Konzervatív pártok gyűjtőhelyét tervenek

Újítanának: Az MDF kilép az Európai Néppártból

Az MDF kilép az Európai Néppártból, és kezdeményezi egy olyan szervezeti forma létrehozását, amely az MDF-hez hasonló, konzervatív pártokat tömöríti az unióban - jelentette be Makay Zsolt, az MDF országos választmányának elnöke szombati budapesti sajtótájékoztatóján a választmányi ülést követően.

2009.10.17 17:55MTI

Az Európai Néppártban "egyfajta eljárást" indítottak az MDF ellen, mert Bokros Lajos kilépett a frakcióból, s köze lehet ehhez az MDF és a Fidesz közötti "nem túl szívélyes viszonynak" is - mondta a választmány elnöke. Az MDF a jó viszonyt fent kívánja tartani a konzervatív néppárttal, de szorgalmazzák, hogy a hasonló irányultságú európai pártok egy új szervezeti formában is tömörüljenek.

Emlékeztetett: Bokros Lajos júliustól az európai konzervatívok és reformerek frakciójában tevékenykedik. Értékelték a jelenlegi politikai helyzetet is, erről szólva Makay Zsolt elmondta: alacsony részvétel mellett jelen állás szerint a Fidesz 2/3-os többséggel nyeri a voksolást, magas részvételnél azonban kiszámíthatatlan az eredmény. Sok szavazó inaktív, őket szeretné az MDF egy konzervatív programmal aktivizálni - mondta.

A választmány foglalkozott a fővárosi ügyekkel is; az elnök tájékoztatása szerint felszólították Vaskor Lászlót, hogy azonnali hatállyal lépjen ki a fővárosi MDF-frakcióból. Makay Zsolt ezzel kapcsolatban kifejtette: az elmúlt időszakban Hock Zoltán és Katona Kálmán többször az MDF nevében szólalt fel, ezek azonban nem tükrözték az MDF álláspontját, ezért úgy döntöttek: kiléptetik Vaskor Lászlót, ezzel megszűnik a közgyűlésben az MDF-frakció, így nem lehet majd visszaélni a nevével.

Vaskor László független, de MDF-es képviselőként folytatja munkáját a közgyűlésben - fűzte hozzá. Ezenkívül levelet kívánnak írni a közgyűlés vezetőjéhez azt kérve: teremtse meg annak jogi hátterét, hogy a jövőben MDF-et elhagyó Hock Zoltán és Katona Kálmán ne használhassa a magyar demokrata nevet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.