Példátlan eset

Nem engedtek be egy OVB-tagot a KEKKH-ba

Nem engedték be az Országos Választási Bizottság (OVB) egyik pártdelegált tagját vasárnap délután a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának (KEKKH) épületébe, ahol a választási adatok informatikai, tájékoztató összesítését végzik.

2009.06.07 19:11MTI

Vejkey Imre, a testület KDNP által delegált tagja számolt be az OVB ülésén arról, hogy jogszabályban biztosított lehetőségével élve tájékozódni kívánt a IX. kerületi Balázs Béla utcai intézményben, ám ezt a hivatal munkatársai nem engedélyezték, és ennek okát nem is indokolták. Mint mondta, az esetet példátlannak tartja, ezért panaszt tett.

Az OVB tagjai megosztottak volt abban a kérdésben, hogy a testületnek vagy a testület egyes tagjainak is vannak-e jogosultságai törvényességi ellenőrzésre. Végül úgy döntöttek, felhatalmazzák a tagjukat, hogy a bizottság nevében végezzen törvényességi ellenőrzést este a Balázs Béla utcai hivatalban. Szigeti Péter, az OVB elnöke az üggyel kapcsolatban a testület ülésén azt közölte: a KEKKH vezetője tájékoztatta a történtekről. Ignácz István eszerint azt mondta, hogy szerinte egy OVB-tagnak nincs joga a munkájukban zavarni őket.

Szigeti Péter a "konfliktussal" összefüggésben előzetesen annyit megjegyzett: mindenképpen udvariatlanság történt. Arra hívta fel ugyanakkor a figyelmet, hogy a választás eredményét nem az informatikai rendszeren érkező adatok összesítése, hanem az eredeti jegyzőkönyvek alapján állapítják meg.

Több OVB-tag is udvariatlanságnak, továbbá "bizalmat gyengítő" és a "közbizalmat sértő magatartásnak" nevezte a történteket. Többen arra is rámutattak, hogy a törvény szerint a választási eljárás egész folyamata, annak minden elemében nyilvános.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.