Még a baloldal is ezt hiszi

Nagyon úgy tűnik, hogy a Fidesz-kormány ideje közeledik

A Nézőpont Intézet 2009. szeptemberében ismét közvélemény-kutatást készített a Heti Válasz számára, amelynek eredményei szerint a megkérdezettek 58 százaléka arra számít, hogy a Fidesz egyedül alakíthat majd kormányt a választások után. Az MSZP szimpatizánsainak (49 százalék) és a Jobbik híveinek (52 százalék) meghatározó része is így vélekedik.

2009.09.23 17:05ma.hu

A megkérdezettek 70 százaléka állítja, hogy a Fidesz kormányon más gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a jelenleg hatalmon lévők.

A többség elveti a sukorói kaszinóberuházás ötletét, csupán 20 százalék támogatja az ügyletet. E téren a pártszimpátia sem írja felül a meggyőződéseket: az MSZP-tábor 51 százaléka ellenzi a beruházást, a fideszesek 68 és a jobbikosok 67 százalékához hasonlóan.

A Fidesz-kormány esélyei: A baloldal néha a Fidesz kétharmados többségétől óvja mállóban lévő szavazótáborát, máskor pedig arra figyelmeztet, hogy a Fidesz a Jobbik nélkül nem is alakíthat kormányt.

Ezzel szemben a választópolgárok meglehetősen magabiztosan állítják, hogy hamarosan a Fidesz (illetve a vele közösen induló KDNP) önálló kormányzása következik. A megkérdezettek 58 százaléka szerint a Fidesz alakíthat majd kormányt a legkésőbb jövő áprilisban esedékes választások után (33 százalékuk kételkedik). Érdekesség, hogy az MSZP szimpatizánsainak (49 százalék) és a Jobbik híveinek (52 százalék) meghatározó része is így gondolja.  Tehát a két bejutásra esélyes tömörülés táborának fele tudni véli, hogy pártjuk a következő ciklusban ellenzéki szerepre van kárhoztatva.

Gazdaságpolitikai fordulat:
A felmérés alapján egyértelmű, hogy a szavazók "kormányváltásnál többet" várnak. A megkérdezettek 70 százaléka állítja, hogy a Fidesz kormányon más gazdaságpolitikát fog folytatni, mint a jelenleg hatalmon lévők.

Az "ők is ugyanezt fogják csinálni, mert mást nem lehet" érvnek, melytől a baloldal hívei a Fidesz-kormány első hónapjaiban remélik a talpra állást, tehát nincs komoly tábora: csupán minden ötödik válaszoló (22 százalék) gondolja, hogy nem lesz különbség a kormányok között.

Az IMF-hitel megítélése: A gazdaságpolitikai fordulat igénye alighanem a Nemzetközi Valutaalappal való kapcsolatra is vonatkozik. Az első Orbán-kormány idején jelképes erővel bírt, amikor Magyarország visszafizette utolsó világbanki adósságát, s így mentesült a szervezet gazdaságpolitikai előírásai alól. A tavaly hirtelen felvett IMF-hitel viszont épp ezt a megkötöttséget állítja vissza, s ezt tükrözi a költségvetési törvénytervezet is.

Nem csoda, hogy a megkérdezettek 53 százaléka szerint nem volt jó döntés, hogy Magyarország az IMF-től vett fel hitelt, s csak egyharmaduk megértő Gyurcsány Ferenc és Bajnai Gordon akkori lépésével kapcsolatban. A megakölcsön felvételét egyébként az MSZP-tábor kétharmada helyesli (64 százalék), a Fidesz-tábor kétharmada (66 százalék) elutasítja. A vélemények azonban nemcsak a pártszimpátia, hanem az életkor alapján is elválnak: az adósság majdani visszafizetésével terhelt nemzedék, a 29 év alattiak 61 százaléka ellenzi a döntést, s a 60 év felettiek 44 százaléka mondta magát megértőnek. Sukorói kaszinóbiznisz:

A Hajdú-Bét-ügy után a sukorói kaszinóberuházás kényszeríti magyarázkodásra a kormányfőt és pénzügyminiszterét. E téren a választópolgároktól nem számíthatnak sok megértésre: alig 20 százalékuk támogatja a „több ezer munkahelyet teremtő” ügyletet. E téren a pártszimpátia sem írja felül a meggyőződéseket: az MSZP-tábor 51 százaléka ellenzi a beruházást, a fideszesek 68 és a jobbikosok 67 százalékához hasonlóan.

Pártszimpátia:  A Nézőpont Intézet kutatása szerint az augusztusi uborkaszezon óta nem tapasztalható érdemi elmozdulás a pártok támogatottságában. Apró változások láthatók, trendfordulóról azonban nincs szó: a teljes lakosság körében a Fidesz 38, az MSZP tíz, a Jobbik hét százalékon áll. Ha most vasárnap lennének a választások, hárompárti parlament alakulna (a KDNP-vel együtt négypárti). Az aktív szavazók 52 százaléka a Fideszre, 11 százaléka az MSZP-re, nyolc százaléka pedig a Jobbikra voksolna. A többi aktív szavazó jelenleg esélytelen kispártokat támogat, bizonytalan vagy rejtőzködő választó.

Gyurcsány befolyása:
Míg a Fidesz visszatérően „Gyurcsány–Bajnai-kormányról” beszél, a volt miniszterelnök saját politikai befolyásáért küzd, a szocialisták pedig megpróbálnak úgy tenni, mintha idén áprilisban kezdődött volna a parlamenti ciklus. A többség azonban nem hiszi, hogy a Gyurcsány-korszak véget ért, hiába sodródott a névadó a partvonalra: a megkérdezettek 56 százaléka szerint Gyurcsány befolyással bír a kormányra (az MSZP-tábor 38, míg a Fidesz-tábor 71 százaléka gondolja így). Tény, hogy a hivatalban lévő kormány miniszterei és tanácsadói nagyrészt Gyurcsány kiválasztottjai.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.