Döntött a bíróság - Pont kerül a huzavona végére

Nem maradhat fenn a XII. kerületi turulszobor

Nem maradhat fenn a XII. kerületi turulszobor, a Fővárosi Bíróság ugyanis szerdán jogerősen elutasította a hegyvidéki önkormányzat keresetét.

2009.06.10 13:09MTI

A XII. kerületi önkormányzat a korábbi Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal döntését támadta meg, amely hatályon kívül helyezte az Istenhegyi és a Böszörményi út sarkán 2005 októberében felállított turulszobor fennmaradási engedélyét. A Fővárosi Bíróság az indoklás során utalt arra, hogy korábban döntött a szobor lebontásáról, ez az ítélet jogerős és végrehajtható.

A szerdán kimondott ítélet lényege, hogy a bíróság álláspontja szerint nem állapítható meg olyan jogszabálysértés, amely a közigazgatási hivatal döntésének hatályon kívül helyezését indokolná. A per alapja, hogy az I. kerületi jegyző az építési hatósági eljárás lefolytatása nyomán engedélyezte a szobor fennmaradását és használatba vételét, ugyanakkor építésügyi bírságot szabott ki az engedély nélküli építkezés miatt. A másodfokú hatóságként eljáró akkori Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal azonban tavaly július elején úgy döntött, hogy érvénytelen a kiadott fennmaradási engedély, a szobrot el kell bontani.

Ezt a döntést támadta meg a hegyvidéki önkormányzat a bíróságon. Pomázi Miklós, a közigazgatási hivatal jogutódja, a Közép-magyarországi Államigazgatási Hivatal hatósági főosztályvezetője az ítéletet követően újságíróknak azt mondta: a Fővárosi Bíróság döntésének lényege, hogy az alperesnek igaza volt, a bontást el kellett rendelnie a közigazgatási szervnek. Hozzátette, hogy a vonatkozó jogszabály a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulását követeli meg a köztéren felállított szobor esetében.

Felidézte, hogy a közgyűlés többször sem járult ehhez hozzá, ezért fennmaradási engedélyt sem lehetett volna kiadni a szoborra. Arra a kérdésre, hogy milyen határidővel kell lebontani a szobrot, a főosztályvezető azt mondta: a bíróság elsődlegesen a felpereshez címezte ítéletét, így a XII. kerületi önkormányzat feladata, hogy eleget tegyen a döntésnek. Az államigazgatási hivatallal kapcsolatban közölte: később vizsgálják, hogy van-e még teendőjük az ügyben.

A turulszobor bontására korábban a IX. kerületi önkormányzatot jelölte ki a hivatal, ezzel kapcsolatban Pomázi Miklós azt mondta: ez a rendelkezés továbbra is hatályban van, de mivel két bírósági ítélet is van már az ügyben és a kijelölés a korábbi döntéshez kapcsolódik, vizsgálják, hogy szükséges-e az új ítélethez közigazgatási szervet hozzárendelni. Hangsúlyozta azonban, hogy elsődlegesen a XII. kerületi feladata a bontásról gondoskodni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.