Hamis ajánlószelvények?

Az OVB helyt adott a Jobbik kifogásának

Az Országos Választási Bizottság (OVB) pénteki ülésén helyt adott Novák Előd Jobbik-delegált kifogásának, aki azt tette szóvá, hogy a MIÉP és Magyar Szociális Zöld Párt (MSZZP) az Országos Választási Iroda (OVI) tájékoztatása szerint még mindig nem adta le az összegyűjtött, de le nem adott ajánlószelvények megsemmisítéséről készített jegyzőkönyvet.

2009.05.23 10:45MTI

A jogszabály szerint a pártoknak a le nem adott ajánlószelvényeket május 11-ig kellett megsemmisíteniük, az erről szóló jegyzőkönyvet pedig május 14-ig kellett eljuttatni az OVB-hez.

Novák Előd kifogásában azt írta, hogy más pártok sem adták le az ajánlószelvények megsemmisítéséről szóló jegyzőkönyvet, de a MIÉP és az MSZZP esetében azért él kifogással, mert az e pártok által a ferencvárosi időközi választásra leadott több száz hamis ajánlószelvény ügyében jelenleg is nyomozás folyik a BRFK-n. Megjegyezte: a határidő után négy nappal az MCF Roma Összefogás Párt leadta a megsemmisítésről szóló jegyzőkönyvet, és egy nappal később a Magyar Kommunista Munkáspárt is, bár ez utóbbién nem volt aláírás.

Az OVB egyhangúlag úgy döntött, helyt ad a kifogásnak, felszólítást küld a két pártnak, és figyelmezteti őket arra, hogy cselekményük megvalósíthatja a személyes adattal visszaélést. Novák Előd felhívta a figyelmet arra is, hogy az adatvédelmi biztos irodájának tájékoztatása szerint a MIÉP és az MSZZP nem is vetette magát nyilvántartásba az adatvédelmi biztosnál, sőt a KDNP, az MCF Roma Összefogás Párt, a Lehet Más a Politika, a Humanista Párt és az MDF is elmulasztotta az adatvédelmi biztosi nyilvántartásba vételt az ajánlószelvények gyűjtésének megkezdése előtt.

A jogszabály szerint az ajánlószelvényt gyűjtő pártoknak nyilvántartásba kell vetetniük magukat az OVB-nél, és a gyűjtést be kell jelenteniük az adatvédelmi biztosnál. Vejkey Imre KDNP-s delegált arra hívta fel a figyelmet, hogy a párt közös listát állított a Fidesszel, és a Fidesz a közös lista vonatkozásában eleget tett a bejelentési kötelezettségének. A testület jogszabálysértőnek találta a Jobbik egyik plakátját, amelyen a többi között a "Rendet, csendőrséget", "Börtönbe Gyurcsányékkal!" szöveg olvasható.

Az OVB 7:3 arányban úgy ítélte meg, hogy a plakáton szereplő utóbbi mondat sérti a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlatot, mint választási alapelvet. Az EP-választáson listát állító pártok delegáltjaival kiegészült (összesen 14 tagú) OVB 6:4 arányban úgy döntött, hogy csak a választás után tárgyalják a testület ügyrendjéről készített javaslatot.

A döntéssel kapcsolatban Novák Előd megjegyezte: megérti, hogy az OVB állandó tagjai azt szeretnék, ha akkor döntene a testület az ügyrendjéről, amikor már nincsenek a grémiumban az EP-választás miatt most ott ülő pártdelegáltak, de fontos lenne az ügyrend elfogadása például a hozzászólások és a távozások rendje miatt.

A testületi ülés napirendjét többször éles politikai, gyakran személyeskedő vita szakította meg. A vita alapjául gyakran olyan, a napirendhez nem tartozó politikai-történelmi jellegű megjegyzések szolgáltak, mint például a csendőrség megítélése. Szoboszlai György, az MSZP delegáltja az ülés közben elhagyta a termet, miután úgy ítélte meg, hogy a viták hangneme méltatlan a testülethez.

Az ülésen Novák Előd felvetette, hogy az EP-választás előzetes részeredményeit ne csak június 7-én este 10 óra után ismerhesse meg az OVB, hanem már hét óra után is, folyamatosan. Utalt a választási törvény 99. paragrafusára, amely szerint a választás nem hiteles eredményét tartalmazó tájékoztató adatokat, valamint a választási eredményt csak azt követően lehet közzétenni, ha a szavazás az EU valamennyi tagállamában befejeződött.

Véleménye szerint ez nem zárja ki azt, hogy az OVB tagjai 7 óra után - közzététel nélkül - megismerhessék a tájékoztató részeredményeket. Az ügyben végül több delegált távozása miatt nem döntöttek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.