Idén 300, jövőre 800 milliárdot spórolhatunk meg?

Ódzkodik a PDSZ, az MDF örül! Kiszivárgott a megszorításoktól súlyos terv - eredeti dokumentum itt!

Megszűntetnék 2010-től a közszférában a 13. havi fizetést, felgyorsítanák a nyugdíjkorhatár 65 évre emelését, nem fizetnék ki idén a 13. havi nyugdíj második felét, 2 évre befagyasztanák a családi pótlékot a jelenlegi szinten egy átmeneti időszak után, idén július elsejétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, köztük a szocpolt, valamint már ettől az évtől csökkentenék a gáz- és távhőár-kompenzációt.

2009.04.02 19:23hirado.hu/MTI

A dokumentum csütörtökön délelőtt került a hirado.hu birtokába. Bajnai Gordon egyik feltétele az a kormányfői jelölés elfogadásához, hogy a nyilatkozatot a két frakció többsége aláírja, és tartsa magát ahhoz. 

A Független Hírügynökség úgy tudja: Bajnai Gordon nem megy el a az MSZP vasárnapi rendkívüli kongresszusára, ha a többség szombatig nem szignózza a nyilatkozatot. A dokumentum jogi szempontból nem kötelező érvényű, politikai jelentősége van.

Ha kiváncsi az eredeti dokumentumra katt ide, ide és ide!

A dokumentumban pontokba szedve felsorolják, melyek azok az intézkedések az állami szférában, a nyugdíjrendszerben és a szociális rendszerben, amelyekről még a parlament tavaszi ülésszakában, gyors társadalmi egyeztetés után dönteni kell az első félévben. 

A közszférában 2 évre befagyasztanák a fizetéseket, valamint felülvizsgálnák az idei második félévre tervezett kereset-kiegészítéseket. 2010-től a tervek szerint megszüntetnék a közszférában a 13. havi fizetést, ehelyett "általános ösztönző kiegészítést" vezetnének be, amelyet a hiánycél teljesüléséhez és a GDP elvárt növekedéséhez kötnének. Csökkentenék az önkormányzati támogatásokat a hatékonyság növelésével párhuzamosan, de részletek erről nincsenek a nyilatkozatban. 

Felgyorsítanák a nyugdíjkorhatár 65 évre történő emelését a lehető legkorábbi időponttól, évente fél évvel nőne a korhatár. A 2009-re tervezett nyugdíjkorrekciót 2010. január 1-re ütemeznék át, és idén már nem fizetnék ki a 13. havi nyugdíj második felét. 2010-től megszüntetnék a 13. havi nyugdíjt, helyette nyugdíj-pótlék lenne, amelynek kifizetését a hiánycél teljesüléséhez és a GDP növekedéséhez kötnék. Változna a nyugdíj-indexálás is: a járandóság reálértékét megőriznék, ezen felül viszont szintén az államháztartási hiányt és a GDP-t vennék figyelembe az esetleges korrekciónál. 

A szociális rendszerben 60 százalékra csökkentenék a táppénz általános mértékét, a családi pótlékot 2 évre befagyasztanák a jelenlegi szinten, 23-ról 20 évre csökkentenék a családi pótlék jogosultsági korhatárát. 2009. július 1-jétől felfüggesztenék a lakástámogatásokat, így a szociálpolitikai kedvezményt és az állami kamattámogatást. A gáz- és távhőár-kompenzáció mértékét már idén csökkentenék, 2010-től pedig fokozatosan megszüntetnék, de az energiahatékonysági támogatásokat fenntartanák.
 
Szerepel még a tervek között a közösségi közlekedéshez kapcsolódó támogatások csökkentése, a közmédia támogatásának mérséklése, valamint az agráriumnak juttatott, az uniós forrásokat kiegészítő hazai társtámogatások csökkentése.

[1/10]next
  1. 1. oldal
  2. Idén 300, jövőre 800 milliárdot spórolhat meg a kormány
  3. PDSZ: kizárólag megszorító jellegűek a miniszterelnök-jelölt javaslatai
  4. A piacon nem okoztak meglepetést a tervezett intézkedések
  5. Megkapták az MSZP- és SZDSZ-es képviselők a Bajnai-nyilatkozatot
  6. Bajnai csak finomításokat engedne
  7. A nagycsaládosok szerint rémisztőek a tervezett intézkedések
  8. A Fidesz nem ért egyet a Bajnai-csomag pontjaival
  9. Horn Gábor (SZDSZ) szerint elfogadható a nyilatkozat
  10. A Liga tiltakozik a tervezett intézkedések ellen

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.