Védett gyalogcincérek vendégeskednek

Bogárinvázió! Kiírthatatlan ízeltlábúak egy lakóházban!

Fekete bogarak lepték el egy kaposvári utca néhány házát; ezrével nyüzsögnek és kiirthatatlanok - írta szerdán a Somogyi Hírlap.

2009.04.22 09:43Somogyi Hírlap

A lakók a megyei napilapnak arról panaszkodtak, hogy nem tudnak mit tenni a bogárinvázió ellen. Úgy sejtik, a telkek végéből, egy elhanyagolt, gazos területről indulnak portyázni. 

A megyei növény- és talajvédelmi igazgatóság munkatársai begyűjtöttek néhány példányt. Kiderült: egyszerű gyalogcincérek és hatsávos cincérek

A múzeum munkatársa szerint a gyalogcincérek ártalmatlan állatok. Időszakosan felszaporodhatnak. Ennek most talán a szokatlan meleg, no meg a közelben lévő háborítatlan terület kedvezett. Nem kell őket bántani, egy-két hét türelem és eltűnnek - mondta a szakember. Amúgy a gyalogcincéreknek számtalan faja létezik, közülük például a pusztai gyalogcincér nagyon ritka, fokozottan védett, eszmei értéke darabonként százezer forint.

Kapcsolódó írások:

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.