A híd alatt, a híd alatt, a Margit híd....

Duplájába is kerülhet a híd rekonstrukciója és a lezárásával járó káoszről még nem is beszélnek

Botrányos, hogy akár a tervezett összeg duplája, 30 milliárd forint is lehet a Margit híd rekonstrukciója, ezért önkormányzati, közgyűlési vizsgálatot kezdeményez a fővárosi KDNP a beruházás előkészítésével kapcsolatban - nyilatkozta a képviselőcsoport vezetője kedden az MTI-nek.

2009.06.09 18:25MTI

 Bagdy Gábor elmondta: érthetetlennek tartják a történteket, azt, hogy miközben a tervezők általában 20-30 százalékkal nagyobb összeggel kalkulálnak, most mégis az derült ki, hogy duplájára nőtt a tendereztetés során a rekonstrukció költségigénye. Hogy fordulhatott ilyen elő, mi lehet ennek az oka - tette fel a kérdést a fővárosi Fidesz-KDNP frakciószövetség társelnöke.

    Az ellenzéki politikus szerint gyakorlatilag összeomlott a főváros ez évi költségvetése, amit a múlt hónap közepén fogadtak el. "Ezért igazán kár volt Kivágónénak egy napra beülnie a Fővárosi Közgyűlésbe, hogy egy ilyen költségvetést elfogadjon" - jegyezte meg. A frakcióvezető emlékeztetett rá, hogy eddig is késésekkel, illetve drágábban valósultak meg a fővárosi beruházások. Eddig azonban azt hitték, hogy "csak a 4-es metró lesz képes arra, hogy a duplájába kerüljön". Most azonban már úgy látják, hogy minden nagyberuházásnál kezd általánossá válni ez a helyzet. A 4-es metró már 520 milliárdnál tart, a 35 milliárd forintos többletkövetelés nélkül, aminek a sorsa nem ismert. Hasonlóképpen nem tudni azt sem, hogy az EU támogatja-e, s ha igen, mennyivel a 4-es metrót. Az azonban biztos, hogy annyit semmiképpen nem ad az EU, mint amennyit a főváros betervezett a metróépítésre. Tény az is, hogy a csepeli központi szennyvíztisztítónál a nem EU-konform közbeszerzés miatt 10 milliárd forintot bukott a város - fűzte hozzá.

Bagdy Gábor rámutatott, hogy beigazolódott az ellenzék azon álláspontja, miszerint a költségvetést nem az egyes sorok kihúzásával és azok átírásával kell javítani, hanem a város működését kellene generálisan javítani. A főváros "várakozáson felüli költségeinek jelentős részét a gyanús körülmények között előkészített, furcsa módon megversenyeztetett, át nem látható szerződések és a nem kellőképpen ellenőrzött beruházások okozzák" - állapította meg. Hozzátette, hogy a Margit híd felújítása kapcsán megdőlt az a "Demszky-féle ideológia" is, hogy azért vesznek fel hitelt, hogy finanszírozni tudják a beruházások önrészét. Ha ugyanis megvalósulna az, ami a Főpolgármesterei Kabinet keddi ülésén felmerült: az 1-3-as villamos meghosszabbításának elhagyásával 10 milliárd forint önrészt spórolhatnának meg, de elbuknák az EU 34 milliárd forintos támogatását.

    Bagdy Gábor szerint félő, hogy ebben a helyzetben a főváros vezetői a legkönnyebb irányba mozdulnak el, s a rosszul előkészített hídrekonstrukcióhoz úgy kívánnak pénzt szerezni, hogy felgyorsítják a város egyik legfontosabb közműcége, a Főgáz Zrt. eladását. A jelenlegi piaci helyzetben azonban garantálhatóan több tízmilliárd forintot buknának ezen, mivel csak áron alul lehetne eladni a Főgázt. Az ellenzék az eladási szándékot elutasítja - jegyezte meg. A frakcióvezető leszögezte: elfogadhatatlan számukra, hogy a "Demszky-Hagyó féle városvezetés leszűrve a hétvégi választások tanulságát, utolsó lendületével kiárusítsa a főváros maradék vagyonát".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.