Véget ért ez első országos kongresszus

"Nemet a lecsókolbászra": pálcát törtek a cigány önkormányzatok

A cigányság foglalkozatása, a gyűlöletbeszéd elleni törvény megalkotása, valamint a kedvezményes települési önkormányzati mandátum visszaadása érdekében aláírásgyűjtésbe kezdenek a cigány önkormányzatok.

2009.03.06 17:13MTI

Erről döntött a helyi érdekképviseletek első országos kongresszusa pénteken Budapesten. A magyarországi cigányság első országos kongresszusát Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke hívta össze, és az országban működő 1127 kisebbségi önkormányzatból 684 település 1500 képviselője jelent meg a tanácskozáson.

A résztvevők egyhangú szavazással döntöttek: 50 ezer aláírást gyűjtenek össze, hogy az Országgyűlés azonnal vegye napirendre a gyűlöletbeszéd elleni törvény módosítását, tartós foglakozatási és önálló szakképzési alap létrehozását, valamint a helyi önkormányzatokban a kedvezményes mandátum visszaállítását. A kongresszuson részvevő önkormányzati képviselők azt követelték Kolompár Orbántól, hogy a cigányság állítson önálló listát a júniusi európai parlamenti választásokra. "Ne nyalogassuk a sebeinket, elég volt a sajnálkozásból, eljött a cselekvés órája, együtt kell dobbannia a cigányság szívének, összefogásra van szükség" - fogalmazott Kolompár Orbán.

Hozzátette: eljött az idő, hogy a magyarországi cigányság meghatározó része legyen a belpolitikának, saját sorsa alakításának. "Mondjunk nemet a libacsontra, a megalázó lecsókolbászra, mert 20 éve megtéveszt minket a politika, (...) becsaptuk önmagunkat, hazudtunk gyermekeinknek" - jelentette ki az OCÖ elnöke.

Hozzátette: öntudatra épülő roma képződményt kell létrehoznia a cigányságnak, mert békében akarnak élni, és a cigányságnak ki kell vetnie magából a "lízingelt cigányokat", akik a nagypolitika, és a parlamenti pártok érdekeit szolgálják, miközben "eladják saját népüket".

Kolompár Orbán szerint ha a Farkas Flórián, a Lungo Drom elnöke valóban a cigányságért akar tenni, akkor nem a Fideszben, hanem közöttük van a helye. Össze kellene fognia azzal a 200-300 ezer roma szavazóval, aki saját erejéből juttat képviselőket az európai, vagy a magyar parlamentbe. A nemzetiszínű és cigány zászlót lobogtatók többször hosszasan tapsolták az OCÖ és az MCF Roma Összefogás Párt elnökét, és "összefogást" skandáltak. Kolompár Orbán azt mondta: jövő héten a párt országos választmánya dönteni fog arról, hogy induljanak-e a júniusi EP-választáson, de a szervezet elnökeként ezt fogja javasolni. Így a jövő héten zászlót bonthatnak.

A roma vezető a parlamenti pártokat és a médiát tette felelőssé az egyre nagyobb mértékű cigányellenes megnyilvánulásért. Felszólította őket, hogy ne adjanak teret a Jobbik és a magyar gárda "kirekesztő, beteges eszméjének", mert meggyőződése, hogy ez szítja a társadalmi ellentéteket.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.