Dávid Ibolya nem kíván a csatasorba állni

A népszavazást díszletként használják két ember személyes ambíciójához?

Dávid Ibolya MDF-elnök kedden arról beszélt helyi magyaroknak Washingtonban, hogy az MDF nem kíván a népszavazási cirkusz részese lenni, nem kíván asszisztálni ahhoz, hogy a népszavazást díszletként használják két ember személyes ambíciójához.

2008.02.06 09:06MTI

A hivatalos amerikai látogatáson tartózkodó Dávid Ibolya a Kossuth-házban a magyar belpolitikai helyzetről és gazdaságról tartott előadásában kifejtette: a március 9-i népszavazás szerinte nem egyéb, mint Orbán Viktor, a Fidesz elnöke és Gyurcsány Ferenc kormányfő hatalmi harcának színtere, ahol a tét az, hogy "ki kit nyom le". A politikus azt mondta: nagykorúvá vált, 18 éves lett a magyar demokrácia, de rettenetesen lassan halad az a folyamat, amelyben a korábbi évtizedek passzivitását, ügyeskedését és paternalizmusát a kreativitás, az együttműködés és a törvény tisztelete váltja fel. Különösen sajnálatosnak mondta, hogy a középosztály lehetőségei beszűkülnek.

Szerinte az elmúlt időszak gazdaságpolitikája mérhetetlen terhet ró a középosztály egy meghatározó részére, amely elindul az elszegényedés útján. Az MDF-elnök az egyik legnagyobb problémának tartja a gazdasági tudatosság alacsony szintjét, amely szerinte nem a bal- vagy jobboldalhoz, hanem a hazai politika mélyrepüléséhez, a populizmushoz kötődik. Úgy látja, hogy a "természetes felelősségláncolat" kialakításában a politikai elit a legnagyobb gátló tényező, az a politika, amelyik képes a leghangzatosabb populizmushoz és demagógiához adni a nevét.

Hangsúlyozta, hogy az MDF-nek egyedi szerepe van, mert nem kíván beállni ebbe a csatasorba. Keserűen állapította meg, hogy Magyarországon realitás nélküli, imázs- és lejárató kampány váltja egymást. Csalódott tömegek sokaságát látja, amelyek egy része apátiába esik, másik fele pedig elindul egyfajta erőszak felé. A parlamentben szerinte ma nem viták, hanem veszekedések vannak, "sokszor az anyázás szintjén".

Dávid Ibolya szerint az MDF "képes józanítani a hazai politikát, képes annak bebizonyítására, hogy lehet a politikát másként csinálni, korrekt, tisztességes párbeszédre építve." Reménye szerint az MDF 2010-ben megkerülhetetlen erő lesz.

A pártelnök kedden találkozott az amerikai nemzetbiztonsági tanácsban Damon Wilson főigazgatóval és Adam Sterling igazgatóval. Áttekintették Koszovó helyzetét. Egyetértettek, hogy nem lehet a térségben fegyveres konfliktus. Elmondta: a magyar nemzeti érdek az, hogy a vajdasági magyarok békében élhessenek, és Szerbia visszatalálhasson az európai integráció útjára. Úgy látja, hogy Magyarországnak a vajdasági magyarság érdekeire tekintettel nem kell Koszovó függetlenségének elismerését elkapkodnia.

A tárgyalásokon szó esett a magyar és az európai energiabiztonságról, az orosz és az ukrán demokrácia helyzetéről, továbbá a magyar belpolitikáról, gazdaságról és az amerikai elnökválasztásról. Dávid Ibolya telefonon beszélt Tom Lantos kongresszusi képviselővel: köszöntötte 80. születésnapja alkalmából, hitet és erőt kívánt a nehéz hetek, hónapok átvészeléséhez. "Úgy vettem ki szavaiból, hogy bizakodó (...), optimizmusának és hitének adott hangot" - mondta el az MTI-nek Dávid Ibolya, aki Tom Lantossal a képviselő meggyengült egészsége miatt nem tudott találkozni. Az MDF elnöke a nemzeti imareggeli másfél napos programjára érkezett Washingtonba. Az imareggeli - amelyen az amerikai elnök, a kongresszus számos tagja, valamint neves közéleti szereplők és külföldi vendégek vesznek részt - olyan ökumenikus esemény, amelyen a jelen lévők imán és hálaadáson keresztül együtt elmélkedve hitet tesznek a béke és az együvé tartozás mellett.

Az MDF-elnök washingtoni programjában szerepel több találkozó szenátorokkal és kongresszusi képviselőkkel, továbbá az amerikai külügyminisztérium tisztségviselőivel és számos kutatóintézet vezetőivel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.