Fidesz: értelmetlenek voltak a megszorítások

Magyarország régiós versenytársaihoz mérten is hátrányban van

A Fidesz szerint a gazdaság állapotáról nyilvánosságra kerülő több adat is azt mutatja, hogy a brutális megszorítások értelmetlenek voltak - mondta Szijjártó Péter pénteken Budapesten arra reagálva, hogy a svájci IMD - egy versenyképességet kutató cég - jelentésére szerint Magyarország helyzete a mutatók alapján idén romlott, és a kilábalási esélyeit tekintve is a sereghajtók közé került.

2009.06.12 19:47MTI

Minden ilyen nyilvánosságra kerülő elemzés és adat, amely azt mutatja például, hogy 6,2 százalékos a gazdasági csökkenés az első negyedévben, hogy hét hellyel visszacsúszott Magyarország a versenyképességi ranglistán, hogy a hiány 2,9 százalékról 3,9 százalékra emelkedik, kivétel nélkül arról szól, hogy a brutális megszorítások teljesen értelmetlenek voltak - mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón egy kérdésre válaszolva.

    Hozzátette: a következő kormánynak számolni kell azzal, hogy napról napra, hétről hétre újabb károkat okoz a jelenlegi kormány, ezért kellene ennek az időszaknak mielőbb véget vetni.

    Az Amerikai Kereskedelmi Kamara (AmCham) szerint vannak ugyan pozitívumai a tervezett adóváltoztatásoknak, azonban a versenyhátrány leküzdéséhez a kormány tervezett lépéseinél sokkal többre van szükség. A jelenlegi helyzetben nem könnyű az egyensúly fenntartása, ugyanakkor a versenyképességi szempontok mit sem változtak, sőt, felértékelődtek - hangsúlyozta a szervezet közleményében, amelyet pénteken juttattak el az MTI-nek.

    A közlemény a svájci székhelyű, IMD elnevezésű, a versenyképességet kutató cég legújabb jelentésére hivatkozik, amely szerint Magyarország a versenyképességi mutatók alapján a 45. helyre szorult a 2008-as harmincnyolcadikról, és kilábalási esélyeit tekintve is a sereghajtók közé került.

    Az AmCham felhívja a figyelmet arra, hogy Magyarország régiós versenytársaihoz mérten is hátrányban van. Magyarországon - a közép-kelet-európai régióhoz képest - 5-6 százalékponttal nagyobb az elvonás mértéke. A kormány által tervezett változtatások nem elegendőek a versenyhátrány lefaragásához, mivel a javasolt intézkedések nem csökkentik a közterhek nagyságrendjét - hangsúlyozzák.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.