"Keserűség, megaláztatás"

Teljes káosz: a VMSZ nem kér Sólyom László látogatásából

A Vajdasági Magyar Szövetségnek (VMSZ) nem kell Sólyom László köztársasági elnök látogatása: az államfőt március 15. alkalmából meghívó legnagyobb délvidéki magyar párt alamizsnának tartja és elutasítja, hogy Sólyom László a tervezett programot megkurtítva csak pár órát töltene a nemzeti ünnep alkalmából a Vajdaságban.

2009.03.06 16:54MTI

A párt pénteken közleményben idézte fel az eredetileg március 15. és 17. közé tervezett látogatás szervezésének eseményeit, és tudatta azok végeredményét.

- Hónapokkal ezelőtt nagy örömmel nyugtáztuk, Sólyom László, a Magyar Köztársaság Elnöke elfogadta a VMSZ meghívását, és nemzeti ünnepünk, március 15. alkalmából többnapos, magánjellegű látogatás keretében, a vajdasági magyar közösség vendége lesz.

Örültünk, hogy nem csak az ünnep napjának egy részét töltjük együtt Elnök úrral, hanem az azt követő kétnapos program keretében alkalmunk lesz közösen beszélgetni jogászokkal, egyházaink elöljáróival, termelőkkel, értelmiségiekkel, vállalkozókkal és kétkezi munkásokkal. Örültünk, hogy Elnök úr találkozhat a magyar közösség nem csak bácskossuthfalvi és szabadkai, hanem bácskertesi, gombosi, doroszlói, zombori, szilágyi, újvidéki, temerini, tiszakálmánfalvi, nagybecskereki, törökkanizsai és magyarkanizsai tagjaival is
- áll a közleményben.

- Értetlenséggel és hitetlenséggel fogadtuk Boris Tadic szerb államfő kabinetjének Sólyom elnök úr látogatása kapcsán tanúsított álláspontját. Azt, hogy Sólyom elnök úr látogatását jelentős mértékű fenntartással fogadják, ennek erélyesen hangot is adnak, megkérdőjelezvén Elnök úr jogát, hogy saját döntése alapján, magánjellegű látogatást tegyen nálunk - fogalmaz a VMSZ elnöksége, hozzátéve: Reméltük, hogy Sólyom elnök úr, mérlegelve mind a Tadic-kabinet fenntartásait, mind az általunk elmondott közösségi prioritásokat, úgy dönt, együtt ünnepelünk, együtt leszünk március 15. és 17. között.

- Örömmel nyugtáztuk, hogy pár nappal ezelőtt Elnök úr a VMSZ elnökével folytatott telefonbeszélgetésben, még egyszer körüljárva a látogatás körül kialakult hullámverés aspektusait, azok várható, kiszámítható esetleges hátrányait és hozadékait, úgy döntött, jönni fog.

Annál nagyobb volt a megdöbbenés, amikor e hó 4-én Sólyom elnök úr kabinetje közölte, hogy Elnök úr csak a március 15-i bácskossuthfalvi és szabadkai rendezvényen vesz részt; az egyeztetett program második és harmadik napját pedig egy későbbi, júniusi időpontban realizáljuk, a Tadic-kabinettel is egyeztetve.

"Megdöbbentünk. Keserűséggel, némileg a megalázottság érzésével, a cserbenhagyottság érzésétől sem mentesen éltük meg a közlést. Tudomásul vettük, de nem értjük és nem tudunk fölötte napirendre térni. Érzéseinket nem tudjuk elhallgatni se, bármennyire is ezt kívánná az írott vagy íratlan diplomáciai etikett. A VMSZ Elnökségének nehéz kihívással kellett megbirkóznia. Mérlegelnie kellett, megelégedhetünk-e Elnök úr 15-i, pár órás látogatásával, a rövid együttlét ugyan ünnepi, felemelő hangulatával, és legyűrjük-e a nagyon fontos programok elmaradása okozta keserűséget és csalódottságot - vagy lemondunk Elnök úr 15-ei látogatásáról is. Mindent mérlegelve, hosszas megfontolás után, egyhangúlag, a második megoldást választottuk, az itteni magyar közösség önbecsülésének mindenek felettisége, a nyomásgyakorlás és a kiszabott alamizsna odavetése gyakorlatának elutasítása okán. Úgy döntöttünk, egyedül ünnepelünk. Egymásba kapaszkodva. Újra. Mint eddig annyiszor"
- tudatta a VMSZ Elnöksége.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.