Hamarosan becsengetnek

Vásároljunk tudatosan az iskolakezdésre!

Egy adott tantárgy oktatásához szükséges taneszköz és felszerelés olyan áru, amely nélkül az iskolai tanulmányok megkezdése és sikeres folytatása nem valósulhat meg- a Magyarországi Szülők Országos Egyesülete az iskolakezdés kapcsán adott ki sajtóközleményt.

2009.08.10 09:20MTI

A taneszköz- és tankönyvpiac sajátossága, hogy a fogyasztó - a szülő és a tanuló - nem döntheti el szabadon, kíván-e vevő lenni. Ezért biztosítani kell annak lehetőségét, hogy a taneszközök és felszerelések kiválasztásában, és a szülőkre háruló kiadások korlátozásában képviselőik útján közreműködjenek a szülők és a tanulók.

Tájékoztatni kell őket továbbá az iskolától kölcsönözhető tankönyvekről, taneszközökről és más felszerelésekről, valamint arról is, hogy az iskola milyen segítséget tud nyújtani a szülői kiadások csökkentéséhez.

Az előző tanév végén, iskolaváltáskor a beiratkozásnál az iskolának egy jegyzéket kell kiadni a tanulóknak a szükséges tanszerek és felszerelések listájáról. Ha ez nem történt meg, szülők várják meg az első tanítási órát, amikor a pedagógus elmondja, hogy milyen eszközöket kérnek az adott tantárgy oktatásához, és mit lehet kölcsönözni.

A törvény értelmében: a pedagógus - a minőség, típus és ár megjelölése nélkül - olyan ruházati vagy más felszerelés beszerzését kérheti a tanulótól, amely nélkülözhetetlen az általa tartott tanórai foglalkozáson való részvételhez, illetve a tanított tananyag elsajátításához, és amelyet a tanórai foglalkozáson egyidejűleg minden tanulónak rendszeresen alkalmaznia kell.

"Az e körbe nem tartozó felszerelések biztosítása az iskola feladata."

A családok többsége örömmel veszi, amikor a gyermek megkezdi iskolai tanulmányait az első évfolyamon. Az anyukák még lelkesek, és anyagi erejüket próbára téve mindent megvesznek, amit elgondolnak.

Lehet 8-10 ezer forintból is beiskolázni egy elsőst, de lehet 20-25 ezer forintot is elkölteni erre a célra, ami függhet a szülői ambíciótól és az iskola követeléseitől. Lehet venni feleslegesen, pl. 12 darabos színes ceruza készletet, bár az első évfolyamon csak a kék-piros ceruza használata javasolt.

Mit ne tegyenek a szülők:

Ne "ugorjanak bele" meggondolatlanul a vásárlásokba, várják meg az árleszállításokat, de ne dőljenek be az akciós termékeknek, lehet, hogy rossz minőségűek.

Ne vegyenek előre becsomagolt füzetet vagy írószert, mert sok helyen felesleges dolgokat is beleraknak az egységcsomagba.

Ne vegyenek bekötő papírt, ha színes, képes borítóval készült füzetet, tankönyvet vesznek gyermeküknek.

Ne vegyenek olyan drága taneszközöket, amelyek elvesztése gondot okoz.
Ne vegyenek olyan márkás felszereléseket, amit a gyermekük osztálytársainak szülei nem tudnak megvenni, hivalkodásnak tekintik és kiközösíthetik maguk közül.

Ne fogadjanak el összefirkált használt tankönyveket!

Ne kössenek tanuló balesetbiztosítás, mert az állam 18 éves koráig minden gyermek után már kifizetett egy biztosítást.

Ne cipeltessenek a kisiskolással több kilós terhet, hiszen a nemzetközi előírások szerint, csak a gyermek testsúlyának 20 %-a lehet az iskolatáska súlya.

Ne felejtsék el minél előbb igényelni a családi pótlékot, ha a tanuló elmúlt 18 éves (ami az új rendelkezés szerint csak 20 éves korukig jár).

Ne felejtsék el kikérni munkáltatói iskolakezdési támogatást.

Ne fizessenek az ingyenes közoktatási szolgáltatásokért!

A megszorítások miatt a szülők pénztárcája is egyre laposabb, ezért még fontosabb az iskolák jogszabálykövető magatartása, amely szerint: "a kiskorú tanuló szülőjének írásbeli nyilatkozatát be kell szerezni minden olyan óvodai, iskolai, kollégiumi döntéshez, amelyből a szülőre fizetési kötelezettség hárul."

Nemleges válasz esetén az óvoda, iskola nem követelhet semmilyen pénzt a szociálisan rászoruló gyermek szüleitől!"- áll a Magyarországi Szülők Országos Egyesületének MTI-hez eljuttatott sajtóközleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.