Eddig nem volt kifogás Laborc ellen

A NATO-ban információs gátszakadástól tartanának Laborc kinevezése miatt?

A témával foglalkozó külföldi cikkekből az derül ki, hogy információs gátszakadás lehetőségét hordozza magában a NATO-ban, ha a KGB-akadémián végzett Laborc Sándor a nemzetbiztonsági hivatal vezetője marad - mondta Németh Zsolt, a Fidesz külügyi kabinetvezetője kedden Budapesten.

2008.02.05 16:32MTI

A Nemzetbiztonsági Iroda (NBI) szerint a Fidesz mostani akciója csakis arra irányul, hogy "igazolja hazug tézisüket a magyarországi demokrácia korlátozásáról", azonban ezek a tézisek éppen úgy "hamisak, mint az az állítás, hogy Laborc Sándor kinevezése "bizalmatlanságot" kelt".

Németh Zsolt sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a NATO súlyos aggodalma, hogy az ilyen személyzeti döntéseknek köszönhetően az információ szivárog a NATO-ból. Tekintettel arra, hogy 2008-tól Magyarország tölti be a NATO titkosszolgálati ügyekkel foglalkozó bizottságának elnöki tisztét, nem csupán szivárgásról, hanem gátszakadásról beszélhetünk, a kockázat borzolja NATO szövetségeseinket - hangsúlyozta Németh Zsolt.

A fideszes képviselő szerint innentől kezdve a NATO-szövetségesek nem osztják meg a minősített információikat, ezáltal a szervezet alapvető működése kerül veszélybe. Németh Zsolt azt mondta, a The New York Times és a Le Monde hétfőn megjelent cikkei egyértelművé teszik, hogy a szövetségesek aggódnak, ráadásul hangot is adnak aggodalmuknak a magyarországi titkosszolgálati főnök személye miatt.

A Fidesz továbbra is Laborc Sándor távozását követeli és szövetségesével, a KDNP-vel együtt az ügy miatt nem vesz részt az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának ülésein. Árt Magyarország megítélésének és biztonságpolitikai hitelének, ha Laborc Sándor a Nemzetbiztonsági Hivatal élén marad - vélekedett Németh Zsolt, aki megalapozottnak nevezte az aggodalmat, hogy Laborc Sándor nem megbízható.

A Fidesz politikusa közölte: a NATO-n belüli reagálás szöges ellentétben áll a magyar kormány álláspontjával, amely szerint nincs semmilyen aggodalom a szövetségben Laborc Sándor kinevezése miatt. A fideszes politikus cinikusnak nevezte a kormány álláspontját, hogy kifejezetten kedvező a nemzetközi fogadtatása az új nemzetbiztonsági vezetőnek.

Az NBI közleményben reagált a sajtótájékoztatón elhangzottakra. Mint írják: "egyetlen NATO-ország sem emelt kifogást Laborc Sándor főigazgatói jelöltsége vagy kinevezése ellen", és a diplomáciai tiltakozásokról szóló állítások "nem felelnek meg a valóságnak".

Az NBI emlékeztetett rá: január elején Daniel Fried, az amerikai külügyi tárca Európával és Eurázsiával foglalkozó államtitkára véleményét a Népszabadság közölte. E szerint "valamennyi NATO-szövetségesünk biztonsági szolgálatával kiválóak a kapcsolataink. Az a tapasztalatunk, hogy azok közül, akik 1989-ben is ezeknél a szolgálatoknál dolgoztak, sokan nagyon jó partnernek bizonyultak. A 90-es évek elején ez az együttműködés látványos eredményekkel járt (...). Mi amerikaiak kevésbé nézzük az életrajzot, minket inkább a tettek érdekelnek."

A közlés szerint a Fidesz-KDNP megbízottjával, Simicskó Istvánnal, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságának elnökével kétszer is tárgyalt a tavaly ősszel távozott főigazgató megüresedett székének betöltéséről. Első alkalommal Szilvásy György kérte az ellenzéki pártot, jelölje meg azokat, akiket lehetséges jelöltnek tart. Két héttel később a miniszter azt a választ kapta, hogy várják az ő javaslatát, mivel - Simicskó István közlése szerint - ők nem kívánnak jelöltet megnevezni.

A miniszter akkor, ebben a beszélgetésben megnevezte jelöltjeként Laborc Sándor. Másnap a Magyar Nemzetben olvashatta azt, ki a jelöltje a posztra, továbbá azt, hogy ez elfogadhatatlan - idézte fel az NBI.

A kommünikében azt is írják, hogy Szilvásy György a bizottság előtt elmondta: a rendelkezésére álló kapcsolati csatornákat is felhasználva érdeklődött baráti szolgálatoknál, és mindenhonnan azt a választ kapta, hogy a jelöltet elsőrangú szakembernek tartják, aki érdekelt a szövetségi együttműködés fejlesztésében.

"Az alaptalan pártpolitikai vádakkal szemben a tények magukért beszélnek: Laborc Sándor főigazgatói kinevezését illetően egyetlen nagykövet sem fejezte ki aggodalmát, sőt, kiemelkedő munkáját nemzetközi pozitív visszajelzések is igazolják: minden szempontból sikeres volt a közelmúltban találkozása a NATO apparátus illetékeseivel" - írta az NBI.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.