"Egyre több beteg marad ellátatlanul"

Szemléletváltást akar az egészségügyben a Magyar Szociális Fórum

A Magyar Szociális Fórum (MSZF) elutasítja a közegészségügy privatizálását és az egészségügyi ellátórendszeren belüli szemléletváltásra szólítja fel a mindenkori kormányzatot - mondta Mánya Kristóf, az Egri Kórházvédők szóvivője a társaság sajtótájékoztatóján szerdán Budapesten.

2009.08.26 18:59MTI

Simó Endre, az MSZF szervezője felhívta a figyelmet arra, hogy egyre több beteg marad ellátatlanul amiatt, hogy az állam nem biztosítja az ehhez szükséges anyagi fedezetet. A deficiten az állam egyrészt privatizációval próbál úrrá lenni - erőltetve a megbukott HospInvest modellt -, másrészt csökkenteni akarja a kórházak számát. 

Az Egri Kórházvédők most azt szeretnék elérni, hogy az egri - és az összes többi magyar - kórház újra közösségi tulajdonba kerüljön, mert szerintük a privatizációs modell megbukott. Mánya Kristóf elmondta: az elmúlt két év bebizonyította, hogy ez az út nem járható. Szerinte döntően a közösségi tulajdonlású kórházaké a jövő. Ez Európa fejlett országainak 80-90 százalékában is így működik.
 
A privatizációs modell Magyarországon azért nem működik, mert nagy a korrupció, sok a "kókler", valamint sok az elszegényedett önkormányzat is, ami kapóra jön a privatizációban érdekelt cégeknek - mondta. Mánya Kristóf szerint az egri kórház válsága előrevetíti azt, aminek az ország hamarosan elébe néz. A kórház nem a válság miatt csődölt be, hanem már jóval azelőtt.
 
Szerinte a kormány felelőssége, hogy "az áldatlan ellátási hiányok tömegét hozó kórházi zűrzavarban nem léptek", nem neveztek ki kormánybiztost, sőt meg akarják alkotni a szabályozott privatizációt lehetővé tevő törvényt. Szerinte ez a fajta privatizáció pénzt visz ki az egyébként is "halálosan legyengített" rendszerből.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.