Habsburg György gyönyörűnek tartja Budapestet

Habsburg: a magyarokat tönkretette a kommunizmus

A történelem során - a sok politikai viszálykodás ellenére - akadt olyan Habsburg uralkodó, aki szívén viselte a magyar nép sorsát, sőt elsajátította nehézkes nyelvünket is.

2009.04.19 18:09Nagy Orsolya, ma.hu

Gondoljunk csak Ferenc József császár feleségére Erzsébet császárnéra, majd akiből a Kiegyezés után, magyar királynénak is választottak. Most szintén egy osztrák császári leszámozott készül a magyar népet képviselni, történesen az Európai Unióban. Ő nem más, mint Habsburg György, IV. Károly, utolsó magyar király unokája. Budapesten számtalan utca, tér jelzi a Habsburgok több százéves jelenlétét országunkban.

A ma.hu arról kérdezte Habsburg Györgyöt, hogy milyen érzések fogják el, mikor a magyar főváros utcáin sétálgat. - Természetesen séta közben gondolok a családomra, mikor látom ezeket a gyönyörű szép épületeket. Közvetlen, pozitív érzés fog el, hiszen a legtöbb jelentős épület a Kiegyezés után után épült, mint mondjuk a Parlament és a Bazilika is – magyarázta Habsburg György, aki 1993-ban költözött Magyarországra és vette fel a magyar állampolgárságot.

Most, az MDF EP- listájának a második helyén indul a júniusi választáson, ám a párttól független szeretne maradni. - Mikor Dávid Ibolya elnökasszony felkért a feladatra, nem volt kérdés, hogy elvállalom-e. Jól ismerem az európai politikai életet, ráadásul válságidőket élünk, ha megkérdezik tőlem, mit csináltam a gazdasági válság ideje alatt, eltudjam mondani hogy próbáltam tenni valamit. A felkérést kizárólag függetlenként fogadtam el, a családomban, testvéreim közül többen politikai pályára léptek más országokban – magyarázta a képviselőjelölt, akitől megkérdeztük, hogy szerinte a néhány évtizeddel tovább marad a monarchia akkor is ennyire leszakad-e gazdaságilag Magyarország Ausztriától.

- Jóslásokba nem nagyon bocsátkoznék, a monarchiának bomlania kellett, ám a két ország teljesen más irányba indult el. A magyarokat tönkretette a kommunizmus és a nacionalista eszmék. De nem kell leírni Magyarországot, hiszen a rendszerváltozás után jelentős fejlődés tapasztalható, kicsit nehezebb lesz a felzárkózás, de rengeteg lehetőséget látok Magyarországban. Jövőben is jó partner kapcsolat lehet a két ország között, noha most az Európai Unió keretein belül – magyarázta a Habsburg György.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.