"Kulcsszerepe volt" az "elkúrásban"?

Varga Mihály: Magyarországot a spekulánsok közé dobták

A Fidesz szerint nagy kérdés, hogy Bajnai Gordon - aki miniszterként részese volt a mostani állapot kialakulásának - alkalmas-e miniszterelnökként a válság kezelésére.

2009.04.01 19:31MTI

Az elrontott gazdaságpolitikában Bajnai Gordonnak kulcsszerepe volt - közölte Varga Mihály, a Fidesz alelnöke szerdai sajtótájékoztatóján. Mint mondta, az elrontott gazdaságpolitika miatt a pénzügyi és szociális összeomlás küszöbére kerül az ország.

Hozzátette: egyre több olyan adat, információ kerül nyilvánosságra, amelyek ezt jelzik. A politikus szerint a pénzügyi összeomlás jele, hogy az elmúlt napokban nemzetközi intézetek leminősítették Magyarországot, s ezek a leminősítések "Magyarországot a spekulánsok közé dobják", Magyarország a bóvli kategóriába kerül. Keddi hírek szerint megvonta Magyarország eddigi elsőrendű, "A" kategóriás szuverén adóskockázati besorolását a Moody's Investors Service, arra a hatásra hivatkozva, amelyet a jelenlegi gazdasági válság gyakorol a magyar kormány pénzügyi erejére.

Az Orbán-kormány pénzügyminisztere úgy vélte, ha a leminősítések folytatódnak, akkor az ország megítélése folyamatosan veszélyeztetni fogja a forintot, a pénzügyi rendszert, a bankrendszer működését, és negatívan hat tőzsdén lévő cégek értékére is. Kifejtette: a szociális válság jeleként lehet értékelni a munkanélküliség mértékének növekedését. Álláspontja szerint az a brutális megszorító csomag, amelyre Bajnai Gordon készül, szociális válsághoz közelíti az országot.

Sajtóhírek szerint Bajnai Gordon következő másfél évben 600 milliárd forinttal vágná vissza az állami kiadásokat, ami érintené a 13. havi nyugdíjakat és béreket, a lakáscélú szociálpolitikai támogatást, a félszocpolt, a családi pótlékot, a gyedet; a lakás- és az ártámogatások is szinte biztosan az áldozatok között lesznek.

Hírek szerint a miniszterelnök-jelölt vagy szigorítja a hozzáférés feltételeit, vagy akár el is törli a juttatásokat. Úgy tudni, az infláció mértékében emelnék a nyugdíjakat és elhalasztanák a nyugdíjkorrekciós programot. Varga Mihály szerint nem a 13. havi nyugdíj, nem a családi pótlék, nem a gyes, a gyed, vagy éppen a gázártámogatás mértéke miatt van Magyarország gazdasági és pénzügyi csődközeli helyzetben.

A mostani helyzet azért alakult ki - mondta -, mert a szocialista kormányok elrontották az elmúlt hét év gazdaságpolitikáját.

Ebben az elrontott gazdaságpolitikában pedig kulcsszerepe volt Bajnai Gordonnak - tette hozzá. Ő is az egyik felelőse annak, hogy Magyarország a régió éllovasából a sereghajtók közé csúszott vissza - közölte. Varga Mihály Veres János mai nyilatkozatáról azt mondta: úgy látszik, a pénzügyminiszter, minél közelebb kerül hivatali idejének végéhez, annál őszintébb lesz.

A pénzügyminiszter az MTI-nek szerdán úgy nyilatkozott: a februárban prognosztizáltnál is nagyobb gazdasági visszaesésre számítanak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.