Eljárás indult a radikális csoport ellen

Vízválasztó lépés volt a Magyar Gárda újjáalakulása?!

Úgy tűnik súlyos jogi következményei lesznek a múlt szombaton újjáalakult Magyar Gárda mozgalomnak. A Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) máris gyanúsítottként idézte be a Gárda főkapitányát.

2009.07.17 09:33ma.hu

Kiss Róbertet jövő héten hallgatná ki a BRFK, az ok: hatósági intézkedés elleni izgatás és gyülekezési joggal visszaélés gyanúja. Bencze József főkapitány hétfőn az MR-1 Kossuth Rádiónak úgy nyilatkozott: a BRFK eljárást indított annak tisztázására, ki vagy kik követhettek el jogsértést szombaton azzal, hogy részt vettek egy feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében.

Szombaton a Jobbik Magyarországért Mozgalom nagygyűlést tartott a Szabadság téren, ahol közfelkiáltással újjáalakult a Magyar Gárda mozgalom. Az Országos Rendőr-főkapitányság pedig szombat este tudatta: "aki a bíróság által jogerősen feloszlatott társadalmi szervezet vezetésében vesz részt, bűncselekményt követ el".

A Frankfurter Allgemeine Zeitung napilap is felfigyelt anno a Magyar Gárda betiltására, kiemelt helyen foglalkozott a szélsőjobboldali pártként számon tartott szervezettel. A konzervatív nézeteket valló napilap magyar származású szemleírója, Georg Paul Hefty írásának bevezetőjében arra emlékeztetett, hogy egy budapesti bíróság "túlságosan is hosszú előzmények után végre" betiltotta a szélsőjobboldali Magyar Gárdát.

"Egy fiatal demokráciában, amely büszke a politikai szabadságjogok sokoldalú garantálására és az alkotmánybíróság által számos határozatban alátámasztott jogállamiságra, ez a lépés az államérdeket szolgálta, a már veszélyeztetett belső béke biztosítását a vélemény- és a gyülekezési szabadság fölé helyezve" - tette hozzá. Az újságíró szerint nem véleltlen a feloszlatás: a bírói állásfoglalás azután született, miután a Jobbik párt bejutott az Európai Parlamentbe.

Az MSZP részéről megszólaló Draskovics Tibor szerint példátlan, hogy a Gárda nyíltan szembefordult az államot képviselő bíróság döntésével amikor szombaton újjáalakult, ráadásul úgy, hogy az „anyapártja”, vagyis a Jobbik az EP-ben terjeszti a radikalizmust. Hozzátette: a jogállam válasza is példátlan lesz, a törvény erejével, az összes lehetséges eszköz és szankció következetes alkalmazásával ki fogja kényszeríteni a törvényes rend helyreállítását, fenntartását.

Ugyancsak élesen bírálta a Jobbik képviselőit a szlovák parlament külügyi bizottságának elnöke is, amiért az Európai Parlament alakuló plenáris ülésén - mint mondta - a Magyar Gárda egyenruhájában vettek részt. Juraj Horváth szerint ez olyan nemzetközi botrány, amelyről nem szabad hallgatni, és amellyel kapcsolatban egyértelmű és világos álláspontra kell helyezkedni.

Szegedi Csanád, a Jobbik képviselője az MTI-nek kedden azt mondta, hogy öltözete határozott kiállást jelképezett a Magyar Gárda mellett, amelynek feloszlatását nehezen tudja elfogadni, s amelynek újjáalakításánál is jelen volt.

A Jobbik Magyarországért Mozgalom eddig is a magyar alkotmányosság talaján állt és politizált, a következő parlamenti választásra pedig országos listát fog állítani. "Bűncselekményt a Magyar Gárda soha nem követett el... Tagjai már annyi mindent tettek Magyarországért, hogy mi, EP-képviselők igazán megtehetjük azt, hogy kiálljunk a gárdáért" - fogalmazott.

Szegedi elmondta: Strasbourgban az EP-képviselők közül senkitől nem érkezett olyan reakció hozzá, amely elítélte volna a Magyar Gárdát. Mint mondta, azok közül, akikkel szót váltott, sokan nem értik, mi a probléma a gárdával, hiszen több országban léteznek hasonló alakulatok. Azt sem értik továbbá, miért kellett a magyar rendőrségnek feloszlatnia a békés demonstrációt.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.