Fidesz: A szocialisták hétfő óta sumákolnak

Szijjártó: az MSZP még mindig hemzseg a hazugságoktól

A Fidesz szerint az elmúlt öt napban az MSZP semmit nem tett annak érdekében, hogy félreálljon a változások útjából, nem tett semmit annak érdekében, hogy az embereknek az EP-választásokon kifejezett akarata érvényesüljön - közölte a párt elnöki stábjának vezetője pénteken Budapesten.

2009.06.12 17:55MTI

"A szocialisták hétfő óta sumákolnak, hiszen vasárnap késő este világossá vált az emberek akarata, világossá vált az emberek véleménye. Az MSZP (...) mind a mai napig - az elmúlt öt nap folyamán - semmit nem tett annak érdekében, hogy tiszteletben tartsa és engedje érvényesülni az emberek akaratát. (...) Az elmúlt öt napon egyetlen lépést nem tettek annak érdekében, hogy félreálljanak végre a változás útjából" - fogalmazott Szijjártó Péter sajtótájékoztatón. A politikus közölte: a népakarat elsöprő és világos volt, s ennek megfelelően a Fidesz világos követelésekkel állt elő az elnökségi ülést követően.

    Ezzel szemben az MSZP egyrészt azt gondolja, hogy egy semmitmondó válaszlevéllel mindent elrendezett. Ez nincsen így - szögezte le Szijjártó Péter -, az emberek akaratával szemben egy egyszerű levél mit sem ér. Másrészt - mondta a politikus - a szocialisták tovább hazudnak, hiszen az a lista, amit a nyolc pontos követelésre küldtek, "újra, ismét, még mindig" hemzseg a hazugságoktól.

    Tagadják a privatizációt, bár például a víziközművek privatizációja is célegyenesbe ér. Olyan kiszervezéseket és átszervezéseket hajtanak végre már most, amelyek a privatizációt készítik elő. De tagadják az oktatási rendszer átszervezését is. Ennek ellenére hol a rektorok, hol a más civil szervezetek tiltakoznak, de például tiltakozik a Pedagógusok Szakszervezete is Magyar Bálint, illetve Magda Sándor kezdeményezései ellen - mondta Szijjártó Péter.

    Közölte: az ingatlanadó kapcsán világossá vált, hogy minden ingatlant meg akarnak adóztatni. Ennek kapcsán Szijjártó Péter emlékeztetett Szanyi Tibor egy televíziós nyilatkozatára, ahol a szocialista politikus világossá tette, hogy pártjában is abban az irányban gondolkodnak, hogy minden ingatlant meg kelljen adóztatni. Mint a politikus mondta, "az IMF hitelszerződésbe menekítette be a kormány az ingatlanadót, hiszen tudja, hogy senki nem támogatja, a Fidesz pedig vissza fogja vonni".

    Arra az újságírói megjegyzésre, hogy ha a kormány elkezdi behajtani az ingatlanadót, akkor van-e lehetőség arra, hogy a Fidesz-kormány visszamenőleges hatállyal fogadja el a visszavonásról szóló törvényt, Szijjártó Péter azt mondta: meg kell majd vizsgálni, hogy egy igazságtalanul bevezetett adót utólagosan hogyan lehet kompenzálni.

 Kérdésre válaszolva a Fidesz elnöki stábjának vezetője elmondta: bár a szakértők eltérő véleményeket alakítanak ki az ingatlanadóról, a Fideszben megszületett egy politikai döntés, mely szerint a párt kormányra kerülése esetén eltörli ezt az adófajtát. Arról, hogy ezt hogyan és mikor teszik meg, azt mondta: amint az új összetételű Országgyűlés törvényt tud elfogadni, azonnal törvénnyel szüntetik meg ezt az adót.

    Szintén kérdésre válaszolva Szijjártó Péter azt mondta: kifejezetten az az érzése, hogy "az SZDSZ szórakozik az emberekkel". Napról napra, hétről hétre lebegtetik, hogy "most aztán már tényleg felül kell vizsgálni, hogy helyes döntés született-e a Bajnai-kormány támogatásával", majd jelzik, hogy át kell gondolni az elmúlt években történteket. Aztán nem történik semmi, folytatják az eddigieket - közölte Szijjártó Péter.

Szijjártó: felháborító a szocialisták javaslata

A Fidesz szerint felháborító az a szocialista javaslat, mely szerint az MSZP egyszeri felajánlást vár Magyarország száz leggazdagabb emberétől, az országos és helyi politikusoktól, valamint a bankoktól és vállalkozásoktól a kríziskezelő alap feltöltésére. Szijjártó Péter pártja erről szóló álláspontját pénteken, Budapesten ismertette.

    Felháborító, amit a szocialisták művelnek a szociális területen. Elvették a 13. havi nyugdíjat, lerövidítették a gyest és a gyedet, befagyasztják a családi pótlékot, az áfa emelésével drágul minden, s ezt követően azt gondolják, hogy ha "körbeadnak egy befőttes üveget", majd megoldódik minden - mondta a Fidesz elnöki stábjának vezetője sajtótájékoztatón arra a kérdésre válaszolva, hogy mit szól a Fidesz Tóbiás József pénteki bejelentéséhez.

     Az MSZP frakcióigazgatója pénteken sajtótájékoztatón arról beszélt, hogy az MSZP egyszeri felajánlást vár Magyarország száz leggazdagabb emberétől, az országos és helyi politikusoktól, valamint a bankoktól és vállalkozásoktól a kríziskezelő alap feltöltésére.

    Magyarország első száz leggazdagabb vállalkozója személyesen vállaljon egyszeri segítséget az alap feltöltésében, ugyancsak vállaljon szerepet minden politikus, legyen országos, vagy önkormányzati - közölte a kormánypárti képviselő. Hozzátette: ugyanezt várják minden olyan vállalattól, pénzintézettől és banktól, amely állami segítséget kapott az elmúlt években azért, hogy működni tudjon.

    Tóbiás József elmondta: azt javasolják a kormánynak, kezdeményezze a bankoknál, hogy az erre vonatkozó törvény őszi elfogadásáig se lakoltassanak ki családokat lakásukból azért, mert nem tudják fizetni lakáshitelük megnövekedett törlesztőrészletét.

    "Ez több mint felháborító" - közölte Szijjártó Péter, aki szerint ha az elvett szociális juttatásokat visszaadnák, és elnézést kérnének az emberektől a korábbi rossz döntésekért, Bajnai Gordon kormányfő elnézést kérne, mert offshore-műveletekben vett részt, és visszafizetné a költségvetésnek a hiányzó pénzt, s ugyanezt tenné Oszkó Péter pénzügyminiszter is, akkor ez egy jó kezdet lenne. Egy ilyen lépés viszont elfogadhatatlan - jelentette ki Szijjártó Péter.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.