Bokros "túlterjeszkedik" az ex kormányfő szerint

Boross Péter: Dávid Ibolya rossz döntést hozott Bokrossal

Boross Péter összehívná az MDF országos gyűlését, mert szerinte az uniós választásra listavezetőként jelölt Bokros Lajos volt pénzügyminisztere "túlterjeszkedik" a szerepkörén - írja a Népszabadság.

2009.03.11 09:31Népszabadság, Magyar Nemzet/MTI

Dávid Ibolya azonban csak a júniusi EP-választás után tartja indokoltnak a gyűlés megtartását. A Magyar Nemzetnek Herényi Károly frakcióvezető közben arról beszélt, hogy frakció nélkül is lehet létezni, ha Csáky András kilépése miatt felbomlana a párt képviselőcsoportja. 

Az MDF politikai irányvonalának meghatározására össze kell hívni a párt országos gyűlését, mert eligazító döntés kell arról, hogy kivel és milyen irányba politizál az MDF - mondta Boross Péter a Népszabadságnak. 

A volt miniszterelnök elmondta: tudomásul vette, hogy a választmány szombaton leszavazta, és Bokros Lajos volt pénzügyminiszter vezeti az európai parlamenti választáson a párt jelöltlistáját. Azóta viszont Bokros nyilatkozatai azt a benyomást keltik, hogy "túlterjeszkedik" e szerepkörén, már arról esik szó, hogy szombaton új MDF született - tette hozzá Boross, aki ezt abszurdnak nevezte. 

Boross azt is kifogásolta, hogy Bokros - aki "külső személy" - "bizonyos koalíciós felvetéseket, MSZP-SZDSZ-MDF válságkoalícióról szólókat tesz". A hétfői parlamenti ülésen bejelentett konstruktív bizalmatlansági indítványról pedig azt mondta: nem lehet egyetérteni azzal, hogy ha valaki uniós képviselőjelölt szombaton, akkor hétfőn már "a miniszterelnök-jelöltség hangozzék el róla egy olyan politikai közegben, ahol esély sincs rá, hogy megválasszák". Ezért szerint Dávid Ibolya hibázott.

Dávid Ibolya: emelt fővel vállaljuk, hogy függetlenek leszünk

A Magyar Demokrata Fórum (MDF) frakciója emelt fővel vállalja azt, hogy a függetlenek táborába kerül - jelentette ki Dávid Ibolya, az MDF elnöke szerdán a Magyar Televízió Nap-kelte című műsorában.
 
"Azt, hogy egy átmeneti időre függetlenné kell válni, nem tartom egy szörnyű dolognak"
- mondta a pártelnök. 

Dávid Ibolya hangsúlyozta: ugyan a politizálásnak fontos színtere az, hogy az ember napirend előtt felszólalhasson a parlamentben, de a párt a törvényekről el tudja majd mondani a sajtóban is a véleményét. 

Az MDF elnöke elmondta, bízik abban, hogy ha a júniusi választáson a Magyar Demokrata Fórum tíz százalék körüli eredményt elérve két képviselőt küldhet az Európai Parlamentbe, ezt követően "nyáron vagy őszre" erős frakciójuk lehet a parlamentben. 

Ezzel összefüggésben emlékeztetett arra, hogy az Alkotmánybíróság (Ab) 1994-ben határozatot hozott a listán öt százalékot elért pártokra vonatkozóan. Ennek az is része, hogy nemcsak a frakcióalakításhoz, hanem a frakció működtetéséhez is van alkotmányos jogosultságuk azoknak a pártoknak, amelyek az öt százalékot elérték - fűzte hozzá. "Számomra ez azt is jelenti, hogy akár kilenc fővel, nyolc fővel is működhet egy olyan képviselőcsoport, amely a választásokon (...) a listán ezt elérte" - jelentette ki az MDF elnöke

Álláspontja szerint az a házszabályban szereplő tíz (illetve korábban 15 fős) képviselőcsoport-alakítási keret "mindig a vegyes rendszerű frakciókra vonatkozott". Jelezte azt is, hogy az Ab előtt van az MDF-nek egy ezzel kapcsolatos korábbi beadványa.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.