlékező felvonulása

A parlamenti pártok elhatárolódását várja el Lendvai Ildikó a Jobbik által vasárnapra szervezett, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára emlékező fehér lovas felvonulás miatt.

2009.11.22 16:16MTI

Az MSZP elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján elmondta, most már Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének is tudnia kell: nem tudja úgy elfordítani a fejét a Jobbiktól, hogy közben összekacsint vele. "Van még mindenkinek ideje, hogy bebizonyítsa, nemcsak nem ő ül a fehér lovon, de nem is ő adja alájuk a lovat" - fogalmazott. Az MTI azon kérdésére, pontosan mit várnak el a pártok vezetőitől a vasárnapi felvonulással kapcsolatban, Lendvai Ildikó közölte: hogy "azt mondják, hogy ez tűrhetetlen és nem lehet. Elég egyszerű, amit várok."

Közölte: felelős magyar polgár nem hallgat ilyenkor. A kormánypárti politikus emlékeztetett arra, hogy vasárnap egy olyan évfordulót ünnepelnek, amely egy vegyesen értékelhető korszakot nyitott: eleje a különítményesek terrorjával kezdődött, a végét a gettók jelképezik. A szélsőjobb egy kanyargósra sikerült politikai út elejét ünnepli, de kérdés, ha ünnepli az út elejét, akarja-e a végét is, a háborút és a kirekesztést is - tudakolta. A pártelnök szerint ennek a korszaknak az eleje az volt, hogy bűnösnek ítélték Budapestet, volt bátorságuk a fővárost megalázni, de arra nem volt bátorsága ugyanennek a kormányzásnak, hogy a trianoni békeszerződést ne írja alá.

Lendvai Ildikó azt kérdezte: ezt is ünnepli vasárnap a Jobbik? Lendvai Ildikó szerint ennek a hétnek, a provokáció hetének lehet a betetőzése a vasárnapi "újfasiszta parádé", a lovas menet annak évfordulójára, hogy Horthy Miklós a különítményesek élén bevonult Budapestre. Mint mondta, a Jobbik és a Magyar Gárda vasárnapi menetelése, mint ahogy egész hete is, az erőszakról szól. Hozzáfűzte: ha elhangzik a Magyar Gárda neve, már ütnek, mint Pörzse Sándor, az Echo Tv munkatársa péntek este egy vendéglőben, aki "véresre pofozott egy baloldali politikust".

Szavai szerint a hét úgy kezdődött, hogy a feszültséget valóságos helyi polgárháborúig hevítette Sajóbábonyban a Magyar Gárda, Vona Gábor, a Jobbik elnöke is, aki nem volt hajlandó kezet fogni cigány emberrel. Az MSZP elnöke szerint fasiszták és szélsőjobboldaliak Európa minden országában vannak, Magyarországon sincs több, mint máshol, de itt azért "szemtelenebbek és erőszakosabbak", mert sokáig vérszemet kaphattak a cinkos hallgatástól.

"Meg kell és meg is lehet állítani őket, ha mindenki szól" - vélekedett, hozzátéve, ha szól az is, aki annak idején dicsérő szavakat mondott a Jobbikba tömörült "hazafias, derék fiatalokról". Kérdésre közölte: azt várják el vasárnap a rendőrségtől, hogy figyeljen, nem történik-e törvénysértés, vagy van-e ott olyan ember, aki a feloszlatott Magyar Gárdát éleszti újra, viseli egyenruháját, hirdeti jelszavait.

Hozzátette: a rendőrségnek pillanatnyilag ugyanis ez a dolga, nincs módja előre betiltatni a rendezvényt. "Ez a holnapi felvonulás nem a rendőrség ellen szól, ez az ország békéje, ez Budapest a bűnös város ellen szól, itt annak is van dolga, aki nem rendőr" - fogalmazott. A két világháború közötti kormányzó, Horthy Miklós budapesti bevonulásának 90. évfordulójára fehér lovas vonulással emlékezik vasárnap délután a Jobbik a korabeli helyszínen.

A menet a XI. kerületi Kosztolányi Dezső térről indul és a Szent Gellért térig megy.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.