IMF hitel, vagyonadó, ingatlanadó és társai.....

A Fidesz tiszta vizet öntene a pohárba és tudni szeretné kinek mit ígért a kormány

A Fidesz csütörtökön kezdeményezte, hogy a parlament költségvetési bizottságának rendkívüli ülésén hallgassák meg Oszkó Péter pénzügyminisztert. Az ellenzéki párt szerint erre azért van szükség, mert az elmúlt napokban napvilágot látott, és eddig nem cáfolt sajtóértesülések szerint az IMF-fel kötött szerződés módosítása tartalmazza az ingatlanadó bevezetésére vonatkozó kötelezettségvállalást.

2009.06.11 14:41MTI

A Fidesz azt is követeli, hozzák nyilvánosságra a tárgyalási jegyzőkönyveket, hogy kiderüljön, ki javasolta az ingatlanadó bevezetésének nemzetközi szerződésbe foglalását, milyen álláspontot képviselt ezzel kapcsolatban a kormány illetve "hogyan mertek garanciát vállalni az ingatlanadóra, miközben tudták, hogy a következő kormány azt meg fogja szüntetni."

    Kovács Tibor az MTI-nek azt mondta: ahogy a két korábbi szándéknyilatkozat, úgy a harmadik is teljes egészében nyilvános lesz, amint azt az IMF vezetése jóváhagyta. Hozzátette: ha a Fidesz házszabályszerűen kezdeményei a meghallgatást, és meg is találja a megfelelő időpontot, és akkor a pénzügyminiszter nyilvánvalóan elmegy a bizottság ülésére.

    Az MSZP szerint azonban - bár nem zárkóznak el a bizottság összehívásától - indokolatlan a meghallgatás, hiszen már többször elmondták: a kormány programszándék-nyilatkozatot tett, amelyben egyetlen célt, és az annak eléréséhez szükséges elemeket fogalmazott meg, azt nyújtotta be az IMF igazgatóságának, amely még nem döntött, ezért a dokumentum még nem is nyilvános.

    Kovács Tibor az MTI kérdésére még szerdán azt mondta: a szándéknyilatkozatban szerepel a vagyonadó bevezetése, de a kormány elképzeléseként, nem pedig IMF-előírásként. Hozzátette: ha nem lesz vagyonadó, akkor az innen tervezett bevételeket a kormánynak más adó formájában pótolni kell, hogy a tervezett hiánycélt elérje.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.