"Át kell csoportosítani az uniós támogatásokat"

Orbán: Nem a saját lábunkon állunk, hanem a külföldi hitelek zsinórján lógunk

A következő magyar kormánynak át kell majd csoportosítania az uniós támogatásokat, elsősorban a termelés, a kis- és középvállalkozások támogatása irányába - mondta Orbán Viktor csütörtökön magyar újságíróknak Brüsszelben.

2009.09.10 18:36MTI

A Fidesz elnöke szerint arra kell törekedni, hogy az EU-tól Magyarországnak járó támogatási összegek bekerüljenek a gazdaságba. "Ma az uniós támogatásokat rossz szerkezetben vesszük igénybe, és rossz hatékonysággal használjuk fel" - jelentette ki. "Nem a saját lábunkon állunk, hanem a külföldi hitelek zsinórján lógunk" - fogalmazott.

Szerinte az EU-nak is érdeke, hogy a magyar gazdaság a saját lábára álljon, de ehhez át kell csoportosítani az uniós támogatásokat. Orbán Viktor Brüsszelben részt vett a kereszténydemokrata irányzatú Európai Néppárt vezetőségi ülésén. Ezen olyan dokumentumot fogadtak el, amely mintegy tíz pontban összefoglalja, mit kell tenniük az Európai Unió politikusainak, hogy az ellenőrizetlen pénzügyi rendszer még egyszer ne idézhessen elő a mostanihoz hasonló válságot - közölte.

Orbán Viktor elmondta, hogy az Európai Néppárt szerint a gazdasági növekedés jelenti a gyógyírt, és olyan gazdaságpolitikát kell folytatni, amely munkahelyeket teremt. Fontosnak tartják továbbá a néppártiak, hogy megerősítsék a családokat. "A válság hosszabb távon nem kezelhető, ha nem születik több gyermek, és nem fiatalodik meg Európa" - mondta Orbán Viktor. Kiemelte még a dokumentumból azt is, hogy az Európai Néppárt sürgeti a kormányokat, teremtsék meg az élethosszig való tanulás feltételeit.

Mindez éppen az ellenkezője annak, amit Magyarország ma tesz - jelentette ki a Fidesz elnöke, és utalt a munkahelyek megszűnésére, a vállalkozások felszámolására, a családtámogatást és az oktatási rendszert sújtó megszorításokra. "Kétségkívül fontos, hogy a világ nemzetközi pénzügyi körei Magyarországot megbízható országnak tekintsék" - mondta.

Leszögezte azonban: a Nemzetközi Valutaalap (IMF) nem a magyar polgárok érdekeit képviseli, hanem azoknak a tőkés csoportoknak az érdekeit, amelyek hitelt adtak Magyarországnak. "Őket csak az érdekli, hogy ezt a hitelt visszakapják" - tette hozzá.

Szerinte a magyar kormánynak nem csak az a dolga, hogy a külföldi hitelezőktől - egyébként egy elhibázott politika nyomán - felvett hiteleket visszafizesse, "hanem közben gondoskodjon arról, hogy Magyarország élhető ország maradjon".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.