"Az állítólagos liberális" Demszkyről panaszkodott

Tarlós: Elképesztő és furcsa dolog - nem kaphatták meg a főpolgármesteri hivatalban a Magyar Hírlapot

Elképesztő és felháborító dolog, hogy "az állítólagosan liberális" Demszky Gábor főpolgármester utasítására nem kaphatták meg csütörtökön a városházi előfizetők az általuk megrendelt Magyar Hírlap napilapot - nyilatkozta Tarlós István, a fővárosi Fidesz-frakció vezetője csütörtökön az MTI-nek.

2009.03.05 12:55MTI

Demszky Gábor a nyilatkozatra reagálva közölte, hogy az önkormányzat frakciói, bizottságai és a hivatali részlegek, amelyeknek szükségük van az említett lapban megjelenő információkra, csakúgy, mint eddig, a jövőben is megkaphatják az újságot.

Ugyanakkor elmondta, hogy ő már egy éve lemondta a Magyar Hírlap előfizetését, miután Bayer Zsolt azon kijelentését, miszerint vannak zsidók, "akiknek puszta létezése indokolja az antiszemitizmust", a lap védelmébe vette és szerkesztőségi álláspontként megerősítette.

Tarlós István említett nyilatkozatában közölte: emlékeztetni kívánja a főpolgármestert arra az időre, amikor "egy március 15-i ünnepségen azt rikácsolta, hogy el a kezekkel a Magyar Hírlaptól".

"Most én mondom ezt" - tette hozzá.

A frakcióvezető magyarázatot kért arra, hogy milyen alapon rendelték el ezt az intézkedést. Tarlós István, mint mondta, a főpolgármestertől vár választ arra, hogy a Magyar Hírlapot védő, elhíresült kijelentésével vagy a demokráciával, a liberalizmussal, a joggal, illetve a sajtószabadsággal hogyan egyeztethető össze ez a városházi intézkedés.

Az MTI városházi információi szerint a főpolgármesteri hivatal szakkönyvtára levélben közölte a napilapokat elosztó portaszolgálattal, hogy a hivatalba érkező 16 Magyar Hírlapot csütörtöktől a könyvtárba kell leadniuk. Az MTI városházi vezetőktől értesült arról is, hogy Tiba Zsolt főjegyző, amint értesült erről a helyzetről, utasításban rendelte el, hogy az újságokat azonnal adják át az előfizetőknek.

A főjegyző az előfizetőkhöz írt levelében elnézést kért e hivatali túlbuzgóságért, és egyúttal kilátásba helyezte, hogy a jövőben fegyelmit ad az ilyen intézkedés elrendelőjének. Demszky Gábor az MTI-nek reagálásában elmondta azt is, hogy az elmúlt egy év azt igazolta, hogy az antiszemita, rasszista, fajvédő uszítás a lap meghatározó szellemiségét tükrözi. Hozzátette: ezért erősítette meg szerdán azt, hogy ő és titkársága a jövőben sem tart igényt a Magyar Hírlapra.

Ugyanakkor, mint mondta, a hivatal munkatársainak tudniuk kell, hogy a feladatkörükbe tartozó fővárosi ügyekről milyen hírek jelennek meg a sajtóban. Még akkor is így van ez, ha a Magyar Hírlap hírei hemzsegnek a politikai rágalmaktól és hazugságoktól. A fővárosi politikusok pedig ezután is saját lelkiismeretük alapján döntik el, hogy azonosulni kívánnak-e a lapnak a Magyar Fórumot is túlszárnyaló, uszító szellemiségével - közölte Demszky Gábor.

A főpolgármester megjegyezte azt is, hogy a Városháza sajtóirodája tájékoztatási kötelezettségének megfelelően a jövőben is megadja a segítséget a Magyar Hírlap újságíróinak, de ő a maga részéről továbbra sem fog a lapnak közvetlenül nyilatkozni, interjút adni.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.