Forgalmi változások az ünnepen

Fővárosiak figyelem: Másképp közlekednek a BKV-járatok a hosszú hétvégén

Pénteken, május 1-jén a BKV Zrt. járatai a munkaszüneti napokon érvényes menetrend szerint közlekednek - Az ünnepnapon tartott rendezvények miatti, illetve egyéb forgalomkorlátozások azonban több helyszínen befolyásolják a közösségi közlekedés megszokott forgalmi rendjét a hosszú hétvégén.

2009.05.01 08:45ma.hu

Diákolimpia a Margit-szigeten

A 26-os autóbuszok pénteken (május 1-jén) a „Triatlon Diákolimpia” rendezvény ideje alatt, 9.30 és 14.30 óra között megosztva, az Árpád híd és a Zenélő kút valamint a Nyugati tér és a Centenáriumi emlékmű (Margit híd, budai hídfő) között közlekednek.

Ezáltal a Szállodák, a Szabadtéri színpad, a Palatinus strand, a Parkmozi köz valamint a Hajós Alfréd uszoda megállókat nem érintik.

Szakszervezeti rendezvény a Kossuth Lajos téren

Szintén pénteken (május 1-jén), 9.00 és előreláthatóan 13.00 óra között az V. kerületi Kossuth Lajos téren és az Alkotmány utcában szakszervezeti rendezvényt tartanak.

Ezért a 2-es villamosok (északi oldal) a Havas utca és a Kossuth Lajos tér M (a Garibaldi utcai kereszteződés után) között járnak, a 70-es és 78-as trolibuszok pedig az Erzsébet Királyné útja, aluljárótól valamint a Keleti pályaudvar M (Garay utca) végállomástól a Honvéd utcai megállóig közlekednek.

A résztvevők számának függvényében a tér lezárásra kerülhet, ebben az esetben a 2-es villamosok csak a Roosevelt térig szállítják az utasokat, a Kossuth Lajos teret nem érik el.

A 115-ös autóbuszok a rendezvény idején módosított útvonalon járnak, amelynek során az Árpád híd M irányában nem érintik a Roosevelt téri, a Nádor utcai, a Hercegprímás utcai, a Hold utcai, a Kossuth Lajos téri és a Markó utcai megállókat; helyette az Arany János utcában (a 109-es autóbusz megállójában), a Podmaniczky utcában (a 72-es, 73-as trolibuszok megállójában) valamint a Nyugati pályaudvarnál (a 109-es autóbusz megállójában) lehet felszállni rájuk.

A Boráros tér irányában ugyanezek a buszok nem érintik a Szent István körút, a Markó utca, a Kossuth Lajos tér és a Széchenyi utca megállóhelyeket (valamint a jelenleg gázvezeték- és útépítési munkák miatt nem üzemelő Zrínyi utcai megállóhelyet sem), ideiglenesen a Nyugati pályaudvarnál (a 109-es autóbusz megállójában), a Bajcsy-Zsilinszky úton, az Arany János utcában (a 72-es, 73-as trolibuszok megállóiban), a Hild téren valamint a Roosevelt téren (a 16-os és a 105-ös budai irányú autóbuszok megállójában) lehet felszállni rájuk.

Szakszervezeti rendezvény és demonstráció a Hősök terén

Pénteken (május 1-jén) 9.00 órától, valamint vasárnap (május 3-án), vasárnap 10.00 óra és várhatóan 14.00 óra között a Városligetben és a Hősök terén is szakszervezeti rendezvényt valamint demonstrációt tartanak.

A demonstráció résztvevőinek vonulásakor a 105-ös autóbuszok forgalmában körülbelül 15 perces akadály várható, a Dózsa György út keresztezésekor pedig a 20E, 30-as és 30A autóbuszok, valamint a 75-ös és 79-es trolibuszok forgalmát megállíthatják.

A 20E autóbuszok a Hungária körútra terelve a 32-es autóbusz útvonalát érintve; a 30-as és 30A autóbuszok a Hermina úton keresztül közlekednek.

A 105-ös autóbuszok terelése szintén szükségessé válhat, ez esetben a buszok egyik irányában sem érintik a Hősök terét, a Bajza utcát, a Kodály köröndöt, az Oktogont, az Operát és a Bajcsy-Zsilinszky utat.

Vágányépítés a Gödöllői HÉV vonalán


Csütörtökön (április 30-án) 22.00 órától vasárnap (május 3-án) 12.00 óráig az M31-es autóút építése miatti vágányépítési munkák idejére a Gödöllői HÉV forgalmi rendjében több ütemben változások lesznek.

