A magas családi pótlékért gyógyszereznek

Roma vezető is alátámasztja az edelényi polgármester kijelentéseit

Glonczi Tibor maga is tud olyan esetről, amikor egy terhes roma asszony gyógyszert vett be azért, hogy sérült gyereke szülessen és magasabb családi pótlékban részesüljön.

2009.09.18 10:13MTI/ Észak- Magyarország/hirado.hu

Tud olyan konkrét esetről, amikor terhes asszony valamilyen módon - például gyógyszerszedéssel - ártani akart magzatának - mondta el Glonczi Tibor, a szendrői kisebbségi önkormányzat volt vezetője az Észak-Magyarországnak.

Hozzátette: amikor rájuk szólt, hogy ezzel ártanak a gyereknek, azt a választ kapta: "nem baj, majd több családi pótlékot kapok."

A volt roma vezető szerint valakinek vállalnia kellett végre ezt a kijelentést, mert minden romát, így őt is a problémás, nem törvénytisztelő kisebbség alapján ítélik meg.

Véleménye szerint a cigányok 90 százalékával nincs baj, de előfordulnak olyan egyedi ügyek, amelyekről Molnár Oszkár edelényi polgármester egy júniusi testületi ülésen beszélt.

A polgármester akkor azt mondta, hogy a többségében cigányok által lakott településeken egyes asszonyok szándékosan ártanak magzatuknak, hogy fogyatékos gyerekük szülessen, és ezért dupla családi pótlékot kapjanak.

Káló Norbert, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Hátrányos Helyzetű Ifjak (Magyarok, Romák) Azonos Szintű Oktatásáért Szociális, Kulturális, és Oktatási Egyesület (BHIM RAO) képviselője laki és szendrőládi nők által aláírt egyéni, az edelényi polgármester kijelentése miatt megfogalmazott panaszos beadványait adta át tegnap Gregor Katalinnak, az Egyenlő Bánásmód Hatóság (EBH) jogtanácsosának a hatóság épületének bejárata előtt.

Mintegy négyszáz roma anya tiltakozott ily módon Molnár Oszkár (Fidesz) polgármester kijelentése miatt, aki egy önkormányzati ülésen azt mondta: Szendrőládon és Lakon a roma nők szándékosan ártanak születendő gyereküknek - gyógyszert szednek be, gumikalapáccsal ütik a hasukat - azért, hogy emelt szintű családi pótlékot kaphassanak.

A BHIM RAO Egyesületnek két jelentése is van: egyrészt a fent említet név mozaikszava, másrészt az indiai Ambedkhar Bhim Rao, aki az érinthetetlenek kasztjából felküzdte magát Gandhi miniszterelnökségének ideje alatt az igazságminiszteri székbe.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.