Nyomott légkör uralkodik a NATO székhelyén

Megdöbbenést váltott ki a NATO-diplomaták körében, hogy Laborc a KGB-akadémián tanult

A párizsi Le Figaro, a londoni Telegraph és a prágai Lidové Noviny is írt szerdán arról, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal újonnan kinevezett főigazgatójának személyében olyan tisztviselő került a NATO hírszerzési bizottságának élére, aki a moszkvai KGB-akadémián tanult.

2008.02.06 11:24MTI

"Nyomott légkör uralkodik a NATO székhelyén" - írta a Le Figaro. A francia napilap emlékeztetett egyebek között arra: Laborc Sándor Brüsszelbe küldött életrajzában nem szerepelt, hogy 1983 és 1989 között a moszkvai KGB-akadémián tanult, és hogy a tény megdöbbenést váltott ki NATO-diplomaták körében.

A cikk szerint egyes tagok kísértést érezhetnek arra, hogy ne osszák meg bizalmas értesüléseiket a többiekkel. A probléma azonban nem új keletű, az egykor a Varsói Szerződéshez tartozó tagok 1999-2004 között történt csatlakozása óta "megsokszorozódott" a kiszivárgott információk száma - hangsúlyozta a Le Figaro.

A legkevésbé megbízhatóknak Romániát és Bulgáriát tartják a NATO-ban, mint Moszkva régi partnereit - írta a francia lap, megjegyezve: a budapesti híresztelések annál is inkább meglepőek, mert az Egyesült Államok szoros szövetségeseként kezeli Magyarországot, amióta ez utóbbi 2003-ban Irak ügyében határozottan Washington mellett állt ki.

A londoni Telegraph szerdai számában A KGB-nél kiképzett magyar egy NATO-bizottság élén címmel közölt írást. "Egy szovjet kiképzésben részesült vezető tisztségviselő jelenlétében egyesek kétszer is meggondolhatják, hogy megszólaljanak-e, ami oda vezethet, hogy bizonyos körülmények között visszatartanak szigorúan titkos adatokat" - fogalmaz a londoni napilap. Laborc egy olyan időszakban látja el a NATO-bizottság soros elnökségét, amikor a hidegháború óta a legfeszültebb a NATO és Oroszország között a légkör - állapította meg a Telegraph.

A Lidové Noviny című konzervatív cseh napilap ugyancsak szerdán számolt be a témáról, A KGB embere főnök a NATO-ban címmel. A Lubos Palata, a magyar témákban gyakran publikáló szerző alapvetően a The New York Times cikke alapján adott tájékoztatást, s az amerikai lapból idézve tényszerűen ismertetette Laborc Sándor esetét anélkül, hogy saját kommentárt fűzött volna hozzá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.