Csütörtökön (április 30-án) 22.00 órától pénteken (május 1-jén) egész nap a vonatok Mogyoród és Gödöllő között esetenként nem a megszokott vágányon közlekednek.

A Gödöllő felé közlekedő vonatok Mogyoród állomáson kb. 4-10 perc várakozás indulnak tovább. Szombaton (május 2-án) egész nap és vasárnap (május 3-án) 12.00 óráig Mogyoród és Gödöllő között a vonatok egyáltalán nem közlekednek, helyettük pótló autóbuszokkal lehet utazni.

A pótló autóbuszokon kerékpárszállítás nem lehetséges! Mogyoród állomásról az Örs vezér tere felé induló vonatok 2-3 perccel később közlekednek.

Vasárnap (május 3-án) 12:00 órától a vonatok ismét teljes útvonalon, azonban a folytatódó építési munkálatok miatt mintegy 2 perccel megnövekedett menetidővel közlekednek.

Az Örs vezér tere – Cinkota és Örs vezér tere – Cinkota – Csömör viszonylatban közlekedő vonatok menetrendje változatlan.

Rendezvény a Kós Károly sétányon

Szombaton (május 2-án) 14.00 és várhatóan 19.00 óra között rendezvényt tartanak a Kós Károly sétányon.

Amennyiben szükséges, lezárják a Hősök tere Városliget felőli részét (a Millenniumi emlékmű mögött), ez esetben a 75-ös és 79-es trolik nem állnak meg a Zichy Géza utcában és az 56-osok terén, a Dvořák sétánynál, az Olof Palme sétánynál és a Hősök terén.

Mindkét troli ideiglenesen az Ajtósi Dürer sor - Hermina út – Állatkerti körút útvonalon közlekedik.

Pályafelújítás az 1-es villamos vonalán

Szombaton és vasárnap (május 2-án és 3-án) az 1-es villamos Szentlélek tér H megállójában illetve a Róbert Károly körút Váci út és Lehel utca közötti szakaszán pályafelújítást végeznek, ezért az 1-es villamosok a fenti napokon Lágymányosi híd, pesti hídfő H és Lehel utca között közlekednek.

A Bécsi út és a Reitter Ferenc utca között 1V jelzésű villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat.

A Szabadság híd hétvégi lezárása

Szintén szombaton és vasárnap (május 2-án és 3-án) mind a közösségi, mind a gyalogos közlekedés elől lezárják a Szabadság hidat.

A 47-es villamosok ezért Budafok, Városház tér és a Moszkva tér M között közlekednek, a 49-es villamosok közlekedése pedig ideiglenesen szünetel.

A kimaradó szakaszon a 47-49V jelzésű villamospótló autóbuszok szállítják az utasokat, a Szabadság híd helyett az Erzsébet hídon keresztül.

A Szabadság híd alatt a Pesti alsó rakpart is lezárásra kerül, ezért a 2V villamospótló autóbuszok módosított útvonalon, a Boráros tér H és a Kálvin tér M között, a Boráros tér H – Zsil utca – Czuczor utca – Vámház körút – Kálvin tér M – Fővám tér – Csarnok tér – Czuczor utca – Zsil utca – Boráros tér H útvonalon közlekednek.

Focimeccs Újpesten

Úgyszintén vasárnap (május 3-án), 17.30-tól az újpesti Szusza Ferenc Stadionban tartják az Újpest FC – Diósgyőr Soproni Liga labdarúgó mérkőzést.

Ezért 16.30 és 17.30, valamint 19.00 és 19.45 óra között biztonsági okokból lezárják a Megyeri utat a Váci út – Irányi Dániel utca közötti szakaszon.

A fenti időszakban a 96-os autóbuszok terelt útvonalon járnak, és nem érintik az Aschner Lipót tér, a Szusza Ferenc Stadion, a Tungsram, a Béla utca és Újpest, Fóti út megállókat, hanem a 147-es busz útvonalán, Megyer, Julianus barát utca végállomásig közlekednek.

A 196-os autóbuszok a terelés idején nem állnak meg az Aschner Lipót tér és a Szusza Ferenc Stadion megállókban, hanem a Váci út – Fóti út – Megyeri út útvonalon a 30A autóbusz végállomásáig, Megyer Szondi utcáig közlekedik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.