Visszavonta a román légügy a leszállási engedélyt

Botrány! Bukarest nem látja szívesen Sólyom Lászlót - Budapest nem érti, miért

Budapest értetlenül áll a román hatóságok döntése előtt, hogy a magyar államfő gépe nem kapott leszállási engedélyt Marosvásárhelyen - mondta a külügyi államtitkár pénteken az MTI-nek. Horváthné Fekszi Márta szerint ilyenre nem volt példa az elmúlt években.

2009.03.13 15:10MTI

"Pillanatnyilag egy kicsit értetlenül szemléljük a történéseket. Nagyon reméljük, hogy itt valami félreértésről lehet szó" - hangsúlyozta Horváthné Fekszi Márta.

A két ország EU- és NATO-tagállamként stratégiai partnere egymásnak. Budapest szerint a magyar-román kapcsolatok jók és rendezettek. A szomszédsági politika, amelyet a magyar kormányzat és a köztársasági elnöki hivatal folytat, megfelel az európai gyakorlatnak - tette hozzá. Magyarország rendkívül fontosnak tartja egymás kultúrájának és történelmének tiszteletét, a méltó megemlékezés lehetőségét a nemzeti ünnepekről.

Ennek természetes eleme, hogy a magyar kormány tagjai és a magyar főméltóságok ellátogatnak a romániai magyar szervezetek ünnepségeire
- mondta az államtitkár.

A nemzetközi gyakorlatnak megfelelően a Külügyminisztérium március 9-én diplomáciai jegyzékben, írásban jelezte a román félnek, hogy Sólyom László Romániába látogat. Arról is tájékoztatták a románokat, hogy az államfő magánlátogatására repülővel utazik - tette hozzá. Budapest szabályszerűen kérte meg a berepülési engedélyt, amelyet írásban meg is kaptak március 11-én. Másnap szintén írásban, indoklás nélkül vonták vissza ezt az engedélyt a román hatóságok.

Emellett az időszakos rádiófrekvencia-használatra is kértek és kaptak engedélyt, amelyet - a leszállásival ellentétben - nem vontak vissza a román hatóságok
- mutatott rá az államtitkár.

Az államfő gépe Marosvásárhelyen szállt volna le, Sólyom László onnan repült volna tovább helikopterrel a rendezvény helyszínére
- fűzte hozzá. Az MTI azon kérdésére, elképzelhető-e, hogy a határon visszafordítják az elnöki konvojt, Horváthné Fekszi Márta azt mondta: ilyen eset nem fordulhat elő.

Magyarország tájékoztatta a román felet arról, hogy Sólyom László végül autóval utazik el - tette hozzá Úgy fogalmazott: "Nem lehet kérdés számomra, hogy ha a magyar állampolgárok el kívánnak látogatni Románia területére, akkor el tudjanak látogatni".

A Külügyminisztérium a jövő héten értékelni fogja a történéseket, a megbeszélésekbe a budapesti román nagykövetet is be szeretnék vonni - mondta az államtitkár.

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken tájékoztatta az MTI-t arról, hogy a román légügyi hatóságok visszavonták Sólyom László általuk korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét, így a köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön. Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője pénteken az MTI-nek elmondta: a megváltozott program szerint az államfő szombaton utazik Erdélybe, ahol Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet is mond.

Az államfő még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami ünnepségeken. Sólyom László vasárnap még Csíkszeredába ment volna, s az ottani ünnepségen is szólt volna az összegyűltekhez, végül fáklyás felvonuláson vett volna részt.

Visszavonta a román légügy Sólyom leszállási engedélyét

Visszavonták a román légügyi hatóságok Sólyom László általuk korábban már kiadott marosvásárhelyi leszállási engedélyét, így a köztársasági elnök vasárnap helyett szombat délután tesz látogatást Székelyföldön - tájékoztatta a Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) pénteken az MTI-t. 

Sólyom László eredeti programja szerint vasárnap, a hivatalos állami ünnepségek után utazott volna Erdélybe. Kumin Ferenc, a KEH főosztályvezetője pénteken az MTI-nek elmondta: a megváltozott program szerint az államfő szombaton utazik Erdélybe, ahol Nyergestetőn kopjafát állít a szabadságharcban elesettek emlékére, majd ünnepi beszédet is mond. 

Az államfő még aznap hazautazik, így vasárnap részt vesz a hivatalos állami ünnepségeken. Sólyom László vasárnap még Csíkszeredába ment volna, s az ottani ünnepségen is szólt volna az összegyűltekhez, végül fáklyás felvonuláson vett volna részt. 

A KEH közleménye szerint az államfő, egyetértésben a magyar kormányzattal, meggyőződéssel vallja, hogy a szomszédos országok vezetőinek kölcsönös utazásai hozzájárulnak a bizalom erősödéséhez és az előítéletek lebontásához, ezért ezt a gyakorlatot folytatni kívánja. "Az államfő szomszédos országokba tett hivatalos és magánlátogatásai mindig is messzemenően figyelembe vették országaink euroatlanti szerződésekben is kifejezett partnerségét, és szolgálták az együttműködés erősítését, valamint a kisebbségi magyarság támogatását, érdekeik képviseletét" - olvasható a dokumentumban.
 
A közlemény szerint a kétoldalú kapcsolatok jelentős vívmánya, hogy a szomszédos országok egymás kultúráját és történelmét a nemzeti ünnepek kölcsönös, méltó megemlékezésével tisztelik meg. Mind Románia, mind Magyarország alapelvként fogalmazza meg az elkötelezettséget a határon túli nemzetrészek iránt, ez tükröződött legutóbb is a román államfő sikeres magyarországi látogatása során - teszik hozzá. Mint írják, ebben a szellemben készítette elő a KEH és a Külügyminisztérium Sólyom László vasárnapra tervezett ünnepi látogatását is. Kumin Ferenc, a hivatal főosztályvezetője az MTI-nek szerdán azt mondta: semmiféle változásról nem tud Sólyom László erdélyi útjával kapcsolatban a Köztársasági Elnöki Hivatal. 

A KEH azzal összefüggésben kereste meg szerdán az MTI, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) szerdán közleményben tudatta: értesülései szerint "eltanácsolták" Sólyom László köztársasági elnököt a "román illetékes hatóságok" a március 15-i erdélyi látogatásától.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.