Balhé lesz? Előállították Toroczkai Lászlót

Képek: Skandáló tömeg indult el a Deák térről a Bajcsy út felé

Előállította a rendőrség Toroczkai Lászlót - erősítette meg az MTI tudósítói által látottakat a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője vasárnap este. Tafferner Éva elmondta: Toroczkai Lászlót azért állították elő, mert bűncselekményre szólított fel.

Rendőri készenlét - zavargások Budapesten képgaléria

2009.03.15 21:35MTI - Fotó: MTI

Toroczkai László az Alkotmány utcában arra szólította fel az egybegyűlteket, hétfőn jelenjenek meg a rendőrség Gyorskocsi utcai épületénél, hogy kiszabadítsák Budaházy Györgyöt - jelentették korábban az MTI tudósítói. Mivel Toroczkai László "felhívta az Alkotmány utcai rendezvényen résztvevőket arra, hogy szabadítsák ki Budaházy Györgyöt", elkövette a hivatalos személy elleni erőszak bűncselekményének előkészületét, ezért előállították - közölte honlapján a rendőrség vasárnap este.

Fotó: MTI


Egy csoport a Bazilikához vonult

Mintegy háromszáz ember az Alkotmány utcából a Szent István Bazilika elé vonult Toroczkai László, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom tiszteletbeli elnökének vezetésével vasárnap este - jelentették az MTI tudósítói. A csoport a Magyar Önvédelmi Mozgalom Alkotmány utcai rendezvényéről ment át a Bazilikához.

A Szent István téren hozzávetőleg kétszáz rendőr van. A Hercegprímás utcánál, a Bazilika sarkánál kisebb lökdösődés alakult ki, majd a tömeg megpróbált áttörni a rendőrsorfalon - sikertelenül. A rendőrök egy embert spray-vel lefújtak, Toroczkai Lászlót pedig kivezették a térről.

Fotó: MTI

mbr>

BRFK: a rendőrség megakadályozta a vonulásos felvonulást

A Jobbik Magyarországért Mozgalom rendezvényét követően a tömeg nagy része hazaindult, azonban voltak olyanok, akik vonulásos rendezvényt akartak kezdeményezni - közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság a honlapján vasárnap este hozzátéve, hogy a vonulást megakadályozzák. A rendőrség ezért a Bajcsy-Zsilinszky úton élő sorfallal a vonulást megakadályozta, és felszólította a résztvevőket, hogy a Bazilika előtt lévő bejelentett demonstráción részt lehet venni, illetve az Erzsébet tér irányába elhagyhatják a helyszínt - tartalmazza a közlemény.

Hozzátették: a tájékoztatás arról is szólt, hogy a korábban a Corvin közbe, illetve a Liszt Ferenc térre bejelentett demonstrációt a rendőrség megtiltotta. Miután a Bajcsy-Zsilinszky úton lévő tömeg az Alkotmány utcához egy másik bejelentett és tudomásul vett rendezvényre vonult, a Bajcsy-Zsilinszky út forgalmát a rendőrség megindította. A BRFK közlése szerint a környéken helyreállt a rend. Az Országos Rendőr-főkapitányság este nyolckor azt közölte: még 24 rendezvény van folyamatban és a budapesti intézkedéseken kívül az országban továbbra sem került sor máshol rendőri intézkedésre.

A Deák térről skandáló tömeg indult az Oktogon és a Bajcsy-Zsilinszky út felé

A Deák téri nagygyűlést követően a térnél összegyűltek közül mintegy 1500-an a Bajcsy-Zsilinszky útra mentek át, közülük többen maszkkal takarták el az arcukat - jelentették a helyszínről az MTI tudósítói vasárnap kora este. Az MTI tudósítóinak beszámolója szerint az Arany János utcától a rendőrök megpróbálják a Nyugati tér felé szorítani a skandáló tömeget. Egy mintegy 300 fős, gyakorló-egyenruhás csoport az Ó utcán halad az Alkotmány utca felé, de végül a Nyugati térre ment egy részük.

A helyszínen jelentős rendőri erők vannak, kettős sorfalban állnak a rendőrök és vízágyút is vezényeltek a Bajcsy-Zsilinszky útra.

A helyszíni beszámolók szerint a rendőrök megpróbálják kiszorítani a tüntetőket és hangszórón keresztül többször felszólították őket a távozásra. Az MTI tudósítója beszámolt arról is, hogy a Bajcsy-Zsilinszky út és a Révay köz sarkán egy rendőrautót megdobtak egy sörösüveggel, a tettesek elmenekültek.

Tafferner Éva, a BRFK szóvivője az MTI érdeklődésére azt mondta: a Bajcsy-Zsilinszky úton felszólították az embereket, hogy ott nincs bejelentve rendezvény, menjenek a Bazilikához, mert ott van.

Kérdésre válaszolva elmondta: újabb előállítások történtek az elmúlt órákban, de pontos számot egyelőre nem tudott mondani. A Révay utcából egy nagyobb csoport az Andrássy útra ment, az Operánál többeket igazoltatnak a rendőrök. Egy másik csoport az Oktogon felé vette az irányt.

Fotó: MTI


Tucatnyi randalírozó szaladt be a Nyugati pályaudvar területére, a rendőrök utánuk mentek - jelentették az MTI tudósítói a helyszínről.

A zavargók a vágányok közé futva próbáltak elmenekülni a legalább harminc rendőr elől, akiket közben sörösüvegekkel megdobálták.

A rendőrök ezután lezárták a Nagykörútnak az Oktogonról a Nyugati tér felé vezető sávját, és mindenkit az Andrássy útra irányítanak vagy visszafordítanak.

Kis időre lezárták a Nagykörút egy részét

Rövid időre lezárták a rendőrök a Teréz körutat a Nyugati pályaudvar és az Oktogon között vasárnap este, ezen a szakaszon ez idő alatt csak a 4-6-os villamosok közlekedhettek - jelentették az MTI tudósítói. A Margit híd felől érkezőket a Bajcsy-Zsilinszky útra terelték. A Nyugati téren a rendőrök folyamatosan igazoltatnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.