Pártpropaganda vagy tájékoztató kampány?

A Fidesz szerint az MSZP érvei csupán hazugságok - honlapon és kiadványban egyaránt

A Fidesz szerint a kormány közpénzen folytatott pártkampányát bizonyítja az Új Magyarország kiadványban és az MSZP internetes honlapján szereplő egészségbiztosításról szóló anyagok "kísérteties hasonlósága" - mondta Balsai István. Az MSZP nem pártpropagandát, hanem tájékoztató kampányt folytat - reagált a kormánypárt.

2008.01.30 15:20MTI

Balsai István szerint az egészségbiztosítás átalakítása mellett érvelő két szövegben a szó szerinti egyezések, a mondatszerkesztési azonosságok bizonyítják, hogy a kormány által elköltött milliárdos kommunikációs kiadások valójában az MSZP kampánycéljait szolgálják. Az érvrendszer azonos, a hazugság az internetes honlapon és a kiadványban is hazugság - fogalmazott Balsai István arra a felvetésre, miként lehetne másképpen leírni bizonyos dolgokat, például azt, hogy 22 pénztár alakulhat meg a kormány tervei szerint.

Arra a kérdésre, hogy az érveket miért tartja hazugságnak, Balsai István félrevezetőnek nevezte, hogy a kormány az Új Magyarország kiadványban nem tájékoztatja az embereket például arról, az egészségbiztosítási törvény még nem is lépett hatályba, mert a köztársasági elnök visszaküldte azt az Országgyűlésnek. Megjegyezte: a törvényt a Fidesz is megtámadja majd az Alkotmánybíróságon, így szerinte biztos, hogy az nem lép hatályba 2009-ben.

Balsai István az utóbbi napok fideszes sajtótájékoztatóin elhangzottakhoz hasonlóan ismét arra szólította fel a kormányt, hogy hagyjon fel a közpénzből folytatott kampányával, amely - mint mondta - ellentétes az alkotmány szellemével. Kérdésre válaszolva a politikus azt mondta, a kormánynak az a dolga, hogy megszervezze a népszavazást, ezen túl viszont "maradjon csendben" és "ne csináljon semmit". Szerinte amikor a kormány azt mondja, jó a vizitdíj, a kórházi napnapidíj és a tandíj, akkor azt sugallja az embereknek, hogy ne menjenek el a népszavazásra, vagy szavazzanak nemmel.

Balsai István felhívta a figyelmet arra, hogy a kormány közel 300 millió forintért megjelentetett Új Magyarország kiadványai 95 százalékban a népszavazási igenek ellen hangolják az embereket, de ezen túl a kabinet további 1 milliárd forintot, az Egészségügyi Minisztérium pedig 400 milliót költ kommunikációra.

Szintén kifogásolta, hogy mintegy 100 millió forint megy el a Magyar Televízióban a Modern képmesék című, szerinte "infantilis", "bugyuta, bárgyú" tanmesesorozat előállítására.

Nyakó István, a szocialisták szóvivője a Fidesz politikusának szavaira reagálva elmondta: az MSZP nem pártpropagandát, hanem tájékoztató kampányt folytat, és nem meggyőzni akarja az embereket, hanem tájékoztatni. Megjegyezte: pártja valóban felhasználta a kormányzati szóróanyagban megjelent adatokat, de - tette hozzá - ebben nincs semmi furcsa, mert a kormányzati kiadvány és az MSZP anyaga ugyanarra épül: az igazságra.

"Azt akarjuk, hogy az emberek jól informáltak, tájékozottak legyenek, mert akkor nehezebben lehet őket csúsztatásokkal becsapni" - mondta Nyakó István. Hozzátette: a Fidesz retteg attól, hogy ha az emberek tájékozottabbak lesznek az egészségügy kérdéseiben, akkor nem tudják őket megtéveszteni a hazugságaikkal. Ezért nem csoda, ha a Fidesz minden eszközzel támadja az embereknek szóló tájékoztatást - szögezte le az MSZP szóvivője. A szocialisták javasolják az ellenzéki pártnak, hogy hagyatkozzon a tényekre, használja a kormány és az MSZP adatait, mert azok az igazságra épülnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.