Összeroppanhat a költségvetés

Mi lesz így? Nincs még pénz az új influenza oltásokra

Megroppanthatja az ellátórendszert, de az egészségügy költségvetését is az őszi nyolcmillió influenza elleni oltás beadása - írta a hétfői Népszabadság.

2009.08.17 06:45Népszabadság

Ha ezt a mennyiséget még az influenzaszezon előtt, és az átlagos napi négyórás rendelés alatt osztják szét a lakosságnak, akkor óvatos becslések szerint legalább öt hétig kizárólag csak olthatnak a háziorvosok, az oltási kampány orvosi munkadíja pedig megduplázhatja az oltóanyagár eddigi hatmilliárdos költséget - olvasható a lapban.

Az állam biztosít ugyan az influenza elleni oltóanyagból minden évben térítésmentesen bizonyos kvótát, de az oltás beadásáért nem fizetne.

A jogszabályok szerint viszont külön díjazás illetné az orvost, ha nem kötelező oltást ad be. Másrészt a közfinanszírozásból fenntartott rendelési idő sem áldozható fel az ilyen "fakultatív" tömeges oltások idejére - hívja fel a figyelmet a lehetséges problémákra cikk.

Az OEP sajtófőosztálya egyelőre nem tudott válaszolni a lapnak arra a kérdésére, hogy az új influenza elleni oltások beadása idején fölfüggeszthető-e az általános háziorvosi munka a körzetekben, illetve hogy milyen áthidaló megoldást javasolnak a praxisoknak.

A tárca kommunikációs főosztályának vezetője, Bálint Orsolya arra a kérdésre nem válaszolt, hogy erre honnan biztosítják az oltásokra a pénzt.

Egyelőre csak annyit tudott mondani a lapnak, hogy a miniszter megbízta az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálatot, hogy "az oltások lakossághoz való eljuttatásával és beadásával kapcsolatos logisztikai problémákra találjanak megoldást".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.