Bajnai Gordon fenntartja Ficsor Ádám jelölését!

Nem támogatta Ficsor Ádám kinevezését a nemzetbiztonsági bizottság

Nem támogatta Ficsor Ádám polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős miniszterré kinevezését az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén. Bajnai Gordon miniszterelnök azonban továbbra is fenntartja jelölését a polgári nemzetbiztonsági szolgálatok irányításáért felelős tárca nélküli miniszteri posztra - mondta Budai Bernadett kormányszóvivő az MTI-nek szerdán.

2009.04.15 18:43MTI

Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága szerdai ülésén öt igen, öt nem szavazattal és egy tartózkodással nem támogatta Ficsor Ádám kinevezését: míg a szocialista képviselők igent mondtak a kinevezésre, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál.

Budai Bernadett az üggyel kapcsolatban megjegyezte: a bizottsági támogatás jogilag nem feltétele a kinevezésnek.

A szocialisták igent, a Fidesz nemet mondott

Ficsor Ádám nem kapta meg a testület többségének támogatását: a szocialista képviselők igent mondtak a kinevezésre, a fideszes és a KDNP-s képviselők nemmel szavaztak, Gulyás József (SZDSZ) pedig tartózkodott a szavazásnál.

Ficsor Ádám a bizottsági meghallgatásán azt mondta, miniszterré való kinevezése esetén a legfontosabb feladata a szolgálatok törvényessége, szakszerű működése feletti őrködés lenne, amihez elengedhetetlen a jó szakmai kapcsolat a nemzetbiztonsági bizottsággal.

Megjegyezte: az állampolgári jogokat feltétlenül tiszteletben tartó szolgálatokra van szükség. Hozzátette: emellett kiemelt feladatnak tartja a válságkezelés területén a nemzetbiztonsági szolgálatok gazdaságvédelmi funkciójának erősítését, ehhez - mivel közgazdasági végzettsége van - érdemi segítséget tudna adni.

Hangsúlyozta: szintén fontos feladatának tartja az alkotmányos rend, a demokratikus intézmények védelmét, de szükséges a szolgálatok szövetségesi kapcsolatainak erősítése is.

Nyomatékosította: a nemtelen politikai támadásokkal szemben megvédi a szolgálatokat és azok munkatársait. Demeter Ervin (Fidesz) kérdésére, hogy miniszterré kinevezése esetén visszaterelné-e a Nemzetbiztonsági Hivatal működését az alkotmányos keretek közé, és ha igen, milyen eszközökkel, Ficsor Ádám kifejtette: eddigi információ szerint az NBH törvényesen működik, ezért nem visszaterelni akarja, hanem ott tartani.

Simicskó István (KDNP) kérdésére, hogy fontosnak tartja-e a bizottság véleményét, közölte: a nemzetbiztonsági bizottsággal "alapos, szakmai és széleskörű együttműködésre" törekszik, a bizottság észrevételeit figyelmeztető jelnek, újabb párbeszéd elindítójának tekinti.

Tóth Károly (MSZP), a testület alelnöke hangsúlyozta: arra kéri a jelöltet, hogy értékelje fel a bizottság véleményező szerepét, hogy érdemi munka indulhasson meg a bizottságban, és a testület maradéktalanul érvényesíteni tudja a szolgálatok ellenőrzésére vonatkozó törvényi kötelezettségét, amit eddig nem tehetett meg.

Simicskó István kifogásolta a jelölt fiatal korát, és hogy elsősorban a vidékfejlesztés és a mezőgazdaság területén folytatott tudományos munkát. Ficsor Ádám válaszában hangsúlyozta: politikusnak tartja magát, aki egy szakterületet alaposabban megismert.

Gulyás József a Kenedi-bizottság jelentésével kapcsolatban kérdezte a jelöltet. Ficsor Ádám szerint az információs kárpótlásban, az elmúlt rendszer iratainak kutathatóságában a lehető legmesszebbre kell elmenni, de nem engedhető meg, hogy ennek során sérüljenek a nemzetbiztonsági érdekek.

Az pedig konszenzust igényel a pártoktól, hogy kialakítsák a betekintés feltételeit - fűzte hozzá.

A kormánypárti képviselők fontosnak tartották, hogy a fideszes és KDNP-s képviselők is részt vettek az ülésen, és meghallgatták a jelölteket, mivel Juhász Ferenc (MSZP) szerint eddig "politikai hidegháború volt a bizottságban.

A két ellenzéki frakció képviselői 2007 decembere óta nem vesznek részt a bizottsági üléseken, így tiltakozva az ellen, hogy bár a bizottság alkalmatlannak tartotta Laborc Sándort az NBH főigazgatói posztjára, a miniszterelnök mégis kinevezte. Demeter Ervin szerint az, hogy Szilvásy György után Ficsor Ádámot jelölték a szolgálatok irányításért felelős miniszternek - aki szintén Gyurcsány Ferenc kabinetfőnöke volt korábban -, azt az érzetet erősíti, hogy "szoros pártkézben akarják tartani a titkosszolgálatokat".

Mint mondta, egyes elemzők szerint - és ő maga is lát erre utaló jeleket - Gyurcsány Ferenc Ficsor Ádámon keresztül akarja kézben tartani a szolgálatokat.

Simicskó István közölte: értékelik a jelölt együttműködési szándékát, de nem látják a továbblépés lehetőségét, ezért nem támogatják a kinevezését.

Simicskó (KDNP): Ficsor megbukott a szakbizottság előtt

Ficsor Ádám titkosszolgálati miniszterjelöltként megbukott a nemzetbiztonsági bizottság előtt - jelentette ki Simicskó István, a szakbizottság KDNP-s elnöke szerdai sajtótájékoztatóján, Budapesten, miután Ficsor Ádám a bizottságban nem kapta meg a többségi támogatást.

Simicskó István úgy fogalmazott, hogy "Gyurcsány Ferenc embere" - kabinetfőnöke - bukott meg a bizottság előtt.

Ha a parlamenti demokráciát komolyan vesszük, akkor azt a jelöltet, aki a bizottsági alkalmassági vizsgálaton megbukott, nem lehet miniszternek kinevezni - mondta, hozzátéve: Bajnai Gordon kormányfőnek le kell vonnia a tanulságot, és nem kell kitartania Ficsor Ádám jelölése mellett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.