Három ütemben oltanak

Leghamarabb jövő hét végétől kaphatjuk meg a H1N1 elleni védőoltást

A jövő hét végétől vagy az azt követő hét elejétől kezdődhet meg az A/H1N1 vírus elleni védőoltás beadása Magyarországon - jelentette be az egészségügyi miniszter a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón.

2009.09.24 14:56MTI

Székely Tamás ismertetése szerint megérkezett ugyanis az Országos Gyógyszerészeti Intézethez az Omninvest összes olyan dokumentációja, amely alapján a Magyarországon gyártott H1N1-vírus elleni vakcina forgalombahozatali engedélyét kiadhatják.

Az engedélyt várhatóan a jövő hét elején adhatják meg - tette hozzá. Hozzátette: van olyan forgatókönyv, amely szinte percre pontosan meghatározza az oltóanyagok útját. Az egészségügyi miniszter bejelentette azt is: a háziorvosok kétszáz forintot kapnak a vakcina beadásáért.

Székely Tamás megismételte, hogy 5,3 millió oltást kell beadni, ebből 4 millió a pandémiás, 1,3 millió pedig a szezonális vakcina; 2 millió oltóanyag térítés ellenében a gyógyszertárakban hozzáférhető lesz.

Hozzátette: három ütemben oltják majd be az érintetteket. Az első ütemben kapják meg a krónikus légzőszervi betegségben, asztmában, kóros elhízásban, a szív- érrendszeri betegségben, a krónikus máj- és vesebetegségben, az anyagcsere-betegségben szenvedők.

A második ütemben a gyermekek kapják meg a védőoltást, a harmadikban pedig a többi érintett csoport tagjai - mondta el a miniszter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.