Budaházy és Toroczkai újra megmutatta magát

Képek! Nincs ünnep fogócska nélkül - így ünnepeltünk!

Bekiabálásokkal, fütyüléssel zavarták meg a március 15-ei ünnepi rendezvényeket a fővárosban, eddig összesen tizenkilenc embert állított elő a rendőrség. Orbán Viktor szerint megújulás kell, Kósa Lajos forradalomról beszélt, Demszky Gábor pedig új kiegyezést sürgetett.

Képek a rendzavarásokról! képgaléria

2009.03.16 06:41MTI

Az ünnepségsorozat vasárnap délelőtt a Magyar Köztársaság lobogójának felvonásával kezdődött a Parlament előtti Kossuth téren. A tér legnagyobb részét kordonnal zárta el a rendőrség, bejutni egy helyen, a Vértanúk terén lévő kapunál lehetett, tüzetes átvizsgálás után. 

A Fidesz és a KDNP politikusai nem vettek részt az állami lobogó ünnepélyes felvonásán, az SZDSZ-t Gusztos Péter frakcióvezető-helyettes, az MDF-et Herényi Károly frakcióvezető képviselte. Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke szerint a júniusi EP-választás Gyurcsány Ferenc bukásához fog vezetni. 

A politikus a budai Várban, a Fidesz ünnepi nagygyűlésén emlékeztetett arra, hogy 2004-ben az EP-választás után megbukott Medgyessy Péter miniszterelnök, és 2008-ban a népszavazás után felbomlott a koalíció. Szerinte 2009-ben pedig a jelenlegi kormányfő bukásához vezethet a választás, "ha ugyan Gyurcsány Ferenc kibírja" addig. Orbán Viktor, a Fidesz elnöke szintén a budai Várban elmondott beszédében úgy fogalmazott: az elmúlt hét év nem a rendszerváltás része, hanem értelmetlen próbálkozás volt arra, hogy visszaforgassák az idő kerekét. Kifejtette: Magyarország jelenlegi válsága politikai válság, és éppen a szocialista restaurációs kísérlet okozta. "A mi bajaink oka az, hogy egy olyan politikai klán uralja az országot", amely a régi szocialista rend bukásába nem tudott beletörődni - mondta Orbán Viktor.

A pártelnök ismét megismételte az országértékelőjében mondottakat, hogy vissza kell követelni hazánkat azoktól, akik az elmúlt hét évben tönkretették, napról napra kell felmorzsolni a kormány ellenállását. A pártelnök azt mondta: vissza kell követelni a hazánkat a régi világ képviselőitől, "a reménytelenség szánalmas embereitől", azoktól, akik az elmúlt hét évben tönkretették, akik vissza akarták forgatni az idő kerekét. Kijelentette: a sorsfordító változás, a nagy megújulás kezdete előtt ez az utolsó március 15-énk. Hozzátette: a jövőt a mában kell megnyerni, ezért napról napra, elszántan szembe kell nézni a "reménytelenség kufáraival", hirdetni a megújulást, és felmorzsolni a régi világ, vagyis a magyar kormány ellenállását. 

Nyakó István, az MSZP szóvivője szerint Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének továbbra is csak a hatalom megszerzésén jár az esze. A Fidesz elnöke szerint egy dologért kell összefogni az országnak: azért, hogy őt hatalomba segítsék - fogalmazott a kormánypárti politikus. Nyakó István azt mondta, hogy a 48-asok sok tekintetben különbözőek voltak, de mégis az tette őket naggyá, hogy képesek voltak Magyarországért összefogni, képesek voltak arra, amire Orbán Viktor ma sem. Az MSZP szóvivője úgy vélte, hogy az ellenzéki pártelnöknek fontosabb a hatalom szeretete, mint a haza haladása és az emberek boldogulása. 


Gyurcsány Ferenc miniszterelnök a Szabad Sajtó-díjak átadásán azt mondta, a szólás szabadságának együtt kell járnia a szólás felelősségével és a szólás méltóságának megőrzésével. Elborzasztja, amikor azt hallja: a szólás szabadságának része, hogy bárkit kisebbségi, nemzeti hovatartozása, politikai, kulturális meggyőződése miatt meg lehet sérteni - fogalmazott a kormányfő. Hozzátette: elborzasztja az is, hogy afelett lehet "nyilvánosan lamentálni", milyenek az egyes kisebbséghez tartozók bűnelkövetési szokásai, "összekacsintani a legundorítóbb rasszizmussal, összekacsintva a legmocskosabb szélsőségességgel". 

