Terítéken a Turul-ügy

Pokornit gyanúsítottként hallgatják ki?!

Információk szerint gyanúsítotti kihallgatásra idézheti be a közeljövőben Pokorni Zoltánt, a FIDESZ alelnökét, a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK), amiért 2009. június 13-án a FIDESZ XXIII. tisztújító kongresszusán a Turul-per ítéletének figyelmen kívül hagyását jelentette be.

2009.07.20 13:31OS

Információk szerint gyanúsítotti kihallgatásra idézheti be a közeljövőben FIDESZ alelnökét, BRFK. Pokorni a FIDESZ XXIII. tisztújító kongresszusán három nappal a Fővárosi Bíróság (FB) jogerős ítéletének 2009. június 10-i kihirdetését követően jelentette ki: "Marad a Turul itt a kerületben, amíg én vagyok a polgármester.".

Ezzel nagy nyilvánosság előtt arra uszította a Turul szobor bontásának végrehajtásában eljárni köteles jegyzőt, hogy ne hajtsa végre a bírósági ítéletet. Pokorni nem először teszi ezt, hiszen az FB 2008. március 4-i, szintén egy a Turul szobor bontását elrendelő közigazgatási határozatot jogerősen helybenhagyó ítéletét követően számos alkalommal kijelentette, hogy a Turul szobrot nem engedi lebontatni.

Sokan a 2008-as bírósági ítélet elleni uszításával magyarázzák, hogy a bontás végrehajtására először kijelölt I. kerületi jegyző Deák Ferenc, majd az újonnan kijelölt IX. kerületi jegyző Oszvári István tényleg nem merte végrehajtani a döntést több mint egy éve.

A Btk. 268.§-a szerint: "Aki nagy nyilvánosság előtt, a köznyugalom megzavarására alkalmas módon törvény vagy más jogszabály, avagy a hatóság rendelkezése ellen általános engedetlenségre uszít, bűntettet követ el, és három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő."

Információk szerint a BRFK most mérlegeli, hogy Pokorni elkövette-e ezt a bűncselekményt, hiszen két jogerős bírósági ítélettel jogszerűnek minősített másodfokú közigazgatási határozat végrehajtásának figyelmen kívül hagyására szólított fel minden érintettet.

Sőt, utóbbi határozat estében még lemondását is kilátásba helyezte arra az esetre, ha a kijelölt jegyző érvényt szerez a határozatnak. A jelek szerint a BRFK végre komolyan veszi a bírósági ítéletek és közigazgatási határozatok elleni támadásokat, hiszen nem a Pokorni ügy az egyetlen büntetőeljárás, amit e témában fontolgat.

Sajtóértesülések szerint ugyan ezen bűncselekmény gyanújával fogják még a héten kihallgatni Kiss Róbertet, a Magyar Gárda főkapitányát is.

A BRFK-n a kérdésre sem a sajtóügyeleten, sem a sajtószóvivői irodán nem tudták cáfolni, vagy megerősíteni az értesülést. Ezért felszólítják a BRFK-t, hogy mielőbb nyilatkozzanak, tervezik-e büntetőeljárás megindítását Pokorni Zoltán és Kiss Róbert ellen?- áll a Füstirtók Egyesületének közleményében.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.