Tagadta a terhére rótt bűncselekményt Szilvásy

Szilvásy jogtalanul sokszorosította a Demetert és Kövért érintő telefon-beszélgetéseket

Egyrendbeli, hivatalos személyként, folytatólagosan elkövetett különleges személyes adattal visszaéléssel gyanúsítja Szilvásy György volt titokminisztert a Központi Nyomozó Főügyészség (KÜNYH) - közölte pénteken Fazekas Géza szóvivő.

2009.05.29 15:35MTI

Az ügyészség szerint a volt miniszter jogtalanul sokszorosította és osztotta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjainak az UD Zrt. ügyvezetőjének Demeter Ervinnel és Kövér Lászlóval folytatott telefonbeszélgetését.

Fazekas Géza a miniszter négyórás kihallgatása után újságíróknak elmondta: a gyanú szerint Szilvásy György a polgári titkosszolgálatokat felügyelő tárca nélküli miniszterként eljárva titkos információgyűjtésből származó hangfelvételeket - amelyek az UD Zrt.-t érintő feljelentés mellékleteként szerepeltek - "jogalap és törvényes cél nélkül, szükségtelenül kezelt".

Ezeken Demeter Ervin és Kövér László (Fidesz) országgyűlési képviselők az UD Zrt. vezetőjével folytattak - a feljelentés szempontjából indifferens - beszélgetéseket - tette hozzá a szóvivő. Az adatokat a főügyészség szerint Szilvásy az országgyűlés bizottsági ülésein, továbbá a sajtón keresztül több alkalommal nyilvánosságra hozta. Ennek során a megalapozott gyanú szerint a valóságtól eltérően azt állította, hogy az érintett országgyűlési képviselők intenzív, rendszeres kapcsolatot tartottak az UD Zrt. ügyvezetőjével, amely szervezetet árnyék-titkosszolgálatként jellemzett - közölte Fazekas Géza.

Mint mondta, a Demeter Ervint és Kövér Lászlót érintő beszélgetéseket Szilvásy György jogtalanul sokszorosította és osztatta szét a Nemzetbiztonsági Bizottság tagjai között, "ezzel pedig az érintettek személyes adatainak védelméhez fűződő érdekeit közmegítélésüket tekintve jelentős mértékben sértette". Kitért arra: Szilvásy György tagadta a terhére rótt bűncselekményt, vallomást tett és panasszal élt a gyanúsítás ellen.

Az ügyben egyébként hivatali visszaélés miatt Demeter Ervin, személyes adattal visszaélés és más bűncselekmények miatt Répássy Róbert tett feljelentést, ezeket a feljelentéseket a főügyészség egyesítette. A szóvivő megjegyezte: a főügyészség még május elején intézkedett az idézés kibocsátásáról, az idézés azonban "nem kereste" jelzéssel jött vissza.

Ezt követően azt személyesen kézbesítették, és a miniszter által megjelölt napon került sor a kihallgatásra. Fazekas Géza arra az újságírói felvetésre, hogy Szilvásy György szerint az alapügyben vontatottan folyik a nyomozás, míg a fideszes képviselők feljelentése nyomán indult ügyben gőzerővel nyomoznak, emlékeztetett arra: a KÜNYH csak ebben az ügyben jár el, az alapügyben a rendőrség nyomoz. Megjegyezte: a főügyészség Szilvásy kihallgatásával kapcsolatban korábban nem adott tájékoztatást, és ezt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy a lapokban megjelent találgatások nem egyeznek a most ismertetett tényállással.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.