"Igen! Eltöröltük!"

Fidesz: a népszavazás eredménye a felsőoktatásba jelentkezők számának növekedése

A Fidesz szerint a népszavazáson a tandíj eltörléséről született döntés hatására nőtt az idén a felsőoktatásba jelentkezők száma - közölte Pokorni Zoltán, a párt alelnöke szerdán az MTI-vel.

2009.04.01 18:29MTI

Manherz Károly felsőoktatási szakállamtitkár szerdán közölte, hogy az idén 127,5 ezren jelentkeztek egyetemekre és főiskolákra, ez mintegy 27 ezerrel több, mint tavaly. Alapképzésre 90.600-an, egységes osztatlan képzésre 10.200-an, felsőfokú szakképzésre 6.500-an nyújtottak be kérelmet. Mesterképzésre első helyen 17 ezren jelentkeztek.

A diákok összesen 285 ezer jelentkezést adtak be a következő tanévre. Tavaly mintegy 96 ezer volt a jelentkezők száma.

Pokorni Zoltán azt mondta: a tavalyi adatokhoz képest igen jelentős növekedés azt bizonyítja, hogy a tandíj bevezetése miatti félelem tartotta vissza a fiatalokat a továbbtanulástól. A mostani adatok szerint a magyar családok örvendetes módon abban látják a felemelkedés útját, ha egyetemre, főiskolára járatják gyermeküket - mondta a fideszes politikus.

Hozzátette: a költségtérítéses képzéseknél ugyanakkor folytatódik a trend, s az látszik, hogy ezeket a képzési formákat a magyar családok nem tudják megfizetni, nagyságrendekkel kevesebben tanulnak ilyen képzésekben.

Ez az egyetemeknek, főiskoláknak sem jó -
jegyezte meg a korábbi oktatási miniszter.

Kitért arra is, hogy egyes hírek szerint az oktatási tárca csökkenteni tervezi az államilag finanszírozott képzési keretszámot, amit a Fidesz nem tart helyes lépésnek. A tandíj eltörléséről a tavaly március 9-én tartott népszavazás döntött.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.