Tűzoltók harca a méhekkel, darazsakkal

A méhek, darazsak rajzása emberéletet is veszélyeztet

Ha a méhek, darazsak rajzása emberéletet veszélyeztet, a tűzoltók segítenek megfékezni a rovarokat - mondta a Magyar Tűzoltó Szövetség szóvivője, Dobson Tibor az MTI-nek.

2009.04.13 09:35MTI

A jó idő beköszöntével számolni kell a méhek, darazsak rajzásával, a tűzoltóság is egyre több lakossági riasztást kap darazsak támadása miatt - közölte a szóvivő, hozzátéve: hivatalos statisztika ugyan nincs erről, de tavaly több mint száz ilyen riasztást kaptak. Tájékoztatása szerint általában azt javasolják a hozzájuk forduló bejelentőnek, hogy keressen szakembert: méhészt vagy rovarirtásra szakosodott vállalkozást. Ebben telefonszámokkal tudnak segíteni.

Ha azonban közvetlen az életveszély, a sérülésveszély, és nem lehet várni a szakemberek kiérkezésére, akkor a tűzoltóság kivonul - mondta Dobson Tibor. Utalt arra: a tűzoltók törvényben rögzített kötelességei közé tartozik, hogy segítséget nyújtsanak minden esetben, amikor emberi életek forognak kockán, így a darazsak megfékezésében is. A fővárosban öt tűzoltóságon rendelkeznek méhek befogásához szükséges eszközökkel, védőfelszerelésekkel.

A tűzoltóságok általában olyan szabadnapos tűzoltókat kérnek meg a rovarok befogására, akik maguk is méhészek, hogy a befogás szakszerű legyen - mondta a szóvivő. Dobson Tibor megjegyezte: a lakótelepeken főleg darazsak szoktak riadalmat kelteni, amikor megtelepszenek a panelépületek oldalán. A rovar azonban néhány órán belül továbbáll, amikor rájön, hogy nem virággal van dolga.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.