Csak a párt- és belpolitikáról beszélnek

Habsburg György: Magyarországon az európai politika szinte nem létezik

Nálunk európai politika szinte nem is létezik, az emberek csak a párt- és belpolitikáról beszélnek - mondta Habsburg György, az MDF európai parlamenti képviselőjelöltje sajtótájékoztatón kedden Veszprémben.

2009.05.19 13:00MTI

Mint mondta, sajnálattal tapasztalja, hogy Magyarországon belpolitikai kampány zajlik, ahelyett, hogy az Európa Parlamentről (EP) és Európáról beszélnének. 

Hangsúlyozta: 2011 első félévében magyar elnöksége lesz az Európai Uniónak, s hat hónap alatt több ezer bizottsági ülést kell magyar képviselőknek, tisztviselőknek előkészíteniük, azokon elnökölniük, s ez óriási lehetőség a jó szereplésre. 

Megmutathatjuk, mire képes az ország, mit tudunk tenni, miért érdemes Magyarországon befektetni - vélekedett Habsburg György. Utalt arra is, hogy bejutása esetén legszívesebben mivel foglalkozna az EP-ben: mint annak idején az édesapja, ő is fontosnak tartaná EP-képviselőként a "többség szervezését". 

Mint mondta: az EP-ben egy ügyhöz többséget kell szerezni, szervezni, mert az nem elég, ha az ország képviselői támogatják vagy egy frakció mellette áll az ügynek. 

Szükség van több frakció és több ország képviselője megnyerésére - mondta, megjegyezve: minden ügy mögé elég nehéz többséget szervezni. Úgy gondolja, hogy ő mint pártonkívüli és hat nyelven beszélő ember sok ország képviselőivel tudna "kapcsolatot felvenni és együttműködni", s Magyarország fontos ügyeihez többséget szervezni. Az EP-ben ugyanis együtt kell működni - hangsúlyozta, hozzátéve: sajnos Magyarországon nincs különbség a "nemzeti ügyek és a pártügyek közt"

Habsburg György rámutatott: vannak ügyek, amelyek az egész nemzet érdekét jelentik, s ezekben össze kell fogni. Nem lehet az, hogy amit egyik vagy másik párt mond, az "automatikusan rossz" - fogalmazott az MDF EP-jelöltje. Kitért arra is, jó lenne, ha Horvátország minél előbb EU-tag lenne. Habsburg György végül azt mondta, hogy "realista ember" és látja, hogy nálunk az EP-választás is inkább a belpolitikáról való döntés, ugyanakkor mégis reméli, hogy "az emberek jobban értik, hogy itt az Európai Parlamentről van szó". 

Szerinte az MDF "hihetetlenül bátor lépést tett", amikor nem csak beszélt a szakértőkről, hanem pártkatonák helyett szakértőket kíván az EP-be küldeni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.