Bajnai az egyetértés csíráját kereste

Varga Mihály: brutális megszorításról és hiánykompenzálásról szól a kormány csomagja

Az őszinte beszéd jegyében Bajnai Gordonnak is be kellene ismernie, hogy a kormányoldal elszúrta az elmúlt hét évet - jelentette ki Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője napirend előtti felszólalásában hétfőn a parlamentben. A KDNP véleménye szerint az elmúlt hét év haszonélvezőinek kellene elsősorban áldozatot vállalniuk.

2009.04.20 15:35MTI

"Ha már nyílt és őszinte beszéd a cél, akkor önnek is be kell vallania, hogy önök ezt a hét évet - hogy is mondjam - elszúrták, (...) elrontották, rossz kormányzati politika volt, és ebben önnek, legalábbis három éven keresztül része volt" - mondta Navracsics Tibor a miniszterelnöknek.

A politikus szerint az elmúlt hét évben nem előre ment az ország, hanem 15 évet haladt vissza; az államadósság, a gazdasági hanyatlás és a gazdasági erő tekintetében ott tartunk, ahol az 1990-es évek közepén.

"Ön sem politikus, sem államférfi nem lesz ebben az országban"

A KDNP szerint azoknak kellene a válság miatt elsősorban áldozatot vállalniuk, akik haszonélvezői voltak az elmúlt hét évnek, a kormány érdekköreinek.

Erről Lukács Tamás az ellenzéki párt frakcióvezető-helyettese beszélt napirend előtt a parlamentben hétfőn. A KDNP-s politikus szerint az előterjesztett programot kormánycsomagnak nem lehet nevezni.

Miért ebben az irányban gondolkozik és miért ebben az irányban próbál megszorításokat véghez vinni?
- tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Lukács Tamás.

Hozzátette: az az igazi kérdés, ki a bábjátékos. Az SZDSZ, akik nincsenek benn a kormányban, mégis meghatározzák, hogy kik lehetnek a kabinet tagjai és kik nem.

Az az SZDSZ, aki Solt Ottilíával eltemette a szociális érzékenységét is? -
kérdezte. Apró Piroska vagy az IMF? - sorolta tovább, hozzátéve: kétségtelenül megfelelünk az IMF szerződésnek, aszerint cselekszünk.

Az ellenzéki politikus szerint azoknak kellene elsősorban áldozatot vállalni, akik haszonélvezői voltak az elmúlt hét évnek, azaz a kormány érdekköreinek.

Ehhez kelleni igazán bátorság, ehhez hozzányúlni. Könnyű a családokat, a nyugdíjasokat megrövidíteni. Mit tehetnek ők? Talán mi itt elmondhatjuk a parlamentben, úgysem veszi figyelembe
- fogalmazott az ellenzéki politikus.

Utalva Bajnai Gordon korábbi kijelentésére, miszerint nem tartja magát politikusnak, azt mondta: ahhoz, hogy valaki politikus legyen társadalmi felelősségvállalással kellene rendelkeznie. Ahhoz, hogy államférfi legyen, ahhoz pedig erkölccsel is kellene rendelkeznie.

"Ön sem politikus, sem államférfi nem lesz ebben az országban" - mondta. A kormány részéről senki nem kívánt reagálni az elhangzottakra.

Varga Mihály: brutális megszorításról és hiánykompenzálásról szól a kormány csomagja

Brutális megszorításnak nevezte a kormány csomagját a fideszes Varga Mihály, aki hétfőn napirend előtt a parlamentben azt mondta, hogy csak hiánykompenzálásról van szó, a gazdasági növekedés beindításáról nem. A Fidesz alelnöke felszólalását azzal kezdte, hogy nem lehet egyszerre "énekelni az internacionálét, ugyanakkor meg elvárni, hogy a történelmi zászlók előtt tegyen esküt egy kormány", és ugyanígy illúzió elvárni, hogy Bajnai Gordon megváltozzon, hiszen a miniszterelnök szerint most adócsökkentésre van szükség, miközben az elmúlt három évben gazdasági miniszterként tehetett volna azért, hogy legyen adócsökkentés.

Varga Mihály úgy vélte, hogy a hét végén bejelentett csomaggal Bajnai Gordon azt ismerte el, hogy az elmúlt 4 év alatt nem történt semmi, a 2006-os bevételorientált kiigazítás megbukott az IMF-hitel felvételével, az eredmény pedig gazdasági visszaesés, a munkanélküliség növekedése, a reáljövedelem csökkenése és gyenge forint.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere szerint ezek után újabb brutális megszorítás jön, a családi pótlék megvonása, az adókedvezmények megszüntetése, a bérbefagyasztás, a nyugdíjkorhatár emelése, a gázár- és a távhőkompenzáció megszüntetése és a lakástámogatások elvétele a nyugdíjasokat, a családosokat és munkavállalókat érinti majd elsősorban. Varga Mihály összességben úgy értékelte, hogy Bajnai Gordon, ahogyan a 2006-os megszorító csomagban, úgy a 2009-es megszorító csomagban is ugyanazokat a hibákat követi el, csak hiánykompenzálásról van szó, a gazdasági növekedés beindításáról nincs.

A Magyarországon közkeletű mondás szerint vajúdtak a hegyek és egeret szültek, "most azonban egerek vajúdtak és egeret szültek, akár fehér, akár szürke egérről van szó" - fogalmazott.

Felidézte, hogy a 2006-os MSZP-s csomagban bevezették a négyszázalékos különadót, 3,5 százalékkal növelték a munkavállalói terheket, emelték az áfát, most pedig a társasági adó kulcsát 16-ról 19 százalékra emelik, az áfakulcsot pedig 25 százalékra. Szerinte ezen az a szépségtapasz sem segít, hogy 18 százalékos kezdeményes áfakulcsot vezetnek be, hiszen ezzel "úgy akarnak adni valamit a lakosságnak, hogy igazából nem is adnak semmit".

Mint mondta, egy 100 forintos termék így 120 forint helyett 118 forintba kerülne, ha nem kellene felfelé kerekíteni.

Bajnai az "egyetértés csíráját" kereste a reagálásokban

Bajnai Gordon szerint "az egyetértés csírája" még a Fidesz frakcióvezetőjének reagálásában is megvolt. A napirend előtti felszólalására elhangzott reagálásokkal kapcsolatban a kormányfő azt mondta: e tekintetben két dologban nyit új fejezetet. Egyrészt röviden válaszol, másrészt egyetértés csíráját keresi a hozzászólásokban.

Bajnai Gordon szerint Navracsics Tibor beszédében három ilyet is felfedezett. Mint mondta, egyetértenek abban, hogy a gazdasági növekedés beindításához adócsökkentésre van szükség.

Hangsúlyozta ugyanakkor: ha az egyensúlyt nem akarják felborítani, kiadáscsökkentésre is szükség van. Hozzátette: Navracsics Tiborral egyetért abban is, hogy bizalmat erősítő intézkedésekre van szükség.

A kormány több olyan indítványt is benyújt a következő időszakban, amelyek ezt szolgálják. Példaként a felhalmozott vagyonok megadóztatását említette, köztük az ingatlanba fektetett vagy az adóparadicsomokba menekített vagyonokét is.

Bajnai Gordon úgy vélekedett, ezeket a javaslatokat a Fidesz is helyeselni fogja, hiszen a szolidaritást, bizalom visszaállítását segítik elő.

Jelezte azt is, szintén egyetért Navracsics Tiborral abban, hogy a köztársaság megválasztott vezetőit, így a köztársasági elnököt a legteljesebb tisztelet illeti meg.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.