Otthonteremtési támogatásokat vonnak el?

Fidesz: drákói megszorításokat tervez a Bajnai-kormány az otthonteremtésben

A Fidesz azt követeli a kormánytól, hogy álljon el az otthonteremtési támogatásokat és az építőipart érintő megszorításoktól - jelentette ki Mádi László, az ellenzéki párt szakpolitikusa keddi sajtótájékoztatóján.

2009.03.31 12:28MTI

A fideszes képviselő arról beszélt, hogy a Bajnai-kormány színrelépése esetén az otthonteremtésben négy területen terveznek megszorításokat: megszüntetnék a szociálpolitikai támogatást és a félszocpolként ismert támogatást, drasztikusan csökkentenék a lakossági forinthitelek kamattámogatását és megvonnák az építőipari cégek forinthiteleinek kamattámogatását.

Arra a felvetésre, hogy ezek a javaslatok sajtótalálgatások, nem biztos, hogy megvalósulnak, Mádi László azt mondta, nem csak sajtóból, hanem a szakmai oldalról jövő információk is alátámasztják, hogy ezekre készülnek a Bajnai Gordon vezette kormány megalakulása esetén. Hangsúlyozta: a Fidesz elfogadhatatlannak tartja, hogy a kormány hatástanulmányok nélkül, a szakmai szerveztek tiltakozása ellenére akar újabb drákói megszorításokat tenni.

Újabb megszorításokkal az ország társadalmi katasztrófa elé nézhe
t - figyelmeztetett a politikus, aki szerint a Fidesz minden ágazat tekintetében és Bajnai-féle csomag egészével kapcsolatban is megfogalmazza szakmai és politikai álláspontját.

Mádi László úgy vélte, hogy az alanyi jogon, a gyermekek után járó szocpol megszüntetése a legnehezebb helyzetben lévők lakáshoz jutását lehetetleníti el. Hozzátette: jelenleg egy gyermek után 900 ezer forint, két gyerek után 2 millió 400 ezer forint, három gyerek után pedig 3 millió 600 ezer forint jár.

A félszocpol megszüntetéséről azt mondta, ez azért furcsa, mert a Gyurcsány-kormány színrelépése óta ez volt az egyetlen pozitív lépés, amivel a szocialisták előálltak. Mádi László szerint a forinthitelek kamattámogatásának csökkentése miatt 5-6 százalékkal növekedhetnek a kamatok, ezzel pedig ellehetetlenítik a lakáshitelben gondolkodókat, sőt újra a devizahitelek irányába taszítják a családokat.

Szerinte szintén a lakhatási körülményeket nehezíti, hogy tervezik a gázár- és távhőtámogatás drasztikus csökkentését, illetve megvonását. A fideszes politikus úgy vélte, hogy az építőipari forinthitelek kamattámogatásának megvonása azért járhat súlyos következményekkel, mert a magyar gazdaságon belül az építőipart sújtja leginkább a válság.

Kérdésére válaszolva elmondta, hogy a Fidesz mindig szívügyének tekintette az otthonteremtést, szerintük a gazdasági felemelkedés szempontjából kulcsfontosságú az építőipar és a lakásépítés.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.