Beindult az SZDSZ kampánya

SZDSZ: a népszavazáson a jövő és a múlt közötti választás a tét

Horn Gábor szerint aki újból a szocializmus hamis, ingyenes ígéreteinek látszatát akarja felkelteni, és úgy gondolkodik, hogy az "állam bácsitól" el lehet várni a szolgáltatásokat, és cserébe nem kell saját magának döntéseket hoznia, az igennel fog szavazni. Aki viszont elhiszi, hogy van értelme és jelentősége az öngondoskodásnak, a reformoknak, az nemmel voksol majd.

2008.01.28 15:29MTI

Az ügyvivő hozzátette: kampányukban külön akarnak beszélni az egészségügyi és az oktatási reformról.

A sajtótájékoztatón a párt másik ügyvivője, Magyar Bálint a tandíj ügye kapcsán elmondta: a diákok a tandíj bevezetésével megrendelői szerepbe kerülhetnek, és bátrabban kérhetnek szolgáltatásokat, követelhetik meg azok színvonalát. A befolyó összeg mintegy felét szociális ösztöndíjakra, másik felét intézményfejlesztésre kell majd fordítani - hangoztatta.

A volt oktatási miniszter kifejtette: a hallgatók mintegy fele jelenleg is súlyos százezreket fizet ki tandíjra. Felidézte, hogy Magyarországon 1993 óta van költségtérítéses képzés, és a kilencvenes évek második felében, illetve a 2000-es évek elején ugrásszerűen megnőtt az ilyen képzésben résztvevők száma.

Az az igazságtalan helyzet állt elő, hogy aki csak egy-két ponttal ér el kevesebbet, mint ami az államilag támogatott képzéshez szükséges, súlyos százezreket fizet öt éven keresztül. Miközben mások teljesítményüktől függetlenül államilag támogatott képzésben tanulhatnak. Ez a tandíj egyik igazságtalan vonása - mondta Magyar Bálint. Hozzátette: szembe kell nézni azzal is, hogy sokkal jobb azok kereseti lehetősége, akik egyetemi diplomával rendelkeznek.

Az SZDSZ javaslatai éppen azt szolgálják, hogy a tandíj fizetése miatt egyetlen diák se maradhasson ki a felsőoktatásból - hangsúlyozta a liberális ügyvivő. Magyar Bálint felidézte, hogy 2002-2007 között a kollégiumi támogatások három és félszeresére emelkedtek, az összes többi juttatás pedig kétharmadával nőtt.

Mint elhangzott, a diákhitel szeptembertől az államilag finanszírozott képzésben 30 ezer forintról 40 ezerre, a költségtérítéses képzésben 40 ezerről 50 ezerre nő. Magyar Bálint szerint Magyarországon az esélyegyenlőség szempontjából a tandíj mértéke nem játszik kritikus szerepet abban, hogy a fiatalok bekerülnek-e a felsőoktatási intézményekben. Az esélyegyenlőség hiánya már jóval korábban jelentkezik - szögezte le.

A vasárnap Újbudán lezajlott (érvénytelen) időközi parlamenti választással kapcsolatos újságírói kérdésre Horn Gábor közölte: az SZDSZ jelöltjének semmi oka a szégyenkezésre, a voksok több mint húsz százalékát megszerezte. (Lakos Imre, az MSZP-SZDSZ közös jelöltje a szavazatok 20,3 százalékával a második helyen végzett Rétvári Bence (Fidesz-KDNP) mögött, aki az érvényes voksok szavazatok 67 százalékát kapta.)

Horn Gábor megjegyezte: ha vasárnap népszavazást tartottak volna Újbudán, akkor az érvénytelen lett volna.

Arra a kérdésre, miként lehetséges, hogy a tavalyi költségvetés egyensúlyi tartalékából a múlt év végén több mint egymilliárd forintot kapott 36 település közül sajtóinformációk szerint több mint harminc élén szabad demokrata vagy SZDSZ támogatottságú polgármester áll, Horn Gábor azt mondta: nem foglalkozik önkormányzati ügyekkel és ezzel a kérdéssel az önkormányzati és területfejlesztési tárcához kell fordulni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.