Kósa: a helyzet drámai

Ellenzéki össztűz a büdzsére a Fidesz országos gyűlésén

Az elmúlt húsz év legveszélyesebb büdzsétervezetének nevezte a pénteken benyújtott jövő évi költségvetést Orbán Viktor a Fidesz budapesti országos gyűlésén. Kósa Lajos alelnök szerint a helyzet drámai, Tarlós István pedig a budapesti vezetést bírálta.

2009.09.12 08:26MR1- Kossuth

„A veszélynek a neve röviden: költségvetés” – így intette hallgatóságát a Fidesz elnöke azokra a szerinte a büdzsé elfogadásából eredő következményekre, amelyek szerinte a fiatalok, idősek, családok, vállalkozások és végső soron az egész ország összeomlását hozzák majd.

„Ha ez a költségvetés életbe lép, és a lavina beindul, az gyakorlatilag teljes pénzügyi összeomlást jelenthet, ami nyilvánvalóan hosszú és tartós válságba taszíthatja Magyarországot. Újra százezrek fogják elveszíteni a munkájukat, a jövedelmüket, leáll a nyugdíjak kifizetése és megbénul az egész ország. Könnyen lehet, hogy igazi gazdasági vészhelyzet köszönt majd ránk 2010-ben” – fogalmazott a Fidesz elnöke.

Orbán Viktor kijelentette: a költségvetés a válságra sem nyújt megoldást. Az ország szerinte jövőre is, mint most, külföldi hitelekre kényszerül. Hangsúlyozta: a szemlélettel van baj, azzal, hogy szerinte ezt a javaslatot és a kormányzást is a Gyurcsány Ferenc időszakában tapasztalt hozzáállás hatja át.

„Öt szó tökéletesen összefoglalja a Gyurcsány-Bajnai korszak lényegét: Őszöd, Zuschlag, offshore, végkielégítés, megszorítások. Öt szó, aminek a hallatán ma mindenki a zsebéhez kap. Öt szó, amit mindenki szeretne törölni a szótárból és szeretne törölni az emlékezetéből”.

A Fidesz elnöke szerint az országnak elege volt a megszorításokból, ezért felszólította a kormányt, hogy vonja vissza a frissen benyújtott tervezetet. Saját pártja képviselőit pedig arra szólította fel, hogy minden eszközzel a parlamentben is, az önkormányzatokban is harcoljanak a javaslat ellen és készüljenek a változásra, a 2010-es választásra.

A jövő évi költségvetésről beszélt Kósa Lajos, a Fidesz alelnöke is. Szerinte a büdzsé az agóniát készíti elő. A debreceni polgármester utalva az önkormányzatokat sújtó 120 milliárdos elvonásra, úgy fogalmazott: a helyzet drámai, hiszen az önkormányzatok már most is a végüket járják. A fideszes városvezető úgy fogalmazott: a kormány olyan, mint az etióp mikulás, aki azért nem ad a csontsovány kisgyermeknek csomagot, mert nem esznek rendesen. Kósa Lajos szerint nagyon készülni kell az őszre, mert ez a költségvetés olyan veszélyeket rejt, amelyeket már nem a Bajnai kormány fog megtapasztalni. Arról is beszélt, hogy újra kell majd gondolni a megyék, megyei jogú városok és kistelepülések önkormányzati státuszát.

Tarlós István szerint Budapest vezetésének se koncepciója, se jövőképe nincsen.

A Fidesz fővárosi frakcióvezetője beszédében élesen bírálta a fővárost irányító MSZP-SZDSZ-koalíciót; mint fogalmazott: a város működtetésének nincs rendje, rendszere.

Még nincs is olyan költségvetési tervezet a parlament elé benyújtva, amelyet vissza lehetne vonni – mondta Nyakó István, az MSZP szóvivője a Fidesz elnökének felszólítására reagálva.

A szóvivő elmondta: a Fidesznek továbbra sincsen válságkezelő programja, és a válságkezelő kormány helyett Orbán Viktor se tudna mást tenni. A szocialisták szóvivője szerint a Fidesz által kínált jövőt jól érzékelteti a „baráti egyhangúság a jobbikkal és Molnár Oszkár, valamint Ékes Ilona szóvivősége”, amiből látható, hogy „készül már a Fidesz-Jobbik nagykoalíció”.

Az országos gyűlésen - amelyen csak meghívóval lehet részt venni - a pártpolitikusok mellett megjelentek többek között a fogathajtó Lázár-testvérek, Kun Miklós történész, Kárpáti György olimpiai bajnok vízilabdázó, a szintén olimpiai bajnok Czene Attila úszó, Széles Gábor vállalkozó, laptulajdonos, Náray-Szabó Gábor, a Professzorok Batthyány Köre elnöke, Giró-Szász András politológus, Nemcsák Károly színművész, Balázs Péter színművész, Csoóri Sándor költő, Pintér Sándor, az Orbán-kormány egykori belügyminisztere és Chikán Attila közgazdász.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.