"Állandó sikertelenség"

Pokorni szerint érdekeltté kell tenni a többséget a romaintegrációban

Érdekeltté kell tenni a többségi társadalmat a roma gyerekek iskolai integrációjában - mondta Pokorni Zoltán, a Fidesz oktatási szakpolitikusa a szombati Magyar Nemzetnek nyilatkozva.

2009.02.28 10:15Magyar Nemzet

A cigány gyerekek társadalmi integrációja fontos, de ha ez abban merül ki, hogy pénztelenül, eszköztelenül összezárják a különböző hátterű gyerekeket, akkor azzal éppen az előítéleteket mélyítik. A többségi társadalom nem fogja támogatni az integrációt, ha úgy érzi, hogy az a gyerekének kárt okoz - mondta Pokorni Zoltán.

Hozzátette: már sok cigány értelmiségi is azt mondja, hogy a roma gyerekeknek is károkat okoz az együtt nevelés, hiszen hátrányaik miatt állandó sikertelenség éri őket a tanulásban. A hátrányos helyzetű családokat úgy lehetne például érdekelté tenni az integrált oktatásban, hogy a gyermek után járó támogatásokat óvodáztatáshoz, iskoláztatáshoz kötik. A többi gyerek számára fejlesztésekkel kell vonzóvá tenni az iskolát: ha az integrált oktatást végző intézményben plusz szolgáltatások vannak, például több nyelvóra, akkor a szülő elgondolkodik azon, hogy hol kap többet a gyereke - tette hozzá.

Pokorni Zoltán arról is beszélt, hogy központi bérfinanszírozásra is szükség lenne az oktatásban. Az állami finanszírozás hatására ugyanis verseny indulna a tanításban, hiszen a tanárok csak egy része kaphatna államilag garantált pedagógusstátust - mutatott rá.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.