A március 15-ei ünnepi rendezvények fővárosi helyszíneit kordonnal zárta el a rendőrség, aki belülre akart kerülni, azt átvizsgálták. A megemlékezéseket mindenhol bekiabálásokkal, füttyel zavarták meg. Estére több mint húszra nőtt a fővárosban előállították száma - közölte az MTI-vel Tafferner Éva, a BRFK szóvivője. A fővároson kívül sehol nem volt szükség rendőri intézkedésre.

Harmincöt embert állítottak elő a fővárosban

Harmincöt embert állítottak elő a fővárosban a nemzeti ünnepen - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság késő este. Az előállítottak közül Budaházy György és Toroczkai László ellen az ügyészségen tesznek feljelentést a rendőrök.
 
A BRFK összegzése szerint 72 bejelentés érkezett hozzájuk március 15-ei budapesti rendezvények megtartására. Közleményük szerint békés, méltóságteljes, nyugodt ünnepre készültek, de volt információjuk arról, hogy szélsőséges csoportok az ünnepi rendezvények megzavarására készülnek. 

A rendőrség 3.180 emberrel és megfelelő eszközökkel, tervezetten készült a rendezvények biztosítására - írták. Négy rendezvény megtartását tiltották meg úgy, hogy a tiltó határozatokat a bíróság is helyben hagyta. Hozzátették: különböző okok miatt utóbb további négy demonstrációt is megtiltottak. 

A rendőrségi közlemény emlékeztetett: az előkészületeknek és a fokozott rendőri jelenlétnek köszönhetően már szombaton megtalálták a rendőrök azokat az előkészített Molotov-koktélokat és közbiztonságra veszélyes eszközöket, amelyeket ismeretlenek helyeztek el a Belvárosban, továbbá "megakadályozták azt, hogy további ilyen eszközöket helyezzenek el a város különböző részein".

Rögzítették azt is, hogy harmincöt embert állítottak elő. Közülük Budaházy Györggyel szemben hatóság eljárásának megzavarása bűncselekmény kísérlete, Toroczkai Lászlóval szemben pedig hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészülete miatt tesz feljelentést a BRFK a Budapesti Nyomozó Ügyészségen.
 
A rendelkezésre álló adatokat értékelve megállapították: az a két férfi, akiket a délelőtti órákban a Kossuth téren intézkedés alá vontak azért, mert transzparenseket tartottak maguknál, nem követtek el szabálysértést. "A rendőrség a nap folyamán tömegoszlató eszközöket, tömegoszlatást nem alkalmazott, a Március 15-e téren egy esetben került sor paprikaspray használatára" - tartalmazza a közlemény. A BRFK később hozzátette: a József Attila utcában demonstrálók egy csoportja megtámadta a rendőrsorfalat, ezért ott könnygázt használtak. Mint írták, a Budapesti Rendőr-főkapitányság - részletes és pontos tájékoztatást követően - felhívta a Bajcsy-Zsilinszky úton összegyűlt tömeget arra, hogy melyek azok a rendezvények, amelyeken jogszerűen vehetnek részt, valamint, hogy milyen irányban hagyhatják el a helyszínt, ezzel megakadályozva egy vonulásos demonstrációt. 

A rendőrség szerint a megfelelően előkészített, törvényes és szakszerű rendőri biztosításnak köszönhetően a Budapesten békésen ünnepelni vágyó állampolgárok március 15-én valóban így ünnepelhettek. Az Országos Rendőr-főkapitányság ugyancsak vasárnap este tette közzé összesítését, amely szerint a hétvégén a rendőrség az országban 674 rendezvényt biztosított, ebből 122-t Budapesten. A biztosításban a két nap alatt az országban összesen több mint 8.000 rendőr vett részt, ebből csaknem 6.500 vasárnap.
 
Vidéken a rendezvények biztosítása során a rendőröknek nem kellett intézkedniük. Az MTI tudósítóinak vasárnap késő esti beszámolója szerint nyugalom van a fővárosban, de néhány helyszínen még igazoltattak a rendőrök.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.